Órákon át repült mesterséges intelligencia irányításával az Egyesült Államok Légierejének Valkyrie drónja

2023 / 08 / 05 / Bobák Zsófia
Órákon át repült mesterséges intelligencia irányításával az Egyesült Államok Légierejének Valkyrie drónja
A teszt bizonyította, hogy az algoritmusok megbízhatóan irányítják a gépet önállóan is.

Az Egyesült Államok Légierejének új drónja, az XQ-58A Valkyrie segítségével július 25-én sikeresen bizonyították, hogy az algoritmusokkal kivitelezett, pilóta nélküli repülést lehetséges megbízhatóan megvalósítani, így a jövőben egyre több fronton vethetik majd be az MI rendszereket a katonai alkalmazások során. A drón három órán át repült egy floridai gyakorlópályán (Eglin Test and Training Complex), miközben többféle problémás szituációt kellett kezelnie, amelyek az élesben zajló műveletek alatt is kihívást jelenthetnek. A teszt alapot ad azoknak a mesterséges intelligencia rendszereknek a fejlesztéséhez, amelyek más autonóm programokba is integrálhatóak lesznek a Légierő kutatási részlegének (AFRL) leírása szerint.

Az XQ-58A Valkyrie egy új, pilóta nélküli, lopakodó harci repülőgép, ami 2019-ben emelkedett először a magasba és amelyet a gyártó, a Kratos Defense & Security Solutions kísérleti célokra készített az Egyesült Államok Légiereje számára. Az XQ-58A egyike azoknak a drónoknak, amiket egy meghatározott, speciális feladatra szánnak: a harci gépek (az F-35 és az F-22) kísérőjének szerepét játssza majd a későbbi bevetések során. A drón nagy előnyét jelenti, hogy sokféle platformról indítható, védelmet és segítséget biztosít a vadászrepülőgépeknek a harcok alatt és, ahogy azt a teszten is bizonyította, képes a komplexebb műveletek végrehajtására is önálló működés közben.

Az algoritmusokat, amelyeket a júliusi próba közben használtak a drón irányítására, az AFRL fejlesztette gépi tanulási rendszer segítségével és több millió órányi szimuláció közben gyakorlatoztatták őket, míg készen nem álltak a valódi repülés lebonyolítására. Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma a mesterséges intelligencia minél gyakoribb, de egyúttal minél megbízhatóbb alkalmazását tervezi a jövőben, ehhez azonban a fejlesztők és a felhasználók szoros együttműködésére és alapos próbafolyamatokra van szükség.

"A mesterséges intelligencia a jövő hadviselésének kritikus elemét képezi majd"

- jósolta Scott Cain, az AFRL parancsnoka, hozzátéve, hogy az MI és a gép-ember együttműködés egyre gyorsuló ütemű fejlődése miatt az ipari és kormányzati szereplők összefogása alapvető fontosságú a technológia tökéletesítésének terén.

A mesterséges intelligencia alkalmazásának hasznossága sok területen nyert már bizonyítást, de az algoritmusok időnként kiszámíthatatlan viselkedése problémákat is okozhat. Az XQ-58A Valkyrie-vel kapcsolatban például júniusban szárnyra kapott a hír, miszerint egy korábbi szimuláció alatt a kezelője ellen fordult, mikor a teszt alatt az MI és a humán irányítás kombinációjával igyekeztek megoldani a feladatokat, igaz, hogy ezt az eseményt sok rejtély lengte körbe, többek között az sem volt biztos, hogy valóban úgy történt, ahogy azt Tucker "Cinco" Hamiltonnak, a mesterséges intelligencia (MI) tesztelési és műveleti részlegének vezetőjének szavaiból ki lehetett olvasni.

Az ezredes később pontosította a beszámolóját és elmondta, hogy az általa leírt, disztópikus szituáció csak egy hipotetikus helyzetet vázolt,

ami az elkövetkező időkben akár be is következhetne, de az eset arra mindenesetre rávilágított, hogy a hadviselés területén az autonóm rendszerek bevonása a harcokba alapos előkészítést és szabályozást igényel.

(Fotó: AFRL)


Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Elektromos autók táplálták energiával az ausztrál villamosenergia-hálózatot egy áramszünet alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.