Óránként ezer téglát rak a helyére a kőművesrobot

2023 / 10 / 17 / Bobák Zsófia
Óránként ezer téglát rak a helyére a kőművesrobot
Az FBR gépe hatalmas robotkarral teszi helyére a téglákat és fáradhatatlanul dolgozik egész nap.

Az FBR (Fastbrick Robotics) olyan robotot és hozzá tartozó szolgáltatást hozott létre, ami képes téglaházak építésére, gyorsan és hatékonyan. A 3D-nyomtatással készített modern épületeket már robotizált rendszerek építik fel, de a téglaházak konstrukciójának automatizálása még viszonylag ritkán fordul elő, a cég azonban a WaaS szolgálatással változtatni igyekszik ezen a helyzeten. A Wall as a Service (fal mint szolgáltatás) keretében a kivitelezők kibérelhetik a gépet a cégtől, ami a helyszínen végez el minden szükséges feladatot, így egy saját robot beszerzése nélkül tudják alkalmazni a robotizált megoldást.

Az FBR gépét, a HadrianX-et kimondottan kőműves munkákra tervezték: a robot a téglákat a kellő méretűre feldarabolja, CAD szoftver segítségével követi az építési terveket és darukarjával egészen magasra is elér. A gép eredeti verziója akár óránként ezer tégla elhelyezésére képes és egy ház falait egy nap alatt elkészíti, a HadrianX újabb generációs változata óránként 500 blokkot tud kezelni, amelyek egyenként akár 45 kilogrammos, hatalmas egységek is lehetnek. A cég leírása szerint optimális esetben a speciálisan a gép számára fejlesztett nagyobb blokkok kezelését bízzák a HadrianX-re, amelyek mindegyike legalább 12 átlagos téglának felel meg, de a sztenderd téglákat is tudja mozgatni. A robot habarcs helyett egy pillanatok alatt megszilárduló kötőanyagot használ az egységek egymáshoz rögzítéséhez, amely nagyobb stabilitást ad és jobb szigetelőhatással bír. A gépből kinyúló darukar 32 méterre ér el és több emelet magasra is tudja sorakoztatni a téglákat.

A kőművesrobot gyorsabbá, fenntarthatóbbá és a felesleges anyaghasználat csökkentése miatt olcsóbbá teheti az építkezéseket, de az FBR megnyugtat minden humán dolgozót: szerintük a HadrianX elveheti ugyan a munkájukat, de így lehetőségük nyílik a fárasztó és néha veszélyes feladatok helyett más, nagyobb kreativitást igénylő munkakörökben megmutatni tudásukat. A gépet Ausztráliában már tesztelik és hamarosan az Egyesült Államokban is terjeszkedni kezd a cég.

(Fotó: FBR)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.