Óriás jégkocka mutatja, milyen mennyiségű jég olvad el évente a világban

2023 / 05 / 23 / Bobák Zsófia
Óriás jégkocka mutatja, milyen mennyiségű jég olvad el évente a világban
A jég olvadása egyre jelentősebb probléma globálisan, a műholdas felvételek pontosan mutatják, hogy évről évre mennyi jeget veszítenek az olvadó gleccserek és jégtakarók.

A Leedsi Egyetem kutatója, Tom Slater által készített szimuláció látványos módon mutatja be a világ évente elvesztett jégmennyiségét, ami jelenleg több mint egy billiárd tonnányi jeget jelent az Európai Űrügynökség leírása szerint. Hogy ezt a hatalmas tömeget jobban érzékelhető perspektívába helyezze, Slater egy óriási, 10*10*10 km-es jégkocka formájában ábrázolta a összmennyiséget, amely az animáción Norvégia fővárosa, Oslo területén emelkedik ki a tájból és magasodik az épületek fölé.

Az egy billiárd tonna a város éves vízfogyasztásának 12 000-szeresét jelenti és az olvadás üteme évről évre gyorsul, ahogy azt a műholdas felvételek, többek között a Copernicus Sentinel képei is jelzik.

(Fotó: ESA/Planetary Visions)


Félnünk kell a mesterséges intelligenciától?
A mesterséges intelligencia rendszerekre alapozott gépek egyre több emberi munkakörben tudnak jól teljesíteni - vajon hogyan lehet szabályozni a rendszert, hogy ne egy disztópikus világba vezessen?
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.