Óriás jégkocka mutatja, milyen mennyiségű jég olvad el évente a világban

2023 / 05 / 23 / Bobák Zsófia
Óriás jégkocka mutatja, milyen mennyiségű jég olvad el évente a világban
A jég olvadása egyre jelentősebb probléma globálisan, a műholdas felvételek pontosan mutatják, hogy évről évre mennyi jeget veszítenek az olvadó gleccserek és jégtakarók.

A Leedsi Egyetem kutatója, Tom Slater által készített szimuláció látványos módon mutatja be a világ évente elvesztett jégmennyiségét, ami jelenleg több mint egy billiárd tonnányi jeget jelent az Európai Űrügynökség leírása szerint. Hogy ezt a hatalmas tömeget jobban érzékelhető perspektívába helyezze, Slater egy óriási, 10*10*10 km-es jégkocka formájában ábrázolta a összmennyiséget, amely az animáción Norvégia fővárosa, Oslo területén emelkedik ki a tájból és magasodik az épületek fölé.

Az egy billiárd tonna a város éves vízfogyasztásának 12 000-szeresét jelenti és az olvadás üteme évről évre gyorsul, ahogy azt a műholdas felvételek, többek között a Copernicus Sentinel képei is jelzik.

(Fotó: ESA/Planetary Visions)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.