Oroszország beküldi a fejlett lopakodó tengeralattjáróját, a “Fekete Lyukat” a kínai-amerikai “konfrontációba”

2023 / 06 / 07 / Felkai Ádám
Oroszország beküldi a fejlett lopakodó tengeralattjáróját, a “Fekete Lyukat” a kínai-amerikai “konfrontációba”
Az elektromos-dízel lopakodó tengeralattjárót még tavaly állították hadrendbe, és Oroszország átirányítja a csendes-óceáni flottájába – ahogy az orosz állami média fogalmaz: a nagyhatalmak (Kína és az USA) közötti konfrontációba.

Az Ufa a negyedik olyan tengeralattjáró, amelyet eleve a csendes-óceáni flotta számára terveztek, és ezt a hajót még tavaly bocsátották vízre. Ezt követően egyébként folytatódik az osztály következő két járművének – az ötödik és a hatodik tengeralattjárónak, a Mozhaisk és a Yakutsk építése – az előbbit, a Mozhaiskot már idén áprilisban vízre bocsájtották, míg az utolsó rendelt hajó, a Yakutsk jövőre készül majd el. Az Admiralitás Hajógyára még 2016 szeptemberében írt alá szerződést hat Projekt 636.3 tengeralattjáróra a csendes-óceáni flotta számára.

A Projekt 636.3 a kilo-osztályú dízel-elektromos tengeralattjárók továbbfejlesztett változatai, amelyeket “Fekete Lyuknak” is neveznek, és fejlett lopakodó járműként a bolygó legcsendesebb tengeralattjárói közé tartoznak. 2022 júniusában a TASZSZ orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy hat Projekt 636.3 tengeralattjárót építenek.

Az ukrán partvonal közelében tevékenykedő orosz fekete-tengeri flotta is rendelkezik a Projekt 636.3 tengeralattjárókkal, és ezek "aktívan részt vesznek Oroszország ukrajnai különleges hadműveletében" – jelentette tavaly júniusban a TASZSZ: természetesen a Kreml által jóváhagyott kifejezést alkalmazva a háborúra. Ezekről a hajókról olyan robotrepülőket lehet indítani, mint például az Oroszország által gyakran használt Kalibr robotrepülők, amiket gyakran vetettek be az ukrán célpontok támadására.

Ezek a tengeralattjárók 73 méter hosszúak, és akár 20 csomós sebességgel is haladhatnak – írja az orosz állami média. A támadó tengeralattjárókat 52 fős legénység irányítja, és a hírek szerint 45 napig maradhatnak kint a tengeren. A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete által készített 2023-as katonai mérleg szerint 2023 elején Oroszországnak összesen 10 Project 636.3 tengeralattjárója volt.

Mint az tehát látható, az Egyesült Államok haditengerészetétől eltérően, amely csak nukleáris meghajtású tengeralattjárókat üzemeltet, Oroszország hagyományos meghajtású tengeralattjárókat is bevet a víz alatti műveletekre. A non-profit Nuclear Threat Initiative (NTI) szerint Oroszország jelenleg körülbelül 21 dízel-elektromos támadó tengeralattjáróval rendelkezik.

Oroszország víz alatti műveletei egyébként az elmúlt hónapokban fokozott figyelmet kaptak – a szakértők ezeket a tengeralattjárókat komoly fenyegetést jelentő flottának ítélték meg, amely nagyobb veszélyt jelent a NATO-országokra, mint Oroszország felszíni hajói.

Az Ufa dízel-elektromos tengeralattjáró Csendes-óceánra történő átirányítása pedig azért fontos az oroszok szerint, "mivel az ázsiai-csendes-óceáni térség a nagyhatalmak, elsősorban Kína és az Egyesült Államok közötti konfrontációjának a színterévé vált" – mint az áll az Izvesztyija jelentésében. A csendes-óceáni flottát, amelyet ezekkel a lopakodó dízel-elektromos tengeralattjárókkal szereltek fel, ezért "egy bizonyos szinten kell fenntartani" – tette hozzá az állami sajtó.

(Forrás: Naval Today, Newsweek, kép: az Ufa átadása/Admiralitás Hajógyára)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.