Oroszország fokozott készenlétbe helyezte a nukleáris elrettentő erejét

2022 / 02 / 27 / Felkai Ádám
Oroszország fokozott készenlétbe helyezte a nukleáris elrettentő erejét
Putyin szerint erre a NATO országok agresszív kijelentései miatt volt szükség. Megmutatjuk azt is, hogy fest ma az orosz nukleáris arzenál.

Mint arról a The Guardian beszámolt, az orosz-ukrán háború legújabb fordulata, hogy Vlagyimir Putyin utasítására Oroszország úgynevezett fokozott készenlétbe (high alert) helyezte a nukleáris elrettentő erejét. Putyin mindezt a NATO tagországok „agresszív” kijelentéseivel indokolta. A TASS, az orosz állami hírügynökség szerint a parancs egy olyan ülésen hangzott el, melyen Putyinon kívül Szergej Kuzsugetovics Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov hadseregtábornok vettek részt. Putyin a TASS szerint egész pontosan azt közölte, hogy a lépés a nukleáris elrettentő arzenál átkapcsolását jelenti egy „speciális harci szolgálati módba”. Azt viszont nem tudni, hogy ez utóbbi „speciális harci szolgálati mód” mit jelent pontosan.

A FAS (Amerikai Tudósok Szövetsége/Federation of American Scientists), egy amerikai nonprofit globális politikai agytröszt adatai szerint Oroszország brutális nukleáris arzenál birtokában van. Az előző század fegyverkezési versenye miatt csak keveseket lephet meg az, hogy a világ nukleáris robbanófejeinek (a kora 2022-es adatok szerint ebből jelenleg 12700 akad globálisan) a 90 százalékát birtokolja az USA és Oroszország együttesen. Elmondható az is, hogy globálisan csökken ezeknek az eszközöknek a száma, azonban ennek üteme az előző 30 évvel összevetve lelassult. Dmitrij Medvegyev, volt orosz elnök a VKontaktye orosz közösségi oldalon tegnap egyébként kilátásba helyezte, hogy Oroszország felmondja az orosz és az amerikai nukleáris arzenált korlátozó Új START-egyezményt.

További rossz hír, hogy a bevethető, tehát a katonai szolgálatra a raktárakból átcsoportosított nukleáris töltetek száma ismét növekedni kezdett – ez elsősorban a következő országok miatt történik így: Kína, India, Észak-Korea, Pakisztán, az Egyesült Királyság, valamint vélhetőleg Oroszország. Mindez azt jelenti, hogy az említett 12700 robbanófejből 9400 került át a hadseregekhez – ezeket aztán különböző hatótávú lövedékekre, repülőkre, hajókra és tengeralattjárókra szerelhetik. A maradék robbanófejet már kivonták a forgalomból. A 9400 robbanófejből 3700 vethető be relatíve gyorsan – ezekkel rakétákat vagy támaszpontokat szereltek fel, és ebből 2000 van fokozott készenlétben, vagyis ez a 2000 vethető be rögtön. A FAS cikke ezek kapcsán amúgy ugyanazt a „high alert” kifejezést használta, mint amiről a The Guardian is írt, így esetleg arról is szó lehet, hogy Putyin növelte a közvetlenül bevethető nukleáris töltetek számát.

Természetesen a nukleáris robbanófejek száma jellemzően elég szigorúan őrzött államtitok, de különböző forrásokból el lehet végezni ezek becslését (aminek persze elég jelentős a hibahatára). Mindenesetre az agytröszt szerint nagyjából így fest (lenti ábra) az orosz nukleáris kapacitás jelenleg a többihez képest.

Kis magyarázat az értelmezéshez: a „deployed strategic warhead” interkontinentális rakétákra felszerelt tölteteket jelent, vagy olyanokat, melyekkel nehézbombázókat szereltek fel. A „deployed nonstrategic warhead” rövid hatótávolságú hordozóeszközökre került fejeket jelent. A „Reserve/Nondeployed” pedig olyan nukleáris töltet, amelyek egyelőre katonai raktárakban vannak. A „total inventory” – magyarul teljes készlet – az előbbiek mellett még olyan robbanófejekre is vonatkozik, amelyeket már kivontak a forgalomból, és várják, hogy szétszereljék őket.

(Kép: Flickr/Mike McBey)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
A Karbike egy mini autó-kerékpár hibrid, amivel pedálozni kell ugyan, de autó módjára véd az időjárás viszontagságaitól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.