Oroszország legbrutálisabb börtöne, a Fekete Delfin

2024 / 03 / 28 / Felkai Ádám
Oroszország legbrutálisabb börtöne, a Fekete Delfin
Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy az emberi jogokat “rugalmasan” kezelő Oroszországban miért nincs halálbüntetés. A válasz a Fekete Delfin, a világ legkegyetlenebb börtöne, amelyet eddig egyetlen fogvatartott sem hagyott el élve.

A Fekete Delfin Börtön, hivatalos nevén az Orenburg megyei Oroszország Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálatának 6. számú büntetőtelepe, egy hírhedt büntetés-végrehajtási intézet a kazah határhoz közeli Sol-Iletskben. Az Oroszország egyik legrégebbi és legbiztonságosabb börtöneként ismert, eredetileg az életfogytiglani büntetésre ítélt rabok számára létrehozott intézmény komoly múltra tekint vissza: 1745-ben nyitotta meg a kapuit. A börtön neve az egyik fogoly által készített fekete delfin szoborra vezethető vissza, amely a létesítmény impozáns jelenlétét és az elkövetett bűncselekmények súlyát szimbolizálja.

A páratlan biztonsági intézkedéseiről és zord életkörülményeiről ismert Fekete Delfin a világ egyik legfélelmetesebb büntetés-végrehajtási intézménye a legszörnyűbb bűnözők számára – a fogvatartottak között találunk gyilkosokat, nemi erőszakot elkövetőket, terroristákat, sőt olyan hírhedt kannibálokat is, mint Vlagyimir Nyikolajev, aki még árulta is az áldozatai húsát.

A Fekete delfinben körülbelül 700 fogoly lakik, akik együttesen körülbelül 3500 halálesetért felelősek, ami átlagosan öt gyilkosságot jelent rabonként. Amikor a Mirror 2022-ben írt erről az intézményről, Dyenisz Avszjuk hadnagy felügyelte a börtönt. Mint a lap írja, Avszjuk hadnagy megvetése érezhető volt a fogvatartottakkal szemben, számára önmagában már az kihívást jelentett, hogy emberekként hivatkozzon az elítéltekre.

A börtön rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket alkalmaz az ellenőrzés fenntartása és a szökések megakadályozása érdekében – méghozzá sikeresen: a Fekete Delfinből eddig soha egyetlen fogvatartott sem szökött meg.

A fogvatartottak 24 órás videó megfigyelés alatt állnak, rendkívül szűk “cellákon belüli cellákban” élnek, vagyis egy egy nagyobb 50 négyzetméteres cellán belül alakítottak ki egy csomó kisebbet. Ezek a cellák tényleg nagyon szűkek, és csak rideg kőfalakból, rácsokból állnak minimális bútorzattal. Az őrség negyedóránként körbesétál, hogy ellenőrizzék a rabokat.

A rabok napi rutinja sem épp kellemes: a szemüket bekötik, amikor elhagyják a cellájukat, és csak hajlított derékkal közlekedhetnek a maximális kontroll érdekében. Ez a tehetetlen helyzet biztosítja, hogy a rabok ne figyelhessék meg a környezetüket, és senkit se támadjanak meg.

A mozgásra az egyedüli lehetőség, hogy időnként át lehet tehát sétálni az egyik cellából a másikba a fent leírt körülmények között napi kilencven percben, miközben az étkezés szintén spártai: kizárólag levesből és kenyérből áll, amit mindenki a saját celláján belül fogyaszthat el. A fogvatartottak számára ugyanakkor megengedett néhány tárgy birtoklása: könyvek, újságok és egy rádió szerepelnek ezen a szegényes listán.

Mint látható, a Fekete Delfin a rabok teljes elszigetelésére, megfigyelésére és a kemény, “minimalista” mindennapokra helyezi a hangsúlyt. Ezt az elhatározást pedig teljes sikerrel ültették tehát át a gyakorlatba, ez a hely eddig ugyanis minden embert megtört, és ahogy arról már szó esett:

Soha, egyetlen fogvatartott sem hagyta el élve.

(Források: Mail Online, Mirror, Wiki, a cikkhez használt kép illusztráció, a DALL-E generálta)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hogyan állapítja meg a testünk, hogy mikor ettünk eleget?
Hogyan állapítja meg a testünk, hogy mikor ettünk eleget?
A test a ghrelin peptidhormon termelésével jelzi, hogy itt az ideje az evésnek. De honnan tudjuk, hogy mikor érdemes leállni? A videóból kiderül.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.