Oroszország tényleg nukleáris csapást kibíró harcjárműveket küld a frontra?

2022 / 10 / 04 / Felkai Ádám
Oroszország tényleg nukleáris csapást kibíró harcjárműveket küld a frontra?
Többen kiszúrták az Ukrajnába tartó, rengeteg harckocsit szállító „atomvonatokat”, amelyek összetétele egyesek szerint egy nukleáris csapás előkészületeire is utalhat.

Oroszország nem áll túl jól Ukrajnában, és különböző jelek alapján többen úgy vélik, hogy nem kizárt, hogy az atomhatalom épp egy nukleáris csapás lehetőségére készül fel. Erre utalhat több vonat, amelyek bizonyos speciális járműveket szállítanak a frontra – mint azt a Bulgarian Military írja, a közösségi médiára feltöltött felvételeken például olyan szerelvény látható, amely 152 mm-es Giatsint–S önjáró tüzérségi lövegeket és tankokat szállít az oroszországi Krasznojarszk városában.

A szovjet korszakból származó Giatsint, amelynek gyártását 1991-ben állították le, annyiban érdekes, hogy ezt a járművet ellátták biológiai, vegyi- és nukleáris támadás elleni védelemmel is. Hasonló eszköze – egész pontosan 25 darab – egyébként az ukrán hadseregnek is van, és az elmúlt hetekben legalább két ilyen löveget zsákmányoltak is az oroszoktól.

A vonat azonban csak része az utóbbi napok mozgásainak: többen megfigyeltek már T–80BVM tankokból álló szállítmányokat, amelyek elhagyják a gyárat, október másodikán pedig állítólag egy olyan, az ukrán frontra tartó vonatot láttak, amelyen 17 Iskander–M ballisztikus lövedéket is észrevettek (az azonban nem bizonyított, hogy pontosan mikor és hol készült ez a felvétel). A War Zone emellett beszámol egy igen ritkán látott vasúti szállítmányról is: ezek pedig a BPM–97 Vystrel könnyű páncélozott járművek. Ez utóbbiak mozgatása azért váltott ki fokozott érdeklődést, mivel a BPM–97-esek kapcsolatba hozhatók az orosz hadsereg 12. Főigazgatóságával, amely az ország nukleáris arzenálját felügyeli. A BPM–97-esekről készült videót azóta független elemzők megvizsgálták, és arra jutottak, hogy ez Szergijev Poszadban, egy Moszkvától északkeletre fekvő orosz városban készült, és maga a vonat délnyugati irányban halad rajta.

Mint azt a War Zone írja: az orosz hadseregben a BPM–97-eseket szinte kizárólag az úgynevezett „szabotázs akciók ellenes” biztonsági kontingensekkel kapcsolják össze a 12. Főigazgatóságon belül, amely az ország egyes nukleáris arzenáljának a karbantartásért, őrzéséért és egyéb jellegű felügyeletéért felelős. A 12. GUMO orosz mozaikszóval is ismert igazgatóság egységeinek feladata ezért a nukleáris fegyverek kísérése a hadműveleti egységekhez, ha erre parancsot kapnak. Az persze nem teljesen biztos, hogy ezek az eszközök a GUMO-hoz tartoznak, de a 12. Főigazgatóság valóban fokozottan van jelen Szergijev Poszad városában. Azt sem tudni ugyanakkor, hogy mi lehet ezen vonat végállomása. Megemlítendő ugyanakkor, hogy már számos meg nem erősített jelentés érkezett, amelyek arra utalnak, hogy ezeknek a járműveknek a mozgása összefüggésbe hozható egy közelgő demonstrációval, amely Oroszország nukleáris fegyverek bevetésére való hajlandóságát mutatja Ukrajnában vagy annak környékén.

Ehhez tartozik, hogy más jelentések szerint a tengerre szállt Oroszország hatalmas, különleges küldetéseket szolgáló Belgorod tengeralattjárója, amelyről úgy gondolják, hogy atomfegyverekkel és nukleáris meghajtású Poseidon „végítéletnapi torpedókkal” is fel van szerelve. Erről a tengeralattjáróról a lentebbi cikkünkben részletesebben is írtunk:

Üzemképes a titokzatos Belgorod tengeralattjáró, amellyel az oroszok nukleáris cunamit is zúdíthatnak a part menti településekre Hivatalosan a tengeralattjáróval különböző tudományos munkálatokat és mentési tevékenységet lehet ellátni – a valóság ennél némileg komorabb és keményebb: a jármű Poszeidón torpedóival például nukleáris cunami is előidézhető.

A War Zone szerint azonban kár lenne hamari következtetésekre ragadtatni magunkat, mivel mindez nem egyértelműen arra utal, hogy Oroszország atomot vetne be. A mozgosítás ugyanis akár egy hirtelenjében elrendelt, de akár tervezett nukleáris hadgyakorlat része is lehet, amivel az oroszok egyben üzennek Ukrajnának és a nyugati szövetségeseinek. A Grom nukleáris hadgyakorlatra példul ilyentájt szokott sor kerülni, és bár az orosz állami média szerint ezt tavasszal tervezik megtartani, ez akár téves állítás is lehet. Egyébként Ukrajna invázióját is megelőzte egy kisebb léptékű nukleáris hadgyakorlat. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a fent említett csapatmozgások messze nem egyértelmű jelei egy nagyobb, orosz stratégiának, ami nukleáris csapást előzne meg.

Maguk a BPM–97-esek sem biztos, hogy bármiben kapcsolódnak a nukleáris fegyverkezéshez, mivel nem kizárt, hogy az oroszok ezekkel a járművekkel pótolnák a közelmúlt súlyos páncélos veszteségeit. Az sem példátlan, hogy nukleáris fegyverek mellett szolgáló csapatokat küldenének a frontra: arra is vannak például bizonyítékok, hogy az Orosz Stratégiai Rakétaerők (RVSN) egységeinek tagjait küldték a frontra. Az RVSN felelős az ország nukleáris fegyveres szárazföldi interkontinentális ballisztikus rakétáinak (ICBM) üzemeltetéséért, karbantartásáért és egyéb módon történő támogatásáért. Ennek megfelelően nem kizárt, hogy a GUMO egységei a megszállt területeken, esetleg az ukrán határ környékén látnának el védelmi feladatokat, hogy így más erőket szabadítsanak fel. Mint azt a War Zone összegzi tehát: az efféle mozgásokat nem árt figyelni, de elképzelhető, hogy ezek mögött valójában banális okok állnak.

(Kép: BPM-97-es páncélozott csapatszállító a 2010-es Győzelemnapi felvonuláson, forrás: wikimedia.commons/Aleksey Toritsyn)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.