Oroszország is meghódíthatja a Hold déli pólusát

2023 / 08 / 10 / Bodnár Barna
Oroszország is meghódíthatja a Hold déli pólusát
Oroszország 47 év után először indít leszállóegységet a Holdra, hogy elérje az égitest déli pólusát, amely potenciális vízforrás lehet egy jövőbeni holdbázis fenntartásához.

Az Luna-25 nevű orosz leszállóegység pénteki indítására a Moszkvától több mint 5 ezer kilométerre keletre fekvő Vosztocsnij űrrepülőtérről négy héttel azután kerül sor, hogy India elindította a Chandrayaan-3 holdi leszállóegységét, amely a tervek szerint augusztus 23-án landol a Hold déli pólusán.

A Hold közvetlen közelébe ért az indiai űreszköz, ami az égitest déli-sarkához tart Sikeresen Hold körüli pályára állt a Chandrayaan-3 és az Indiai Űrkutatási Szervezet közzétette az első felvételeket, amelyeket az űreszköz kamerája rögzített.

Az orosz Roszkozmosz űrügynökség a Reuters kérdésére válaszolva közölte, hogy a Luna-25 űrszonda öt nap alatt ér majd a Holdra. Öt-hét napot tölt holdkörüli pályán, mielőtt leereszkedik az égitest déli pólusa közelében lévő három lehetséges leszállóhely egyikére. Ha ezt a menetrendet sikerül tartaniuk, akkor a Luna-25 a Hold felszínére érve akár indiai riválisát is megelőzhetné. A Roszkozmosz hozzátette, hogy a két űrszonda nem lesz egymás útjában, mivel különböző leszállóhelyeken landolnak majd.

A Szojuz-2 Fregat hordozórakétával induló, 1.8 tonna tömegű és 31 kilogrammnyi tudományos felszerelést szállító Luna-25 a tervek szerint 15 centiméter mélyről fog talajmintákat venni, hogy megvizsgálja, van-e olyan fagyott víz a Holdon, amely a tartós emberi jelenlétet lehetővé tenné az égitesten. Az indiai Chandrayaan-3 két hétig, míg a Luna-25 egy évig dolgozik majd a Holdon.

A pénteki rakétaindítás közel két évet csúszott, eredetileg 2021 októberére tervezték. Azonban nem csak az időpontot illetően volt változás, ugyanis a Luna-25-re erősítve tesztelte volna az Európai Űrügynökség (ESA) Pilot-D nevű navigációs kameráját, de az ESA megszakította a Roszkozmosszal közös munkát, miután Oroszország tavaly februárban megszállta Ukrajnát. A Pilot-D kamerát kifejezetten a Holdon történő landolás részletes rögzítésére tervezték, az eszköz által gyűjtött adatok nagy pontosságú leszállást tettek volna lehetővé, feltérképezve a kiválasztott terület talajviszonyait.

Az Oroszország távol-keleti részén, az indítóállás közelében fekvő falu lakóit pénteken reggel fél nyolckor evakuálják otthonukból, mert – bár csupán „egy a millióhoz az esélye" - a Luna-25 rakéta egyik darabja a földre zuhanhat, közölte egy helyi tisztviselő. Alekszej Maszlov a Business FM orosz hírügynökségnek elmondta, hogy a mindössze 26 helyi lakost olyan helyre viszik, ahol megnézhetik a kilövést és ingyen reggelit is kapnak, majd 3 és fél órán belül visszatérhetnek lakhelyükre. Maszlov hozzátette, hogy a térségben élő halászokat és vadászokat is figyelmeztették.

Borítókép: Az orosz Luna-25 leszállóegység készen áll a pénteki indításra. (Fotó: NPO Lavochkina)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.