Oroszországban 25%-os támogatást ígér az elektromos autók vásárlóinak a kormány

2021 / 08 / 05 / Rácz Tamás
Oroszországban 25%-os támogatást ígér az elektromos autók vásárlóinak a kormány
Az orosz villanyautó-vásárlási támogatás csak a hazai gyártású járművekre vonatkozna a kormány elképzelése szerint.

Az orosz gazdasági minisztérium szerdai bejelentése szerint a jövő évtől új támogatási rendszer bevezetését tervezik az elektromos autók vásárlásának ösztönzésére. A támogatás mértéke az autó árának 25 százaléka, de legfeljebb 625 ezer rubel (vagyis kb. 2,5 millió forint) lehet.

A bejelentés legalább annyira szól az orosz autóiparnak mint az autóvásárlóknak, jelenleg ugyanis nincs nagy szériában Oroszországban készülő elektromos autó. Nem is csoda. A nagy szénhidrogénkészletekkel rendelkező országban olcsó a benzin és a gázolaj (jelenleg 200 forintnak megfelelő rubel egy liter benzin ára), az autóiparban pedig korántsem olyan szigorúak a legyártott kocsikra vonatkozó emissziós előírások, mint például az EU-ban, így a benzines vagy dízel autók is olcsóbbak lehetnek.

Az egyik ígéretes orosz villanyautó-projekt, a Zetta:

Az alacsony üzemanyagárak mellett az elektromos autózással elérhető megtakarítás képtelen kompenzálni a villanyautók magas eladási árait. A piacot egyszerű technikájú, olcsó hagyományos autók dominálják. A legnépszerűbb három modell a Lada Granta, a Kia Rio és a Lada Vesta, de még a borzalmasan elavult, ellenben robusztus és olcsón fenntartható Lada Niva is befért a top 10-es lista hatodik helyére. Ezekkel a kocsikkal pedig piaci alapon a vásárlók szempontjából nézve természetesen nem versenyezhetnek a jellemzően többszörösen drágább és nehézkesebben használható elektromos autók. A mintegy 45 milliós orosz személyautóparkban csupán 11 ezer elektromos autó található, ezek is többnyire külföldről használtan behozott kocsik.

Ugyanakkor Oroszország is elfogadta már a szén-dioxid-emisszió csökkentésénk szükségességét. 2019-ben az állam csatlakozott a párizsi klímaegyezményhez és vállalta, hogy 2030-ig az 1990-es szint 70%-ára csökkenti üvegházgáz-kibocsátását. Részint ehhez a szándékhoz kapcsolódik, hogy a kormány 2030-ra évi mintegy 220 ezer elektromos autó hazai gyártására számít - viszont azt is érzékelik, hogy piaci intervenció nélkül ennek megvalósulására semmi esély nincs.


A Kalasnyikov elektromos tanulmányautója, a CV-1 is közelebb léphet a szériagyártás felé az új orosz ártámogatással

A külföldi gyártókat természetesen komoly hátrányba hozza majd a hazai ipart támogató protekcionista intézkedés, ugyanakkor néhány cég (mindenekelőtt a Ladát háromnegyed részben birtokló Renault-Nissan) számára az ártámogatás valószínűleg kellően inspiráló lesz ahhoz, hogy orosz üzemeikben is megkezdjék máshol már gyártott elektromos autóik összeszerelését.

(A Reuters cikke nyomán)

További cikkek a témában:

Európa legsikeresebb elektromos autója a Tesla Model 3 volt az első félévben Az amerikai villanyautóból kétszer annyi fogyott el júliusig, mint a második helyezett VW ID.3-ból.

Hat év múlva az elektromos autók már olcsóbbak lehetnek, mint a benzinesek Egy új elektromos autó ma még csaknem kétszer annyiba kerül, mint egy hasonló tudású belső égésű motoros autó, a Bloomberg NEF piacelemző számításai szerint viszont ez a következő években radikálisan változni fog, 2030-ban pedig már olcsóbban vehetünk majd villanyautót, mint amennyiért ma egy benzinmotoros kocsit kapnánk.

A Jaguar négy éven belül leáll a benzines autók gyártásával A tervek szerint 2025-től csak elektromos Jaguarokat gyártanak majd.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.