Oroszországban 25%-os támogatást ígér az elektromos autók vásárlóinak a kormány

2021 / 08 / 05 / Rácz Tamás
Oroszországban 25%-os támogatást ígér az elektromos autók vásárlóinak a kormány
Az orosz villanyautó-vásárlási támogatás csak a hazai gyártású járművekre vonatkozna a kormány elképzelése szerint.

Az orosz gazdasági minisztérium szerdai bejelentése szerint a jövő évtől új támogatási rendszer bevezetését tervezik az elektromos autók vásárlásának ösztönzésére. A támogatás mértéke az autó árának 25 százaléka, de legfeljebb 625 ezer rubel (vagyis kb. 2,5 millió forint) lehet.

A bejelentés legalább annyira szól az orosz autóiparnak mint az autóvásárlóknak, jelenleg ugyanis nincs nagy szériában Oroszországban készülő elektromos autó. Nem is csoda. A nagy szénhidrogénkészletekkel rendelkező országban olcsó a benzin és a gázolaj (jelenleg 200 forintnak megfelelő rubel egy liter benzin ára), az autóiparban pedig korántsem olyan szigorúak a legyártott kocsikra vonatkozó emissziós előírások, mint például az EU-ban, így a benzines vagy dízel autók is olcsóbbak lehetnek.

Az egyik ígéretes orosz villanyautó-projekt, a Zetta:

Az alacsony üzemanyagárak mellett az elektromos autózással elérhető megtakarítás képtelen kompenzálni a villanyautók magas eladási árait. A piacot egyszerű technikájú, olcsó hagyományos autók dominálják. A legnépszerűbb három modell a Lada Granta, a Kia Rio és a Lada Vesta, de még a borzalmasan elavult, ellenben robusztus és olcsón fenntartható Lada Niva is befért a top 10-es lista hatodik helyére. Ezekkel a kocsikkal pedig piaci alapon a vásárlók szempontjából nézve természetesen nem versenyezhetnek a jellemzően többszörösen drágább és nehézkesebben használható elektromos autók. A mintegy 45 milliós orosz személyautóparkban csupán 11 ezer elektromos autó található, ezek is többnyire külföldről használtan behozott kocsik.

Ugyanakkor Oroszország is elfogadta már a szén-dioxid-emisszió csökkentésénk szükségességét. 2019-ben az állam csatlakozott a párizsi klímaegyezményhez és vállalta, hogy 2030-ig az 1990-es szint 70%-ára csökkenti üvegházgáz-kibocsátását. Részint ehhez a szándékhoz kapcsolódik, hogy a kormány 2030-ra évi mintegy 220 ezer elektromos autó hazai gyártására számít - viszont azt is érzékelik, hogy piaci intervenció nélkül ennek megvalósulására semmi esély nincs.


A Kalasnyikov elektromos tanulmányautója, a CV-1 is közelebb léphet a szériagyártás felé az új orosz ártámogatással

A külföldi gyártókat természetesen komoly hátrányba hozza majd a hazai ipart támogató protekcionista intézkedés, ugyanakkor néhány cég (mindenekelőtt a Ladát háromnegyed részben birtokló Renault-Nissan) számára az ártámogatás valószínűleg kellően inspiráló lesz ahhoz, hogy orosz üzemeikben is megkezdjék máshol már gyártott elektromos autóik összeszerelését.

(A Reuters cikke nyomán)

További cikkek a témában:

Európa legsikeresebb elektromos autója a Tesla Model 3 volt az első félévben Az amerikai villanyautóból kétszer annyi fogyott el júliusig, mint a második helyezett VW ID.3-ból.

Hat év múlva az elektromos autók már olcsóbbak lehetnek, mint a benzinesek Egy új elektromos autó ma még csaknem kétszer annyiba kerül, mint egy hasonló tudású belső égésű motoros autó, a Bloomberg NEF piacelemző számításai szerint viszont ez a következő években radikálisan változni fog, 2030-ban pedig már olcsóbban vehetünk majd villanyautót, mint amennyiért ma egy benzinmotoros kocsit kapnánk.

A Jaguar négy éven belül leáll a benzines autók gyártásával A tervek szerint 2025-től csak elektromos Jaguarokat gyártanak majd.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.