Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot

2024 / 05 / 24 / Felkai Ádám
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
És ehhez sem magas nyomásra, sem kiinduló gyémántmagra nem volt szükség.

A természetes gyémántok a Föld köpenyében, extrém nyomás és hőmérséklet hatására jönnek létre. A magas nyomású, magas hőmérsékletű (HPHT) módszer ezeket a feltételeket utánozza a szintetikus gyémántok előállításához, de ez a folyamat a fentieknek megfelelően jelentős nyomást, hőt és még gyémántmagot is igényel. Ráadásul ez az eljárás nagyon lassú: hetekig is eltarthat. Alternatív megoldásként a kémiai gőzfázisú leválasztás (CVD) csökkenti a HPHT-módszer igényeit, de gyémántmagra még ennél az eljárásnál is szükség van.

Az új technika azonban, amelyet Rodney Ruoff, a dél-koreai Alaptudományi Intézet munkatársa vezetésével dolgoztak ki, az összes fenti problémát leküzdi – írja a Live Science. A Nature folyóiratban bemutatott módszer szilíciummal kevert elektromosan fűtött galliumot használ egy grafittégelyben, amelyet egy egyedi kamrában helyeznek el légköri nyomáson. Ezután szénben gazdag, szuperforró metángázt vezetnek át a kamrán.

A kutatók felfedezték, hogy a gallium, a nikkel, a vas, valamint a kis mennyiségű szilícium keveréke katalizálja a gyémánt növekedését – és ez így is történt, méghozzá brutálisan felgyorsult módon: mindössze 15 perc alatt gyémántok alakultak ki az olvasztótégely alján, és két és fél óra múlva teljes gyémántfilm képződött. A spektroszkópiai elemzések kimutatták, hogy a film nagy tisztaságú.


A gyémántok nagy tisztaságúak, de ékszernek túl kicsik, forrás: Institute for Basic Science

Bár a pontos mechanizmus még nem teljesen tisztázott, a kutatók úgy vélik, hogy a hőmérséklet csökkenése a szenet a metánból a tégely közepe felé tereli, ahol az gyémánttá kristályosodik. A szilícium kulcsfontosságú összetevőnek tűnik – valószínűleg szénmagként működik. Bár a módszerrel csak nagyon kicsi gyémántokat lehet előállítani – sokkal kisebbeket, mint amelyeket HPHT-val készítenek –, ezért alkalmatlanok ékszerkészítésre, a technika egyszerűsége és alacsony nyomásigénye így is komoly mérföldkövet jelent a gyémántszintézisben.

Ráadásul ezeket a kis gyémántokat is fel lehet talán használni a különböző technológiai területeken – például a polírozásban és fúrásban, bár a pontos alkalmazásuk jelenleg még bizonytalan. Ruoff mindenesetre arra számít, hogy egy-két éven belül azért kikristályosodnak ennek az új gyémántszintézis módszernek a kereskedelmi lehetőségei.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/carmule)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.