Összefogtak a legnagyobb vállalatvezetők, hogy minden gyerek tanulhasson számítástechnikát

2022 / 07 / 14 / Pőcze Balázs
Összefogtak a legnagyobb vállalatvezetők, hogy minden gyerek tanulhasson számítástechnikát
A legnagyobb technológiai vállalatok jelenlegi és korábbi vezetői, köztük Bill Gates, Mark Zuckerberg és Tim Cook levelet írtak az amerikai törvényhozóknak és iskolaigazgatóknak, ötszáz más üzletemberrel, tudóssal közösen. Azt kérik, hogy minden gyerek tanulhasson meg bánni a számítógéppel, az óvoda végétől az érettségiig.

A CEOs for CS, azaz Vezérigazgatók a Számítástechnikáért weboldalán mindössze három dolgot lehet csinálni: elolvasni egy nyílt levelet, végigböngészni a többszáz aláíró listáját, majd terjeszteni a kezdeményezés hírét, mégis nagy súlya lehet az akciónak. Az aláírók között ugyanis Gates, Zuckerberg és Cook mellett megtalálni az Amazon alapítóját, Jeff Bezos-t, a Google illetve az Alphabet vezetőjét, Sundar Pichait, de a Dell, az HP, az Uber, a Twitter, a Spotify, sőt, a Nike vezetőjét is, és ez még csak a lista eleje. A tech szektor legprominensebb képviselői közül talán csak Elon Musk hiányzik, de az egyik cége, az OpenAI részt vesz a kezdeményezésben.

Az aláírók kérése egyszerű: az öt-hatévesektől a tizennyolc évesekig mindenkinek legyen lehetősége számítástechnikát tanulni

Meglepő, de a levél szerint mindössze az amerikai gyerekek öt százaléka, azaz húsz diákból egy tanul számítógépezni az iskolában, miközben a kilencven százalékuk kapott laptopot az államtól a koronavírus miatti digitális oktatáshoz. "Mi találtuk fel a személyi számítógépet, az internetet és az okostelefont. A mi felelősségünk, hogy felkészítsük a következő generációt az új amerikai álomra." - fogalmaznak. Az általuk idézett kutatások szerint aki számítástechnikát tanul, az az iskolában, az egyetemen és a munkahelyén is túlteljesíti a kortársait, ám "csak néhány szerencsés jut ehhez a lehetőséghez, míg sokan, leginkább a nők és a színesbőrűek kimaradnak". Az aláírók kiemelik: az USA-ba érkező, magasan képzett bevándorlók kétharmada ebben a szektorban dolgozik, miközben ma már az országban bárhonnan lehet otthonról informatikai munkát végezni, és hétszázezer nyitott állás várja a jelentkezőket. A végső érvük pedig a kiberbiztonság, amely "nemzetbiztonsági kérdéssé" vált.

A kampány szakmai partnere a code.org, ahol magyarul is elérhetőek a diákoknak szánt számítástechnikai tantervek.

(Borítókép: Paul Bersebach/Digital First Media/Orange County Register via Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Ne használj mesterséges intelligenciát, ha nincs szükség mesterséges intelligenciára - javasolja Szertics Gergely - de nagyon sok esetben szükség van rá. Mit jelent a mesterséges intelligencia, miért fontos a gépi tanulás és mikor érdemes használni az ipari szereplőknek? Ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a Smart Factory ConnAction Konferencián.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.