Összefogtak a legnagyobb vállalatvezetők, hogy minden gyerek tanulhasson számítástechnikát

2022 / 07 / 14 / Pőcze Balázs
Összefogtak a legnagyobb vállalatvezetők, hogy minden gyerek tanulhasson számítástechnikát
A legnagyobb technológiai vállalatok jelenlegi és korábbi vezetői, köztük Bill Gates, Mark Zuckerberg és Tim Cook levelet írtak az amerikai törvényhozóknak és iskolaigazgatóknak, ötszáz más üzletemberrel, tudóssal közösen. Azt kérik, hogy minden gyerek tanulhasson meg bánni a számítógéppel, az óvoda végétől az érettségiig.

A CEOs for CS, azaz Vezérigazgatók a Számítástechnikáért weboldalán mindössze három dolgot lehet csinálni: elolvasni egy nyílt levelet, végigböngészni a többszáz aláíró listáját, majd terjeszteni a kezdeményezés hírét, mégis nagy súlya lehet az akciónak. Az aláírók között ugyanis Gates, Zuckerberg és Cook mellett megtalálni az Amazon alapítóját, Jeff Bezos-t, a Google illetve az Alphabet vezetőjét, Sundar Pichait, de a Dell, az HP, az Uber, a Twitter, a Spotify, sőt, a Nike vezetőjét is, és ez még csak a lista eleje. A tech szektor legprominensebb képviselői közül talán csak Elon Musk hiányzik, de az egyik cége, az OpenAI részt vesz a kezdeményezésben.

Az aláírók kérése egyszerű: az öt-hatévesektől a tizennyolc évesekig mindenkinek legyen lehetősége számítástechnikát tanulni

Meglepő, de a levél szerint mindössze az amerikai gyerekek öt százaléka, azaz húsz diákból egy tanul számítógépezni az iskolában, miközben a kilencven százalékuk kapott laptopot az államtól a koronavírus miatti digitális oktatáshoz. "Mi találtuk fel a személyi számítógépet, az internetet és az okostelefont. A mi felelősségünk, hogy felkészítsük a következő generációt az új amerikai álomra." - fogalmaznak. Az általuk idézett kutatások szerint aki számítástechnikát tanul, az az iskolában, az egyetemen és a munkahelyén is túlteljesíti a kortársait, ám "csak néhány szerencsés jut ehhez a lehetőséghez, míg sokan, leginkább a nők és a színesbőrűek kimaradnak". Az aláírók kiemelik: az USA-ba érkező, magasan képzett bevándorlók kétharmada ebben a szektorban dolgozik, miközben ma már az országban bárhonnan lehet otthonról informatikai munkát végezni, és hétszázezer nyitott állás várja a jelentkezőket. A végső érvük pedig a kiberbiztonság, amely "nemzetbiztonsági kérdéssé" vált.

A kampány szakmai partnere a code.org, ahol magyarul is elérhetőek a diákoknak szánt számítástechnikai tantervek.

(Borítókép: Paul Bersebach/Digital First Media/Orange County Register via Getty Images)


Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia egyik jelentős szerepkörét a szállítmányozás jelentheti, az önvezető kamionok ugyanis sok problémára nyújthatnak valódi megoldást. Az autonóm módon közlekedő járművek azonban nem csak az autópályákon, hanem zsúfolt városi környezetben is megjelennek többek között az önvezető taxiknak köszönhetően. Hogyan reagálnak majd az emberek az önvezető járművek jelenlétére az utakon, milyen a társadalmi megítélése ennek a speciális technológiának? Dr. Prónay Szabolcs egyetemi docens és Halmos Gyula, a Bosch csoport mérnöke podcastban beszélt a technológiával kapcsolatos kérdésekről.
Van egy cég, ami az OpenAI-nál is nagyobbat nyert a mesterséges intelligencia forradalmán
Van egy cég, ami az OpenAI-nál is nagyobbat nyert a mesterséges intelligencia forradalmán
Az Nvidia a piaci kapitalizáció tekintetében a héten előbb az Amazont majd az Alphabetet is megelőzte, így már a negyedik legértékesebb cégnek számít a világon.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.