Összefogtak a legnagyobb vállalatvezetők, hogy minden gyerek tanulhasson számítástechnikát

2022 / 07 / 14 / Pőcze Balázs
Összefogtak a legnagyobb vállalatvezetők, hogy minden gyerek tanulhasson számítástechnikát
A legnagyobb technológiai vállalatok jelenlegi és korábbi vezetői, köztük Bill Gates, Mark Zuckerberg és Tim Cook levelet írtak az amerikai törvényhozóknak és iskolaigazgatóknak, ötszáz más üzletemberrel, tudóssal közösen. Azt kérik, hogy minden gyerek tanulhasson meg bánni a számítógéppel, az óvoda végétől az érettségiig.

A CEOs for CS, azaz Vezérigazgatók a Számítástechnikáért weboldalán mindössze három dolgot lehet csinálni: elolvasni egy nyílt levelet, végigböngészni a többszáz aláíró listáját, majd terjeszteni a kezdeményezés hírét, mégis nagy súlya lehet az akciónak. Az aláírók között ugyanis Gates, Zuckerberg és Cook mellett megtalálni az Amazon alapítóját, Jeff Bezos-t, a Google illetve az Alphabet vezetőjét, Sundar Pichait, de a Dell, az HP, az Uber, a Twitter, a Spotify, sőt, a Nike vezetőjét is, és ez még csak a lista eleje. A tech szektor legprominensebb képviselői közül talán csak Elon Musk hiányzik, de az egyik cége, az OpenAI részt vesz a kezdeményezésben.

Az aláírók kérése egyszerű: az öt-hatévesektől a tizennyolc évesekig mindenkinek legyen lehetősége számítástechnikát tanulni

Meglepő, de a levél szerint mindössze az amerikai gyerekek öt százaléka, azaz húsz diákból egy tanul számítógépezni az iskolában, miközben a kilencven százalékuk kapott laptopot az államtól a koronavírus miatti digitális oktatáshoz. "Mi találtuk fel a személyi számítógépet, az internetet és az okostelefont. A mi felelősségünk, hogy felkészítsük a következő generációt az új amerikai álomra." - fogalmaznak. Az általuk idézett kutatások szerint aki számítástechnikát tanul, az az iskolában, az egyetemen és a munkahelyén is túlteljesíti a kortársait, ám "csak néhány szerencsés jut ehhez a lehetőséghez, míg sokan, leginkább a nők és a színesbőrűek kimaradnak". Az aláírók kiemelik: az USA-ba érkező, magasan képzett bevándorlók kétharmada ebben a szektorban dolgozik, miközben ma már az országban bárhonnan lehet otthonról informatikai munkát végezni, és hétszázezer nyitott állás várja a jelentkezőket. A végső érvük pedig a kiberbiztonság, amely "nemzetbiztonsági kérdéssé" vált.

A kampány szakmai partnere a code.org, ahol magyarul is elérhetőek a diákoknak szánt számítástechnikai tantervek.

(Borítókép: Paul Bersebach/Digital First Media/Orange County Register via Getty Images)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.