Öt év múlva elkezdhetik teljesen betiltani a dohánytermékek árusítását Új-Zélandon

2021 / 12 / 09 / Bobák Áron
Öt év múlva elkezdhetik teljesen betiltani a dohánytermékek árusítását Új-Zélandon
Amennyiben a törvényjavaslatot a parlament is elfogadja, azok, akik 2027-ben töltik be a 18. életévüket, már soha nem vásárolhatnak legálisan cigarettát az országban.

Az új törvénytervezetet az ország egészségügyi minisztere, Dr. Ayesha Verall jelentette be csütörtökön, aki szerint csak így lehet biztosítani, hogy a fiatalok soha ne kezdjenek el dohányozni. Új-Zélandon jelenleg 18 éves kor felett bárki legálisan vásárolhat dohánytermékeket, viszont ha a szabályozást elfogadják, 2027-ről a korhatár évente nőni fog, így a 2008 után született emberek már nem fognak tudni legálisan cigarettát és más dohányterméket vásárolni.

A törvényjavaslat arról is rendelkezik, hogy 2025-től csökkenteni kell a nikotin mennyiségét a dohánytermékekben, valamint jelentősen csökkenti a dohánytermékeket árusító üzletek számát is: a jelenlegi 8000-ről körülbelül ötszázra.

Új-Zélandon jelenleg a lakosságnak mintegy 12-13%-a dohányzik, a kormány tervei szerint viszont ezt a számot 2025-re 5%-ra csökkentenék. Ha a javaslat jövőre átmegy a parlamenten, akkor Bhután után Új-Zéland lehet a második olyan ország a világon, ahol teljesen betiltják a dohánytermékek árusítását.

Az egészégügyi szakemberek javarészt pozitívan fogadták a kezdeményezést. Az Új-Zélandi Orvosi Kamara elnöke, Alistair Humphrey a korlátozással kapcsolatban elmondta, hogy a dohányzás miatt naponta 14 új-zélandi veszíti el az életét, és háromból egy dohányos a dohányzás következtében hal meg. Ugyanakkor vannak, akik szerint a szigorú korlátozás utat nyithat a fekete kereskedelemnek, a kormány pedig a döntéssel lényegében a bűnszövetkezetek kezébe adja a dohánytermékek forgalmazását.

(BBC, DW, Borítókép: Kanok Sulaiman/Getty Images)

Ha abbahagyjuk a dohányzást, a tüdő elkezdi regenerálni magát Itt az idő leszokni: a kutatók egyelőre nem tudják, miért, de a tüdősejtek egy része épen és egészségesen megússza a dohányzást, ráadásul amint valaki véglegesen leteszi a cigit, ezek elkezdik kijavítani a károkat.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Más-más szempontból előnyös, ha reggel, vagy ha délelőtt kezdünk neki az edzésnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.