Öt év múlva elkezdhetik teljesen betiltani a dohánytermékek árusítását Új-Zélandon

2021 / 12 / 09 / Bobák Áron
Öt év múlva elkezdhetik teljesen betiltani a dohánytermékek árusítását Új-Zélandon
Amennyiben a törvényjavaslatot a parlament is elfogadja, azok, akik 2027-ben töltik be a 18. életévüket, már soha nem vásárolhatnak legálisan cigarettát az országban.

Az új törvénytervezetet az ország egészségügyi minisztere, Dr. Ayesha Verall jelentette be csütörtökön, aki szerint csak így lehet biztosítani, hogy a fiatalok soha ne kezdjenek el dohányozni. Új-Zélandon jelenleg 18 éves kor felett bárki legálisan vásárolhat dohánytermékeket, viszont ha a szabályozást elfogadják, 2027-ről a korhatár évente nőni fog, így a 2008 után született emberek már nem fognak tudni legálisan cigarettát és más dohányterméket vásárolni.

A törvényjavaslat arról is rendelkezik, hogy 2025-től csökkenteni kell a nikotin mennyiségét a dohánytermékekben, valamint jelentősen csökkenti a dohánytermékeket árusító üzletek számát is: a jelenlegi 8000-ről körülbelül ötszázra.

Új-Zélandon jelenleg a lakosságnak mintegy 12-13%-a dohányzik, a kormány tervei szerint viszont ezt a számot 2025-re 5%-ra csökkentenék. Ha a javaslat jövőre átmegy a parlamenten, akkor Bhután után Új-Zéland lehet a második olyan ország a világon, ahol teljesen betiltják a dohánytermékek árusítását.

Az egészégügyi szakemberek javarészt pozitívan fogadták a kezdeményezést. Az Új-Zélandi Orvosi Kamara elnöke, Alistair Humphrey a korlátozással kapcsolatban elmondta, hogy a dohányzás miatt naponta 14 új-zélandi veszíti el az életét, és háromból egy dohányos a dohányzás következtében hal meg. Ugyanakkor vannak, akik szerint a szigorú korlátozás utat nyithat a fekete kereskedelemnek, a kormány pedig a döntéssel lényegében a bűnszövetkezetek kezébe adja a dohánytermékek forgalmazását.

(BBC, DW, Borítókép: Kanok Sulaiman/Getty Images)

Ha abbahagyjuk a dohányzást, a tüdő elkezdi regenerálni magát Itt az idő leszokni: a kutatók egyelőre nem tudják, miért, de a tüdősejtek egy része épen és egészségesen megússza a dohányzást, ráadásul amint valaki véglegesen leteszi a cigit, ezek elkezdik kijavítani a károkat.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.