Ötszáz Lebegőnek hívott robotot indítanak útnak az északi félteke óceánjaiban

2021 / 04 / 25 / Justin Viktor
Ötszáz Lebegőnek hívott robotot indítanak útnak az északi félteke óceánjaiban
A tengerek és óceánok vízkészlete felbecsülhetetlen értékű, ezeket az erőforrásokat nem ártana sértetlenül megőrizni a jövő generációi számára, illetve helyreállítani azokat a jellemzőket, melyek évtizedek nemtörődöm ökopolitikája miatt károsodtak. Ehhez rendszeresen figyelni kell a vizeink és ökoszisztémáik állapotát. Ezen a területen tett nagy lépést előre a Globális óceán-biokémiai kutatási projekt.

Lebegők

A Global Ocean Biogeochemistry Array (GO-BGC) egy idén márciusban elindult kutatás, melyben a tenger alatt úszó robotokat használnak a víz biokémiai elemzéséhez. A bolygó déli féltekéinek óceánjait már évek óta kutatják ilyen lebegő megfigyelő robotokkal, és most az új projekt keretein belül kiterjesztik alkalmazásukat az északi-félteke vizeire is. A "Lebegőnek" keresztelt robotok lelke egy számítógép, mellette pedig hidraulikával működő eszközei, és különféle érzékelői is vannak.

Az északi vizekbe kezdetben 500 lebegő robotot bocsátanak ki, melyek konzisztens adatfolyamot képesek biztosítani mint az eddigi vízmintavételek.

"Az óceánok rendkívül fontosak az éghajlat szempontjából, a föld fenntarthatósága, az emberiség élelmiszer- és fehérjeellátása miatt. Eddig nem nagyon figyeltük ezt. A cél az, hogy képesek legyünk figyelemmel kísérni az óceánok egészségét olyan helyeken is, ahová az emberek évtizedenként csak egyszer jutnak el'" - mondta Ken Johnson, a GO-BGC projektigazgatója és a Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) vezető tudósa.  A MBARI laboratórium kutatói kalibrálták a víz savasságát, sósságát, hőmérsékletét, a nyomást, az oxigén-, és a nitrátszintet mérik majd.

Automatizált adatgyűjtés

A robotok a víz savasságát, sósságát, hőmérsékletét, a nyomást, az oxigén-, és a nitrátszintet mérik majd, 10 napon keresztül, először egy kilométeres mélységben egy héten át, majd 2 kilométer mélyen, mielőtt a felszínre jönnének, hogy műholdas kommunikáció segítségével továbbítsák a begyűjtött adatsorokat egyenesen a MBARI laboratoriumaiba.

A Lebegők adatait ingyenesen lehívhatják a kutatóintézetek, az iskolák, sőt, a politikai döntéshozók, vagy az ő szakértőik is, hogy még pontosabb óceánmodellek készülhessenek - mondta el George Matsumoto, a MBARI oktatási vezetője.

A projekt nagy arányú fejlesztése tavaly október végén kapott lendületet, amikor a Globális óceán-biokémiai kutatási projekt vezetői bejelentették, hogy 53 millió dolláros támogatást kaptak az egész világra kiterjedő robotúszó flotta létrehozására az óceánok állapotának figyelemmel kísérésére.

A pénzt az amerikai kongresszus által az 1950-es években létrehozott független szövetségi tudományos szervezet, a Nemzeti Tudományos Alapítvány (NSF) ítélte oda, ami főképp alapvető kutatásokat támogat. A kutatást végző konzorcium tagjai a Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI), Wash Egyeteme (UoW), a Scripps Institution of Oceanography (SIO), a Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) és a Princeton University.

A világ óceánjainak többségéről eddig még soha nem gyűjtöttek ilyen szisztematikusan és rendszerben kezelt biológiai és geokémiai adatokat. A GO-BGC nagyban megnöveli a kémiai és biológiai ciklusok megfigyelésének képességét, ami a tengeri élelmezési rendszer alapját képezi.

(Forrás: NYP Kép: MBARI, GO-BGC)

Ez is érdekelhet:

Mikor utoljára ugyanezek az előjelek érkeztek, utána az eddigi legnagyobb tömeges kihalás következett A víz hőmérsékletének emelkedésével a vízi szervezetek egyre nagyobb számban hagyják el az Egyenlítő körüli trópusi vizeket. Ezek a helyek a Föld lenagyobb biodiverzitással rendelkező ökoszisztémái, és nagyon nagyon rossz jelnek számít a kiürülésük.

Az Ocean Art 2020 vízalatti természetfotós verseny győztes képét egy polip fotózta Az idei Ocean Art Underwater Photography Award víz alatti fotópályázata bemutatja a globális pandémia árnyékában is veszélyben forgó természeti kincseink művészi képeit, felhívva ezzel a figyelmet megóvásuk és védelmük szükségességére.

Japán az óceánba öntené Fukushima radioaktív vizét Joshihide Suga japán miniszterelnök kormányának álláspontja szerint elég régóta halogatják már a megsemmisült fukusimai Daiicsi atomerőműben felhalmozódó radioaktív szennyvíz részleges tisztítás utáni "elkerülhetetlen" kiengedését a természetbe.


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.