Ott ütötték, ahol fáj – ukrán hekkerek nyírták ki az orosz vodkaellátást

2022 / 05 / 08 / Felkai Ádám
Ott ütötték, ahol fáj – ukrán hekkerek nyírták ki az orosz vodkaellátást
Az ukrán hekkerek DDoS-támadással iktatták ki azt az oldalt, amely kritikus az oroszországi alkoholterjesztés szempontjából.

Az ukrán IT-hadtest egyik érdekessége, hogy nem feltétlen ukrán, vagyis nem kizárólagosan ukránokból áll, ehelyett egy olyan speciális kiber-harcegységről van szó, akik a világ minden tájáról várják az önkénteseket, hogy megtorló csapásokat mérjenek Oroszország legfontosabb információs struktúráira. Hogy ez mennyire legális vagy illegális, az nyilván attól függ, hogy kit kérdezünk, de az biztos, hogy ez a speciális haderő az ukrán kormány jóváhagyásával működik, akik ennek a megszervezését még idén februárban jelentették be – írja a Bleeping Computer, amely lap a legutóbbi támadást is kiszúrta, és ezt kapcsolatba hozta ezekkel a hekkerekkel.

A mostani (hamarosan részletezett) támadás egyébként nem az első olyan, amely különböző termékek és javak oroszországi terjesztését veszi célba, de ez volt talán a legszimbolikusabb, hiszen egy olyan emblematikus orosz termék terjesztése akadt el, mint a vodka. A bravúrt úgy sikerült elérni, hogy akad egy orosz központi portál, az EGAIS (ЕГАИС), amelyet az orosz alkoholforgalmazási törvények miatt az alkoholterjesztőknek használniuk kell. Most pedig épp ezt a portált ütötték ki túlterheléses támadással. A BC május 5-ei keltezésű cikkében azt írták, hogy a portál még aznap sem tért magához, mostanra viszont helyreállt a működés. A Vedomoszti (ez egy moszkvai üzleti napilap) cikke szerint a támadás május 2-án kezdődött.

Orosz médiaforrások hivatkozása alapján több vodka gyártó és terjesztő hosszú ideig nem tudta elérni ezt a portált, ami el is akasztotta az ellátási láncot néhány napra, ami azzal fenyegetett, hogy a jelenség elér a polcokig, vagyis a vásárlók készlethiányt tapasztalhatnak. Az egyik iparági szakember például úgy nyilatkozott, hogy a zavar miatt a gyárak már nem tudnak alkoholt fogadni, míg az ügyfelek, a boltok és a terjesztők nem jutnak hozzá a végleges termékhez, amelyekre egyébként élő rendelésük lett volna. Mindezek miatt május 4-én több gyár is leállította a kiszállítást a raktárakba, és visszavágta a termelést is, mivel úgy feltorlódott náluk az áru.

A Vedomosztinak nyilatkozó állami hivatalnokok szerint viszont nem volt ok az aggodalomra, mint a lap írja: "a rendszer leállása ellenére a kiskereskedőket nem érinti a probléma, és az EGAIS elleni támadás semmilyen módon nem érinti a vásárlókat – mondta a Szövetségi és Regionális Alkoholpiacok Kutatóközpontjának (CIFRRA) igazgatója. Elmondása szerint az üzletláncok kellő készletet halmoztak fel, különösen a májusi ünnepek előtt." A tisztviselő elmondása alapján a készletek akár egy napnál hosszabb leállást is tudnak fedezni, ugyanakkor tehát legalábbis május 2./május 3. és május 5. között leülhetett az oldal, de azt nem tudni, hogy ez ellátási zavarként hány napban kulminálódott végül.

Hogy a támadás mögött az említett „hekkerhadtest” áll, annak az a bizonyítéka a BC szerint, hogy az EGAIS célpontként szerepel a szóban forgó hadtest Telegram-csatornáján, amelynek épp az a célja, hogy összehangolja a DdoS-támadásokat. A másik ok a Vedomoszti cikkében említett ünnepség, amely a május 9-ei „győzelem napja”, amikor az oroszok a náci Németország felett aratott 1945-ös győzelemre emlékeznek – és amikor tradicionálisan tehát nagyon sok alkohol fogy az országban. A terjesztés megakadása tehát akár ritka érzékeny pillanatban is érhette/érhette volna az orosz vodka piacot.

(Kép: Pixabay/Hans)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Kedvező árú, mégis nagytudású telefonokkal sorozza meg a magyar piacot a Honor
Kedvező árú, mégis nagytudású telefonokkal sorozza meg a magyar piacot a Honor
A Honor június 12-én, Párizsban tartotta a meg a Honor 200-széria európai premierjét, amellyel a felső-középkategóriában állít komoly kihívókat a konkurenciának.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.