Ötvenéves lett az FTP szabvány, ennek 'örömére' a Mozilla kirakta a Firefox-ból

2021 / 04 / 28 / Perei Dóra
Ötvenéves lett az FTP szabvány, ennek 'örömére' a Mozilla kirakta a Firefox-ból
Tény és való, az FTP felett már alaposan eljárt az idő, így a fejlesztők - biztonsági kockázatokra hivatkozva - a Firefox legújabb, 88-as verziójában letiltotta az ismert szabványt. Cserébe viszont fontos újításokkal kárpótolják a felhasználókat.

Számos, az FTP protokollt érintő adatvédelmi aggály miatt a Firefox fejlesztői a közelmúltban úgy döntöttek, hogy érzékeny búcsút vesznek az FTP szabványtól. A böngésző aktuális, 88-as verziójában a Mozilla még csak kikapcsolta az FTP-zés lehetőségét, a következő, 90-es verzióból azonban már az erre vonatkozó kódot is törli. A ZDNet információi szerint ugyanakkor az ftp:// URL-ek kezelése továbbra is tart, így a böngésző - külső protokollkezelőkben - megnyitja majd a linkeket. Az FTP egyébként a napokban lett ötvenéves, a protokoll elavultsága azonban nem pusztán az adatvédelmi problémákban nyilvánul meg, hanem a fájlátvitelhez szükséges erőforrás szempontjából is. Öt évtized ráadásul hosszú idő, így mostanra több, minden szempontból fejlettebb és népszerűbb, P2P (peer-to-peer) technológiára épülő szabvány áll a felhasználók rendelkezésére.

A Mozilla az FTP kivonásával egyidejűleg azonban más fontos fejlesztéseket is eszközölt a Firefox 88-ban. Mostantól például a beépített PDF-megjelenítő támogatja a JavaScript kódok futtatását, illetve javítottak a felhasználó nyomonkövetése elleni védelmen is:

a "window.name" adatot ugyanis már csak a létrehozó webhely érheti el, más oldalak nem.

Ami pedig a kényelmi fejlesztéseket illeti, a felhasználók életét mostantól megkönnyíti, hogy a Firefox ötven másodpercen belül nem kér újra engedélyt a kamera és a mikrofon használatához, amennyiben ugyanaz a lap szeretne hozzáférni az eszközökhöz. Aki szívesen elolvasná a Firefox 88-as verziójának minden hibajavítását és módosítását, a Mozilla közleményében megteheti.

(Fotó: Pixabay)

További cikkek a témában:

Beperelték a Google-t a Chrome böngésző privát üzemmódban folytatott adatgyűjtése miatt A Vállalat azt állítja, hogy mindenről kimerítően tájékoztatta a felhasználókat, de Kalifornia állam ezt másképp gondolta.

A Mozilla Firefox ugyan nem tökéletes, de ez az ingyenes bővítménye telitalálat Két kattintással létrehozhatjuk úgynevezett alias e-mail címünket, amiből nem vezethető vissza sem az eredeti cím, sem a személyazonosságunk, viszont az alias fiókba érkező leveleket gond nélkül megkapjuk, mivel a szerver azonnal továbbítja azokat a rendes címünkre.

Új korszak kezdődik a neten. Tényleg vége a megfigyelésnek, vagy csak új nevet kapott? Rövidesen már a Google Chrome sem teszi lehetővé az eddig megszokott reklámcélú adatgyűjtést.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.