Pareidolia, avagy latin ábécé és arab számok a pillangók szárnyain

2020 / 01 / 12 / Justin Viktor
Pareidolia, avagy latin ábécé és arab számok a pillangók szárnyain
De ott vannak az arab számok is, és még ki tudja mi minden. A természet csodálatos művész, és ahogy a lepkeszárnyakat nézegetjük, valószínűleg impresszionista.

A norvég természetfotós, Kjell Bloch Sandved teljes fotós karrierjét a bennünket körülvevő világ szépségeinek megragadására tette fel. A termékeny utazás során, pillangó- és lepkefotókból egész  gyűjtemény készült, művészi, érdekes mintákkal. Sandved azt is észrevette, hogy a természetes minták néhol látványos formákat alkotnak, és felismerte, hogy azok hasonlítanak az ábécé betűire. Ennek eredményeként létrehozta a Pillangó ábécét.

Az ember persze mindenütt és mindenben hajlamos arcokat és ismert szimbólumokat felfedezni, erre evolúciósan programozva vagyunk, és számos érdekes példával lehet illusztrálni. Mindannyiunkkal megtörtént már, hogy az égre felnézve, hirtelen az emberi arcra hasonlító felhőt vettünk észre. Talán az is, hogy rápillantva egy Wassily Kandinsky festményre, és felismertük Janka nagynénénk vonásait, vagy lenézve a pizzánkra, rájöttünk, hogy az öntetek feltűnő hasonlóságot mutatnak Bunyós Pityuval.

Para van

Ha most vadul bólogatsz, nem vagy egyedül. Gyakran előfordul, hogy arcokat látunk élettelen tárgyakban, ennek neve: pareidolia. A szó a görög “para”, azaz rendellenes, és az „eidolon”, azaz „kép” szóból származik, ami az eidos szóból (kép, forma) ered.

A pareidoliát egy Diane Duyser nevű floridai nő tette híressé, amikor egy megégett pirítós felszínén Szűz Máriát vélte felfedezni. 2004-ben, aukción értékesítette a szimbolikus jeletéssel felruházott kenyérdarabot 28 000 dollárért (mai árfolyamon 8,5 millió forint.) Mások félelmetes dolgokat látnak bele a Mars felszínéről készült fotókba, vagy Teréz anya portéját egy fahéj-fánkba. A lista folytatódik - és természetesen a művészetre is kiterjed.

Ám azt meg kell hagyni, hogy a lepkeszárny ABC különösen szép, egyedülálló  példája a dolognak. Sandved, az angol ábécé mind a huszonhat betűjével, valamint a tíz egyjegyű arab számmal (0–9), egy csodálatosan színes gyűjteményben állította össze az olvasható pillangó- és a lepkeszárnyakat. A galériák megtekinthetőek a fotós weboldalán weboldalán.

(Forrás: MyModernMet Képek: Unsplash, Butterflyaphabet)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.