Pareidolia, avagy latin ábécé és arab számok a pillangók szárnyain
Pareidolia, avagy latin ábécé és arab számok a pillangók szárnyain
2020 / 01 / 12 / Justin Viktor
De ott vannak az arab számok is, és még ki tudja mi minden. A természet csodálatos művész, és ahogy a lepkeszárnyakat nézegetjük, valószínűleg impresszionista.

A norvég természetfotós, Kjell Bloch Sandved teljes fotós karrierjét a bennünket körülvevő világ szépségeinek megragadására tette fel. A termékeny utazás során, pillangó- és lepkefotókból egész  gyűjtemény készült, művészi, érdekes mintákkal. Sandved azt is észrevette, hogy a természetes minták néhol látványos formákat alkotnak, és felismerte, hogy azok hasonlítanak az ábécé betűire. Ennek eredményeként létrehozta a Pillangó ábécét.

Az ember persze mindenütt és mindenben hajlamos arcokat és ismert szimbólumokat felfedezni, erre evolúciósan programozva vagyunk, és számos érdekes példával lehet illusztrálni. Mindannyiunkkal megtörtént már, hogy az égre felnézve, hirtelen az emberi arcra hasonlító felhőt vettünk észre. Talán az is, hogy rápillantva egy Wassily Kandinsky festményre, és felismertük Janka nagynénénk vonásait, vagy lenézve a pizzánkra, rájöttünk, hogy az öntetek feltűnő hasonlóságot mutatnak Bunyós Pityuval.

Para van

Ha most vadul bólogatsz, nem vagy egyedül. Gyakran előfordul, hogy arcokat látunk élettelen tárgyakban, ennek neve: pareidolia. A szó a görög “para”, azaz rendellenes, és az „eidolon”, azaz „kép” szóból származik, ami az eidos szóból (kép, forma) ered.

A pareidoliát egy Diane Duyser nevű floridai nő tette híressé, amikor egy megégett pirítós felszínén Szűz Máriát vélte felfedezni. 2004-ben, aukción értékesítette a szimbolikus jeletéssel felruházott kenyérdarabot 28 000 dollárért (mai árfolyamon 8,5 millió forint.) Mások félelmetes dolgokat látnak bele a Mars felszínéről készült fotókba, vagy Teréz anya portéját egy fahéj-fánkba. A lista folytatódik - és természetesen a művészetre is kiterjed.

Ám azt meg kell hagyni, hogy a lepkeszárny ABC különösen szép, egyedülálló  példája a dolognak. Sandved, az angol ábécé mind a huszonhat betűjével, valamint a tíz egyjegyű arab számmal (0–9), egy csodálatosan színes gyűjteményben állította össze az olvasható pillangó- és a lepkeszárnyakat. A galériák megtekinthetőek a fotós weboldalán weboldalán.

(Forrás: MyModernMet Képek: Unsplash, Butterflyaphabet)

Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
A vásárló az üveg visszaváltása után eldöntheti, hogy szeretné visszakapni a betétdíj összegét: kérhet levásárolható ajándékutalványt, adományozhatja jótékony célra a visszajáró pénzt, vagy egy mobilalkalmazással visszautalhatja a bankszámlájára az összeget.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.