Partraszállást jelezhet az orosz kétéltű hadihajók megjelenése Ukrajnában

2022 / 03 / 04 / Felkai Ádám
Partraszállást jelezhet az orosz kétéltű hadihajók megjelenése Ukrajnában
A feltételezések szerint a hajók egy partraszállás részei lesznek Odesszában.

A világ nagyobb része még komolyan kételkedett az orosz invázióban, amikor több orosz kétéltű hadihajó februárban megindult a Földközi-tengerről a Fekete-tengerre. A Ropucha-osztályú hajók (a szó egyébként békát jelent) vagy más néven 775-ös Projekt osztályú hajók az Orosz haditengerészet nagy partraszálló hajói, melyeket Lengyelországban, Gdańskban építettek a szovjet-érában.

A hajó 450 tonna rakományt képes szállítani, és mivel tehát partaszállásra tervezték, ezért orr- és tatajtóval is rendelkeznek a járművek be- és kirakodásához. A hajótesten 630 m²-es járműfedélzet húzódik végig, melyen legfeljebb 25 páncélozott jármű parkolhat. Helikopterek fogadására azonban ezek a hajók nem képesek. Ezeket a hajókat 1975 és 1991 között készítették, és összesen 28 szolgált belőlük. Az utoljára elkészült három hajó, a Projekt 775M (vagy Ropucha II) már fejlettebb védelmi eszközökkel lett ellátva, és több egység szállítására képes. Mivel ezek a Szovjetunió számára készültek, ezért sokáig azt hitték, hogy nem lesz már rájuk szükség, ezért a hajók egy része vagy tartalékos szolgálatba lett átszervezve vagy leszerelték. A 2008-as dél-oszétiai háború idején azonban az ilyen típusú hajókkal hajtottak végre partraszállást Poti grúz kikötőjében. Érdekesség, hogy egy ilyen osztályú hajója az ukránoknak is van.

A Ropucha osztályú hajókról februárban tehát azt írta a The Warzone a fentebb linkelt cikkben, hogy ezek közül több a Dardanellákokon hajózott keresztül. A szóban forgó hat hajóval együtt összesen kilenc ilyen járműje akad az oroszoknak a fekete-tengeri flottájukban, de emellett is rendelkeznek több kisebb, szintén partraszállásra alkalmas eszközzel.

A fentebb, a Twitterre feltöltött videó alapján több ilyen hajót is észrevettek és be is azonosították a Krím nyugati részének a partjainál. Többek szerint a hajók egy Odesszánál, Ukrajna ötödik legnagyobb városánál tervezett partraszállás előkészületeit jelezhetik – a The Warzone arról is beszámol, hogy meg nem erősített hírek alapján az ukrán hadsereg aknásította az Odessza környéki parti sávot.

(Kép: wikimedia commons/Alexander Polyakov / Александр Поляков)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.