Pedofilnak nevezte a Google, százhetvenmilliós kártérítést kapott

2023 / 04 / 23 / Pőcze Balázs
Pedofilnak nevezte a Google, százhetvenmilliós kártérítést kapott
Ötszázezer dollárt ítélt meg egy kanadai bíróság egy üzletembernek, aki hiába próbált eltávolíttatni a világ legnépszerűbb keresőjéből egy weboldalt, amely szerint a nyolcvanas években gyerekeket molesztált.

Az Ars Technicán olvasható hír szerint a pert indító férfi egy "ismert üzletember" Kanadában és az Egyesült Államokban, aki "egykor a kereskedelmi ingatlanközvetítés csúcsán állt", ám a nevét az ítéletet követő negyvenöt napban nem lehet nyilvánosságra hozni. A férfi tizenhat éve, 2007-ben keresett rá a saját nevére a Google-ben, miután több potenciális ügyfele visszalépett a vele való szerződéstől, hiába zajlottak jól a megbeszéléseik,

és talált egy cikket, amely szerint 1984-ben elítélték kiskorú molesztálása miatt.

A weboldal tulajdonosa nem volt hajlandó eltávolítani az írást, illetve arra kérte az áldozatot, hogy bizonyítsa be, hogy nem vádolták meg soha ilyen bűncselekménnyel, ami az ügyben most eljáró bíró szerint a "bizonyítási teher kafkai megfordítása". Az áldozat ráadásul bírósági úton sem tudta töröltetni a bejegyzést, mert Kanadában azt csak az első olvasás utáni egy évben tehette volna meg. Ezért végül úgy döntött, hogy inkább a Google-höz fordul, hogy ne találjanak rá az internetezők a rágalmazó weboldalra. A cég volt, hogy együttműködött vele, ám ahogyan újra és újra felbukkant a keresőjükben az oldal, egy idő után arra hivatkoztak, hogy az amerikai kommunikációs törvény 230. paragrafusa miatt nem kötelezhetőek annak az eltávolítására, egy szabadkereskedelmi egyezmény miatt még Kanadában sem. A 230. paragrafus az a kilencvenes években született, a szolgáltatóknak védettséget biztosító passzus, ami szerint a posztoló felelős az általa egy internetes fórumon, közösségi oldalon megosztottakért, és nem a platform maga.

A bíró nem értett egyet a Google érvelésével, de azzal sem, hogy meg kéne bírságolnia a céget, hiszen szerinte tévedtek ugyan, ám jóhiszeműen jártak el az ügyben. Így végül nem ítélte meg a férfi által kért hatmillió dolláros bírságot és kártérítést, de félmillió dolláros erkölcsi sérülés megtérítésére kötelezte a keresőóriást, mert szerinte az, ahogyan a felperes próbálta megőrizni, illetve helyreállítani a reputációját a huzavona során, valódi rémálmot testesített meg. Azok, akik szeretnék magukat eltávolíttatni a keresési találatok listájáról a Google-nél, ezt az űrlapot kell, hogy kitöltsék.

(Fotó: Warren Wong/Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.