Phoenix Ghost – az USA által most Ukrajnába küldött titokzatos, öngyilkos drón, amit a Donbászra terveztek

2022 / 04 / 22 / Felkai Ádám
Phoenix Ghost – az USA által most Ukrajnába küldött titokzatos, öngyilkos drón, amit a Donbászra terveztek
A drónról nagyon keveset tudni, de az biztos, hogy kifejezetten az ukránok kéréseit szem előtt tartva fejlesztették a Donbászban dúló harcokhoz, és az amerikaiak a legutóbbi, 800 millió dollár összértékű fegyverszállítmánnyal küldték ezeket az eszközöket.

Kevés olyan modern, titokzatos, viszont fontos eszköz létezik a jelenlegi háborúban, mint a Phoenix Ghost, „lézengő lőszer” vagy öngyilkos drón. Ennek oka, hogy a nevén kívül alig ismerjük a pontos specifikációit, azonban a puszta létezése is legalább két változás irányába mutat – az egyik az USA által Ukrajnának nyújtott támogatások minőségi változása, a másik az USA esetleges hozzáállása a kisebb, olcsóbb „barkács” drónokhoz. A Phoenix Ghost ugyanis annak a tegnap (április 21.) bejelentett 800 millió dolláros összértékű segélycsomagnak a része, amivel Amerika segítené Ukrajna erőfeszítéseit a háborúban – írja a The Drive, ugyanakkor viszont a Pentagon szóvivője, John Kirby nyilatkozata alapján a drónt kifejezetten a mostani háborúra tervezték, és az ukránok kéréseit szem előtt tartva fejlesztették elsősorban a Donbászban dúló harcokhoz.

Mint azt Biden elnök is elmondta a csomag bejelentésekor – a mostani csomagot kifejezetten a Donyec-medencében zajló harcokhoz szabták, ami topográfiai értelemben nagyon más (értelemszerűen síkabb) vidék, mint azok a hadszínterek, ahová az amerikaiak az eddig szállítmányaikat küldték. A Donbászban ugyanis az orosz páncélosok és tüzérség jobban tud érvényesülni.

Magáról a drónról tehát keveset tudni, de John Kirby azért elhintett pár információt – az egyik ilyen tehát, hogy az eszközt az ukrán igényeknek megfelelően fejlesztették, a másik a drónok száma, ami a Pentagon szóvivője szerint több mint 121 (kicsit fura szám ebben a kontextusban). Kirby egyébként a Phoenix Ghostot a Switchblade lézengő lőszerekhez hasonlította, de hozzátette, hogy a kettő nem teljesen egyezik meg, – mint elmondta – a Phoenix némileg más képességekkel és hatókörrel bír, ám ezeket a különbségeket tovább már nem részletezte.

A Switchblade amúgy egy kilőhető, lézengő lőszer, amelyen kamera és robbanófej is található, ezért nem csak pusztításra, de felderítésre is képes (ez utóbbi esetben többször is felhasználható), valamint képes fix állásokat emberi beavatkozás nélkül, önállóan is támadni. Switchblade-ből több változat is akad, a kisebb 300-as és a jóval nagyobb 600-as modellek – ez utóbbi már tankelhárító szerepkört is betölthet. Az USA eddig egyébként 400 ilyen drónt küldött az ukránoknak.

A Phoenix Ghost tehát ezekre hasonlít (de a hasonlóság pontos mértéke nem ismert), és az eszköz annyira új fejlesztés, hogy a Pentagon szóvivője arra a kérdésre sem tudott válaszolni, hogy honnan ered az eszköz – mondjuk így – kémfilmes elnevezése. Ennek megfelelően azt sem tudni, hogy az eszközt a Switchblade-hez hasonlóan kilövik-e, vagy esetleg egy átalakított, többrotoros szerkezetről beszélünk. Kirby azt azonban hozzátette, hogy a Phoenix Ghostot az ukrán haderő nagyon könnyen tudja majd alkalmazni, bár némi képzésre a használathoz azért szükség lesz.

Mint azt a The Drive cikke is leírja, az öngyilkos drónok brutálisan hatékonyak a modern konfliktusokban, és különösen igaz ez a kereskedelmi forgalomban is megvásárolható, háborús célokra átalakított drónok esetén – hogy ez miként jelent meg eddig az ukrajnai háborúban, arról a lenti cikkünkben írtunk. A lap viszont hozzáteszi, hogy ilyen eszközöket eddig viszont inkább az USA ellen vetettek be, semmint hogy az amerikai hadsereg alkalmazta volna őket. (Mi itt azért hadd említsük meg azt is, hogy ennek egyik valószínűsíthető oka, hogy az ilyen eszközök jellemzően a védekező félnek jönnek jól, mint a mostani háborúban is.)

Az egyik legeredményesebb ukrán tankgyilkos egység programozókból áll A főleg IT-szakemberekből verbuvált drón-egység az inváziós orosz seregek elleni harc egyik legfontosabb eleme, mivel kereskedelmi drónokat alakítanak át háborús célokra, és ezekkel végeznek küldetéseket.

Akárhogy is, a The Drive cikke szerint az USA az olcsó drónok esetén lemaradt némileg a világ élvonalától, aminek több oka is akad (a védelmi megrendelések elmaradása a területen, exporttilalmak stb.), illetve talán az a társadalmi hozzáállás is, ami nem venné szívesen, ha a kereskedelmi drónokat elkezdenék harci célokra átalakítani. Amikor egyébként korábban írtunk a Molotov-koktélok ledobására átalakított ukrán drónról, akkor a videó alatt akadtak hozzászólások, amik épp az iránt fejezték ki az aggályaikat, hogy miként hathat a kereskedelmi drónok piacára, valamint a szabályozásra, ha ezeket az eszközöket gyilkoló szerkezetekké építik át méghozzá relatíve olcsón és könnyen. A Phoenix Ghost azonban talán ez ügyben is eltávolodást jelenthet a korábbi állásponttól attól függően, hogy milyen alkatrészekből rakták össze.

Videón a Molotov-koktélt dobáló ukrán drón A drón „speciális” sörösüvegekkel várja az ellent.

Azt is tudni, hogy a Phoenix Ghost mögött az AEVEX Aerospace áll, és a fejlesztés már korábban elkezdődött – a Pentagon szóvivője szerint – olyan követelményeket szem előtt tarva, amelyek nagyon megegyeznek azzal amire az ukránoknak a Donbászban szükségük van. Az AEVEX egyébként a The Drive megkeresésre nem válaszolt, míg a Breaking Defense újságírójának kerek perec kijelentették, hogy semmilyen kommentárral nem szolgálnak a drónnal kapcsolatban. Így azt sem tudni, hogy pontosan mikor: a mostani orosz invázió előtt vagy azt követően indult-e a fejlesztés

Az biztos, hogy bár az AEVEX úgy jellemzi magát, mint olyan cég, amely teljes körű repülőgép- és érzékelőrendszer-tervezést, szolgáltatást, integrációt, üzemeltetést, fenntartást és adatelemzést biztosít, de a The Drive szerint ezek alapján az önálló rendszerek fejlesztése nem vág a profiljukba. Így elég valószínű, hogy a cég a fő kivitelező, és már meglévő eszközbe telepítenek újfajta rendszereket (például irányítórendszert vagy robbanótöltetet), de az sem elképzelhetetlen, hogy egy külföldi licencet vettek át. Akárhogy is, az nagyon érdekes, hogy az USA immár az ukrán igényeknek megfelelő, nem csak „személyre szabott csomagokat”, de „személyre fejlesztett fegyvereket” küld támogatásként.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Flickr/Marco Verch Professional Photographer)


Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Elektromos autók táplálták energiával az ausztrál villamosenergia-hálózatot egy áramszünet alatt.
Ausztria vezető traktorgyártója hidrogénhajtású traktort készített
Ausztria vezető traktorgyártója hidrogénhajtású traktort készített
A kísérleti traktor működéséhez a hidrogént biogenikus nyersanyagokból állítják elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.