Miért nem dől el a pisai ferde torony? 2020 / 04 / 09 / Bobák Zsófia

Mikor Guglielmo és Bonanno Pisano tervei alapján 1173-ban nekikezdtek a pisai torony építésének, a mesterek valószínűleg nem gondolták volna, hogy a világ egyik leghíresebben elrontott épületét fogják megalkotni, a fotózkodó turisták nagy örömére. A carrarai márványból készült, emeletenként tizenöt, klasszikus stílusú oszlopfőkkel ellátott oszlopot és köztük lévő vakárkádokat tartalmazó első három emelet megépítése után azonban a homokos talajon megsüllyedt az alapozás és a harangtorony elbillent. Az építkezést ennek ellenére (egy kis háborúzás után) folytatták, a teljes harangtorony elkészült, de a harangokat csak óvatosan merték kongatni, nehogy az épület vesztét okozzák. Az azóta eltelt századok során mérnökök, tervezők, inventorok hadai folytattak örökös harcot a gravitációval, még Mussolini is parancsba adta a torony kiegyenesítését, de végül csak 2001-ben sikerült pontot tenni az ügy végére. Az ikonikus, négy fokos dőlésszöget azért megtartották az építészek, és ez előreláthatólag változatlan marad a következő két-háromszáz évben, így a jövőben már csak a szomszédságában lévő katedrális és keresztelőkápolna süllyedését kell valahogy megállítani. (Fotó: Pikrepo)
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az egyetlen ember, aki helikopterrel ment a Mount Everestre
Az egyetlen ember, aki helikopterrel ment a Mount Everestre
Ha feltennénk a kérdést, vajon leszállt-e valaha is bárki a világ legmagasabb hegycsúcsán, a többség valószínűleg kapásból rávágná, hogy nem. És ha az Airbusnak nincs egy eléggé elvetemült tesztpilótája, igazuk is lenne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.