Pitagorásznál ezer évvel korábbra datált agyagtáblán találták meg Pitagorasz tételét

2023 / 10 / 08 / Felkai Ádám
Pitagorásznál ezer évvel korábbra datált agyagtáblán találták meg Pitagorasz tételét
A titok abban rejlik, hogy Pitagorasz tételét nem Pitagorasz találta fel – de akkor miért nevezzük így?

A híres Pitagorasz-tételt, a matematika egyik alapelvét (a² + b² = c²) mindenki ismeri, és ezt régóta az ókori görög matematikusnak, Pitagorasznak tulajdonítják – elvégre róla nevezték el.

A tétel felfedezésének a története ennél azonban bonyolultabb – foglalja össze cikkében az IFLScience: a legújabb felfedezések ugyanis megkérdőjelezik az előbbi, közkeletű hiedelmet. Egy babiloni agyagtábla, amit IM 67118 néven tartanak számon, i.e. 1770-ből származik, és több mint 1000 évvel megelőzte Pitagoraszt. Ez a tábla a Pitagorasz-tételt használta a téglalapon belüli átló hosszának kiszámítására, amiből elég egyértelműen következik, hogy a babiloni matematikusok már évszázadokkal Pitagorasz születése előtt ismerték ezt a matematikai eljárást.

Egy másik, ie 1800-1600-ból származó tábla mindehhez további bizonyítékkal szolgál: ezen egy négyzet látható, benne feliratos háromszögekkel, amelyek a Pitagorasz-tétel ismeretét és más fejlett matematikai ötleteket mutattak be. Bruce Ratner matematikus szerint a babilóniaiak már megértették a négyzet átlója és oldala közötti kapcsolatot. Magyarán ez a civilizáció már jóval Pitagorasz előtt ismerte a Pitagorasz-tételt, pontosabban annak egy négyzet átlójára való alkalmazását.

Rendben, de akkor miért nevezzük Pitagorasz-tételnek, miért nem babilóniai-tételnek? Az ok-okozat láncolata a következőképp fest leegyszerűsítve: magától Pitagorásztól egyetlen eredeti írás sem maradt fenn, amit tudunk róla, a felfedezéseiről, az másoktól maradt ránk – különösen a pitagoreusoktól, akik a Pitagorasz által a mai Dél-Olaszország területén alapított iskola tagjai voltak. Az iskolát Pitagorasz Félkörének nevezték, és titkos intézmény volt, de az ottani tudást szigorúan őrizték, és adták tovább egymásnak a tagok – tiszteletből pedig sok felfedezést Pitagorasznak tulajdonítottak.

Mindehhez tegyük hozzá azt is, hogy az íróanyag ekkoriban drága és szűkös volt, ezért az ismeretek szájról-szájra terjedtek – magyarán az eredeti forrás sokszor elveszett, vagy az eredete a homályba veszett, és ha valaki kérdezte, az iskola alapítója iránti tiszteletből azt mondták, hogy Pitagorasz találta ezt ki.

Magyarán jó eséllyel nem Pitagorasz “találta fel” a tételt, de az ő iskolája terjesztette ezt el, és nekik köszönhetjük, hogy eljutott hozzánk is.

(Kép: Az IM 67118 agyagtábla, forrás: wikimedia.commons)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Kérdés, hogy igaz-e, hogy az egyiptomiaknál is ősibb piramisokra akadtak? A rendkívüli kijelentésekkel kapcsolatban ugyanis rendkívüli bizonyítékokra lenne szükség. A cikkből kiderül, hogy mi okoz vihart jelenleg a régészeti tudományos közösségben, ami miatt vizsgálat is indult.
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.