Pitagorásznál ezer évvel korábbra datált agyagtáblán találták meg Pitagorasz tételét

2023 / 10 / 08 / Felkai Ádám
Pitagorásznál ezer évvel korábbra datált agyagtáblán találták meg Pitagorasz tételét
A titok abban rejlik, hogy Pitagorasz tételét nem Pitagorasz találta fel – de akkor miért nevezzük így?

A híres Pitagorasz-tételt, a matematika egyik alapelvét (a² + b² = c²) mindenki ismeri, és ezt régóta az ókori görög matematikusnak, Pitagorasznak tulajdonítják – elvégre róla nevezték el.

A tétel felfedezésének a története ennél azonban bonyolultabb – foglalja össze cikkében az IFLScience: a legújabb felfedezések ugyanis megkérdőjelezik az előbbi, közkeletű hiedelmet. Egy babiloni agyagtábla, amit IM 67118 néven tartanak számon, i.e. 1770-ből származik, és több mint 1000 évvel megelőzte Pitagoraszt. Ez a tábla a Pitagorasz-tételt használta a téglalapon belüli átló hosszának kiszámítására, amiből elég egyértelműen következik, hogy a babiloni matematikusok már évszázadokkal Pitagorasz születése előtt ismerték ezt a matematikai eljárást.

Egy másik, ie 1800-1600-ból származó tábla mindehhez további bizonyítékkal szolgál: ezen egy négyzet látható, benne feliratos háromszögekkel, amelyek a Pitagorasz-tétel ismeretét és más fejlett matematikai ötleteket mutattak be. Bruce Ratner matematikus szerint a babilóniaiak már megértették a négyzet átlója és oldala közötti kapcsolatot. Magyarán ez a civilizáció már jóval Pitagorasz előtt ismerte a Pitagorasz-tételt, pontosabban annak egy négyzet átlójára való alkalmazását.

Rendben, de akkor miért nevezzük Pitagorasz-tételnek, miért nem babilóniai-tételnek? Az ok-okozat láncolata a következőképp fest leegyszerűsítve: magától Pitagorásztól egyetlen eredeti írás sem maradt fenn, amit tudunk róla, a felfedezéseiről, az másoktól maradt ránk – különösen a pitagoreusoktól, akik a Pitagorasz által a mai Dél-Olaszország területén alapított iskola tagjai voltak. Az iskolát Pitagorasz Félkörének nevezték, és titkos intézmény volt, de az ottani tudást szigorúan őrizték, és adták tovább egymásnak a tagok – tiszteletből pedig sok felfedezést Pitagorasznak tulajdonítottak.

Mindehhez tegyük hozzá azt is, hogy az íróanyag ekkoriban drága és szűkös volt, ezért az ismeretek szájról-szájra terjedtek – magyarán az eredeti forrás sokszor elveszett, vagy az eredete a homályba veszett, és ha valaki kérdezte, az iskola alapítója iránti tiszteletből azt mondták, hogy Pitagorasz találta ezt ki.

Magyarán jó eséllyel nem Pitagorasz “találta fel” a tételt, de az ő iskolája terjesztette ezt el, és nekik köszönhetjük, hogy eljutott hozzánk is.

(Kép: Az IM 67118 agyagtábla, forrás: wikimedia.commons)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
A feltárt gyermeki csontok annyira porózusak voltak, hogy ez alapján keresztülmehetett a madár emésztőrendszerén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.