Mindent megfigyel a Földön a nap huszonnégy órájában egy amerikai cég műholdrendszere

2022 / 06 / 30 / Támogatott Tartalom
Mindent megfigyel a Földön a nap huszonnégy órájában egy amerikai cég műholdrendszere
Hogyan lehet szemmel tartani az egész Földet nap mint nap? Kell-e hozzá külön engedély, hogy egy vállalat mindent lefényképezzen a magasból? Az amerikai Planet cég munkatársa, H. Nagy Róbert térinformatikus ad választ a kérdésekre.

A 2010-ben alapított kaliforniai Planet Labs hat évvel ezelőtt, 2016-ra épített ki egy olyannyira átfogó műholdas rendszert, ami már képessé vált rá, hogy a Föld teljes felszínét megfigyelje, az űreszközök által közvetített képeket pedig a világ minden tájáról származó ügyfeleknek értékesíti. A műholdak által közvetített adatok számos területen felhasználhatóak, a honvédelmi programoktól kezdve a precíziós mezőgazdaságon át az olyan egyedi célokig, mint egy beruházás során a partnercég szavahihetőségének ellenőrzése,

a napszinkron pályán keringő berendezések kamerái ugyanis mindent látnak és mindenről közvetítenek a nap huszonnégy órájában.

A Planet a sikert a kevés költségből, tehát százezer dollár alatti összegből megépíthető műholdakból álló konstellációjának köszönheti: az általuk dove-nak (gerle) nevezett apró cubesatok nem csak kis méretük, hanem speciális kialakításuk miatt is egyszerűen elkészíthetőek - a műholdak nem rendelkeznek saját meghajtással, ezért, miután egy rakéta pályára állítja őket, két-három éven át keringenek napszinkron pályán körülbelül 500 kilométeres magasságban, közben fokozatosan egyre lejjebb ereszkednek és végül elégnek a légkörben. A műholdas raj számának fenntartását és a teljes lefedettség folyamatos biztosítását (a cég mára már 200-220 űreszközt üzemeltet) mindig a legújabb technológiával felszerelt berendezések integrálásával oldják meg, így a rendszer képességei egyre bővülnek.

A három méteres felbontással dolgozó műholdak jelenleg arra nem képesek, hogy embereket figyeljenek meg,

de hamarosan olyan műholdak telepítését is tervezi a Planet, amely már ennél jóval közelebbi monitorozásra és egy-egy helyszín akár napi harmicszori megfigyelésére is alkalmasak.

Jelenleg nincs érvényben egy átfogó, az űrbeli megfigyelőrendszerek használatáról szóló szabályozás, ezért a cég működését a kaliforniai törvények határozzák meg, és ez alapján bármit szabadon lefényképezhetnek és azt bárkinek eladhatják, kivéve az embargós országokat, az ügyfeleik pedig, akik előfizetnek a szolgáltatásra és naponta kapják a képeket az általuk kijelölt területről, saját céljaikra használhatják az adatokat.

A mezőgazdaságban dolgozók például sokat profitálhatnak ezzel, mivel az Európai Unió 2023-tól bevezetni készült szabályai alapján olyan változások jönnek, amelyek a műholdas képekhez való hozzáférést még sokkal értékesebbé tehetik: a gazdáknak immár a teljes földterületet monitorozniuk kell ahhoz, hogy megfelelően tudják szolgáltatni az adatokat a hatóságoknak, de a mindennapos munka hatékonyságát is nagyban segítik azok az információk, amelyekhez a földekről készült képek alapján jutnak hozzá a termelők.

Hogy hogyan tudják ezt megvalósítani a gazdák a mindent látó műholdaknak köszönhetően és milyen különös eseményeknek lehetnek szemtanúi a cég munkatársai a folyamatosan érkező képek ellenőrzése során, arról további érdekes részleteket H. Nagy Róbert térinformatikus, a Planet munkatársa árult el a RE:FACT podcast műsorában.

A kéthetenként új résszel jelentkező RE:FACT bemutatja a jövőnket aktívan formáló legizgalmasabb embereket, cégeket és technológiai újításokat az ipar, a számítástechnika, és úgy általában a mindennapi élet színterein. A házigazda: Juhász Bálint. A korábbi epizódokat itt találod.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a RE:FACT Podcast.

(Fotó: Getty Images/Flash Movie)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.