Pokoli látvány, ahogy fortyogva lángol a Mexikói-öböl vize 2021 / 07 / 03 / Felkai Ádám

A Ku Maloob Zaap olajmező a Mexikói-öböl déli részének közelében helyezkedik el, és egy vízalatti olajvezeték törése miatt szabályosan úgy festett, mintha megnyílt volna a pokol kapuja a hullámok alatt. A területen a kitermelést a mexikói állami vállalat, a Petroleos Mexicanos (Pemex) végzi, és innen származik az ország olajkitermelésének 40 százaléka. A lángok 5 órán át dühöngtek, mire sikerült mindent eloltani, személyi sérülés pedig szerencsére nem történt. A lángokat nitrogénnel próbálták meg kontrollálni, az érintett vezetéket pedig lezárták, és jelenleg vizsgálják, hogy mi állhat a vezeték meghibásodásának a hátterében. Habár most tehát nem történt sérülés, azért a Pemex múltja messze nem makulátlan ebből a szempontból: 2010 és 2017 között körülbelül 100 ember halt mega Pemexhez köthető tűz vagy robbanás miatt írja a Gizmodo a Statista adataira hivatkozva. Ráadásul a Pemex még pénzt is veszít a Ku Maloob Zapp-ban folyó kitermelésen, mivel a vállalat úszik az adósságban (113 milliárd dolláros tartozással az első helyen áll ebből a szempontból a világ legnagyobb olajvállalatai közt), és ezért nem tudja modernizálni a technológiáját, ami miatt évről évre kevesebb hordót tud csak kitermelni. Az eset épp az egész olajiparnak egy újabb gyomros azt követően, hogy az Exxonnál rejtett kamerával egy állásinterjún rögzítették, hogy a vállalat miféle megkérdőjelezhető praktikákkal próbálta akadályozni a klímavédelmi intézkedéseket. Minderre az eset kapcsán egyébként több amerikai, a klímaváltozás elleni küzdelmet fontosnak tartó politikus is emlékeztetett a közösségi felületein.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.