Pokolian lassú, 1-bites processzor készült – egyből fel is vásárolták az összeset

2023 / 12 / 24 / Felkai Ádám
Pokolian lassú, 1-bites processzor készült – egyből fel is vásárolták az összeset
A Switch Science piacra dobott egy 1 bites CPU-összeszerelő készletet, amelyet a világ egyik legjobb kis teljesítményű számítógépeként hirdetnek, olyan korlátozott utasításkészlettel, amely csak egy LED alapvető működtetését teszi lehetővé. Egyszerűsége ellenére ez a barkácsszámítógép villámgyorsan elfogyott. Japánban egyébként 6000 forintnak megfelelő összegbe került.

A Switch Science nemrég piacra dobott egy meglepő dolgot – egy olyan 1 bites CPU-összeszerelő készletet, amelyet a világ egyik legjobb alacsony teljesítményű számítógépeként hirdetnek. Ha elsőre talán meglepő, hogy ilyesmi egyáltalán létezik, akkor még inkább az lehet, hogy a készletek olyan gyorsan elfogytak, mintha kötelező lett volna megvenni őket.

Mint arról a Tom’s Hardware beszámol, a Japánban 2500 ¥-ért (kb. 6000 forint) árusított 1 bites CPU-szerelőkészlet egyedülálló számítástechnikai élményt kínál. A minimalista kialakítású számítógép mindössze 1 Hz-es feldolgozási sebességgel, 1 bites busz szélességgel, 2 bites címtérrel és 4 bites ROM kapacitással büszkélkedhet. A működése pedig három alapvető műveletre korlátozódik: LED villogtatása, LED bekapcsolása vagy kikapcsolása.

Az összeszerelő készlet körülbelül 50 alkatrészt tartalmaz, szépen csomagolva egy cipzáras zacskóban, valamint egy üres PCB-t és nyomtatott utasításokat. A felhasználóknak így lehetőségük nyílik a gyakorlatban elvégezni az összeállítást. Ennek megfelelően az eredmény polírozottsága – hogy így fogalmazzunk – is elsősorban a mi ügyensségünktől függ.

Az USB Type-C terminálról táplált 1 bites CPU-hoz azonban nem jár AC adapter, ahogy kábel sem, ezért a felhasználóknak ezeket külön kell beszerezniük. Bizonyos energiaellátási megoldások, mint például a PowerDelivery, ráadásul nem is támogatottak, mivel tehát az eszköz hangsúlyosan az egyszerűségre összpontosít.

A CPU korlátozott utasításkészlete csak az „ADD” és „JMP” utasításokat tartalmazza, valamint az „XOR” egyetlen aritmetikai műveletet. Ennek az egyedi számítógépnek a programozása eltér a megszokottól, mivel a felhasználóknak a négy ROM DIP kapcsoló pozícióját kell beállítaniuk ahelyett, hogy billentyűzetet vagy egeret használnának. A készletről, pontosabban annak a még kevésbé letisztult, gyártás előtti verziójáról készült egy felvétel is:

Lényegében ez tehát gyerekkorunk áramkör-összeszerelő játékainak a fejlettebb, számítógéppé varázsolt verziója – azonban épp a kötöttségek és a minimalizmus akár az idősebb számítógép-megszállottakat és barkácsmániásokat is bevonzhatja. Ilyen szempontból nem is olyan különös, hogy olyan gyorsan elfogyott a teljes árukészlet, és sokan már tűkön ülve várják, hogy ismét elérhetővé váljon.

(Kép: Switch Science)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.