Pokolian lassú, 1-bites processzor készült – egyből fel is vásárolták az összeset

2023 / 12 / 24 / Felkai Ádám
Pokolian lassú, 1-bites processzor készült – egyből fel is vásárolták az összeset
A Switch Science piacra dobott egy 1 bites CPU-összeszerelő készletet, amelyet a világ egyik legjobb kis teljesítményű számítógépeként hirdetnek, olyan korlátozott utasításkészlettel, amely csak egy LED alapvető működtetését teszi lehetővé. Egyszerűsége ellenére ez a barkácsszámítógép villámgyorsan elfogyott. Japánban egyébként 6000 forintnak megfelelő összegbe került.

A Switch Science nemrég piacra dobott egy meglepő dolgot – egy olyan 1 bites CPU-összeszerelő készletet, amelyet a világ egyik legjobb alacsony teljesítményű számítógépeként hirdetnek. Ha elsőre talán meglepő, hogy ilyesmi egyáltalán létezik, akkor még inkább az lehet, hogy a készletek olyan gyorsan elfogytak, mintha kötelező lett volna megvenni őket.

Mint arról a Tom’s Hardware beszámol, a Japánban 2500 ¥-ért (kb. 6000 forint) árusított 1 bites CPU-szerelőkészlet egyedülálló számítástechnikai élményt kínál. A minimalista kialakítású számítógép mindössze 1 Hz-es feldolgozási sebességgel, 1 bites busz szélességgel, 2 bites címtérrel és 4 bites ROM kapacitással büszkélkedhet. A működése pedig három alapvető műveletre korlátozódik: LED villogtatása, LED bekapcsolása vagy kikapcsolása.

Az összeszerelő készlet körülbelül 50 alkatrészt tartalmaz, szépen csomagolva egy cipzáras zacskóban, valamint egy üres PCB-t és nyomtatott utasításokat. A felhasználóknak így lehetőségük nyílik a gyakorlatban elvégezni az összeállítást. Ennek megfelelően az eredmény polírozottsága – hogy így fogalmazzunk – is elsősorban a mi ügyensségünktől függ.

Az USB Type-C terminálról táplált 1 bites CPU-hoz azonban nem jár AC adapter, ahogy kábel sem, ezért a felhasználóknak ezeket külön kell beszerezniük. Bizonyos energiaellátási megoldások, mint például a PowerDelivery, ráadásul nem is támogatottak, mivel tehát az eszköz hangsúlyosan az egyszerűségre összpontosít.

A CPU korlátozott utasításkészlete csak az „ADD” és „JMP” utasításokat tartalmazza, valamint az „XOR” egyetlen aritmetikai műveletet. Ennek az egyedi számítógépnek a programozása eltér a megszokottól, mivel a felhasználóknak a négy ROM DIP kapcsoló pozícióját kell beállítaniuk ahelyett, hogy billentyűzetet vagy egeret használnának. A készletről, pontosabban annak a még kevésbé letisztult, gyártás előtti verziójáról készült egy felvétel is:

Lényegében ez tehát gyerekkorunk áramkör-összeszerelő játékainak a fejlettebb, számítógéppé varázsolt verziója – azonban épp a kötöttségek és a minimalizmus akár az idősebb számítógép-megszállottakat és barkácsmániásokat is bevonzhatja. Ilyen szempontból nem is olyan különös, hogy olyan gyorsan elfogyott a teljes árukészlet, és sokan már tűkön ülve várják, hogy ismét elérhetővé váljon.

(Kép: Switch Science)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
A Samsung Galaxy S-széria legerősebb változatának, az Ultrának évek óta nem volt komolyan vehető versenytársa Európában az androidos telefonok között, most viszont a Xiaomi megtörte a jeget a Xiaomi 14 Ultrával.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.