Porsche-e egy Porsche, ha konnektoros hibridrendszer hajtja?

2022 / 03 / 30 / Rácz Tamás
Porsche-e egy Porsche, ha konnektoros hibridrendszer hajtja?
Az elektromos segédhajtás egyáltalán nem csak a tisztább, takarékos üzemről szól, hanem képes még a Porsche-élményt is magasabb szintre emelni.

A Porsche jelenleg két modellcsaládját, a Panamerát (Panamera és Panamera Sport Turismo) valamint a Cayenne-t (Cayenne és Cayenne Coupé) kínálja konnektorról is tölthető hibrid hajtással. A két sportmodell (911 és 718) és a Macan csak benzinmotorral készül, és persze ott van még a tisztán elektromos sportlimuzin is, a Taycan. Dízelmotor már nincs a márka kínálatában. A belsőégésű motoros autózásból az elektromos mobilitásba vezető tranzíció közepén teljesen érthető ez a technológiai stratégia, ha ismerjük a Porsche tradícióit, piaci helyzetét és modellportfólióját.

A német sport-luxus-márka 2021-ben 302 ezer autót értékesített, ebből alig 86 ezer példány került Európa útjaira. A márka legnagyobb piaca jelenleg Kína, de az amerikai eladások is csaknem elérik az európai értékesítést. A dízelmotorra egyszerűen nincs szükség: a legfontosabb piacokon sosem igényelték a vevők, Európában pedig kiment a divatból a környezetvédelmi aggályok miatt. Az elektromos mobilitás jórészt a Tesla nagyon erős, nagyon gyors limuzinjainak hatására egyre fontosabb már a sport-szegmensben is. Taycanból tavaly több fogyott el (41.296) mint 911-esből (38.464).


Porsche Panamera Sport Turismo 4S E-Hybrid és Porsche Cayenne Coupé E-Hybrid, zöld rendszámmal

A nehéz, nagy homlokfelületű, nagy légellenállású autóknál a plug-in hibridrendszer dízeles fogyasztást vagy még kisebb üzemanyag-felhasználást képes elérni nagyon is benzines motorhang és élmények mellett

Panamerából a hibrid-csúcsváltozat a legerősebb. Cayenne-ből készült egy Turbo GT, extrém kihegyezett V8-as motorral, ami képes lenyomni a hibridverziót

A Porsche két igazi fejőstehene a két SUV, a Cayenne és a Macan. A kisebb Macan öreg modell, 2014 óta készül, egy olyan Audi műszaki alapjaira (Q5), amelyet még nem készítettek fel a hibridtechnika fogadására. Ráadásul a Macan viszonylag kicsi és könnyű; ha lenne is plug-in hibrid változata, nem érvényesülhetnének benne igazán jól ennek a technikának az előnyei. A Porsche úgy döntött, inkább elektromos modellé változtatja ezt az autót: idén érkezik a Macan EV.

A két nagy Porsche, a Cayenne és a Panamera sportlimuzin/sportkombi viszont koncepcionálisan nagyon is alkalmas arra, hogy plug-in hibrid verzió is készüljön belőlük. A nagy testekben könnyű elhelyezni az akkumulátort és a villanymotorokat, a nagy tömeg pedig eleve adott, így a kocsik dinamikáján sokat már nem tud rontani néhány extra mázsa. Az elektromos segédhajtással takarékosabbá tett benzinmotor ráadásul az ugyan takarékos és erős, de a prémium szegmensben egyre kevésbé szalonképes dízelek kiváltására is alkalmas. Az egy töltéssel pár tucat kilométeren át élvezhető tisztán elektromos, csendes, emissziómentes suhanás passzol a márka prémiumhangulatához, a padlógáznál a benzinmotornak besegítő villanymotorok extra lóerői pedig jól jönnek a katalógusban. A V6-os benzinmotor V8-as teljesítményszintre lép a plusz erővel, a V8-as plug-in hibrid változata pedig még  nagyobb ütőerőt kap az autóskártyában.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hibridesítéssel a legnehezebb Porschék olyan szemérmetlenül alacsony hivatalos fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékeket kapnak, amelyekkel a márkának lehetősége nyílik kompenzálni egy csomó klasszikus benzines modell emisszióját - legalábbis papíron. A Cayenne E-Hybrid katalógusában például 2,4 literes fogyasztási érték szerepel a V6-os, turbós benzinmotor és 462 lóerős rendszerteljesítmény mellett. Ez azért sokat segít a márka flottaátlagának lefelé tolásában.

Az EU-ban egyébként már zajlik a konnektoros hibridek fogyasztási adatainak újraértékelése, mert a hétköznapokban nyilvánvalóan nem 2,4 literes átlagfogyasztás a realitás egy ilyen nagy, elsősorban hosszú utakra használt túra-SUV vagy a Panamera túra-luxus-sportmodellek hibridváltozatainak esetében. Viszont a Porsche 2014 óta kínál konnektoros hibrideket, tehát nyolc éven át kompenzálhatta ezekkel a kocsikkal a sportautók és a tisztán benzines nagy luxusautók emissziós adatait.

A plug-in hibrid Porschék természetesen nem csak arra jók, hogy rövid távon ne fogyasszanak szinte semmit, hanem arra is, hogy hatalmasakat autózzunk velük! A márka hazai importőrének két tesztautója, egy Cayenne E-Hybrid és egy Panamera 4S E-Hybrid Sport-Turismo ezt ékesen bebizonyította néhány óra alatt. A 100 kW-os elektromos motor mindig késedelem nélkül érkező nyomatéka, a kocsik nagy tömegét (2225 illetve 2365 kg) erőlködés nélkül megindító villamos erő remekül kisimítja a benzines turbómotor kis késedelmeit, a turbónyomás felépüléséhez szükséges időt. Hibridhajtással finomabban, mégis erősebben gyorsultak a Porschék, mint amire tisztán benzines motorral képesek lennének. A nagyobb tömeg paradox módon akár még javíthatja is az autók, elsősorban a magas építésű Cayenne viselkedését, mert az akku és a villanymotor extra kilói a kocsi aljába kerülnek, így lejjebb süllyesztik a tömegközéppontot. Így kanyarban szinte nem is érződik a plusz súly - legfeljebb csak fékezésnél.

A plug-in hibrid rendszer további előnyöket is jelent a tulajdonos számára. A zöld rendszámhoz kötődő adózási és forgalmi könnyítések részben kompenzálják a bonyolultabb technika felárát. A komfortszintet a hideg és a meleg időszakban nagyban javítja az elektromos fűtéssel illetve hűtéssel megvalósítható, indulás előtti előklimatizálás lehetősége. Ez programozható is, de mobiltelefonról is bármikor aktivizálható a fűtés és a hűtés, akár a zárt garázsban álló kocsiban is.


A gyártó természetesen szélsőséges körülmények között is ellenőrzi a hibrid modellek megbízhatóságát

A konnektoros hibrid Porschék nagyon is Porschék. Az elektromos kiegészítő hajtás luxusban is, erőben is csak hozzátesz ezekhez az autókhoz és nem vesz el semmit tőlük. A Porschének olyannyira megtetszett ez a koncepció, hogy nem csak a V6-os alapmotort, de a V8-as csúcsmotort is megtoldotta a plug-in rendszerrel, így jelenleg a Panamera és a Cayenne család legerősebb motorváltozatai a Turbo S E-Hybrid jelzésű modellek! (Ez a Panamerában 700, miközben a "sima" Turbo S "csak" 630 lóerős.) Menetteljesítményeik csaknem megegyeznek a könnyebb, de gyengébb, hibridrendszer nélküli modellekével. A Panamera Turbo S E-Hybrid 3,2 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra, végsebessége 315 km/h, a Cayenne csúcsmodellje ugyanezzel a motorral-hajtással, de 680 lóerősre beállított csúcsteljesítménnyel 3,8 másodperc alatt van százon, végsebessége 295 km/h.

A Porsche azért a Cayenne-ből készített egy Turbo GT jelzésű variációt is, 300 km/h végsebességgel és valószínűleg egy  3,3 másodperces gyorsulással, de csak úgy sikerült lenyomni a számháborúban a plug-in hibridet, hogy a motor maximális fordulatszámát ebben a modellben egészen 6800-ig elengedték. Bizonyára tehát a Porsche Cayenne fejlesztőcsapatában is van még olyan menedzser, aki úgy véli, hogy azért nehogy már egy hibrid legyen a leggyorsabb Porsche, legalább ebből a modellből, de valószínűleg ő is jobban örül egy téli reggelen az előfűtött kabinnak, mint annak a plusz 5 km/h-nak az Autobahnon. A lelke mélyén alighanem ő is érzi, hogy egy nagy luxus-túra-Porsche nem hogy kevesebb lenne az elektromos hajtás-kiegészítéstől, hanem éppen ellenkezőleg. Kényelmesebb, erősebb, finomabb - Porschébb.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.