Így találhatod meg a megfelelő embert bármilyen feladatra, pillanatok alatt

2020 / 04 / 17 / Raketa.hu
Így találhatod meg a megfelelő embert bármilyen feladatra, pillanatok alatt
Jól, gyorsan és olcsón - a régi vicc szerint ezek közül az ember kettőt választhat, ha szakembert keres, de a Qjob.hu-nak hála nemsokára talán már nem is fogjuk érteni, hogy mi volt ebben a vicc.

A magyar fejlesztésű oldal a fuvarozásnál (Uber) és a szálláskeresésnél (Airbnb) már bevált, úgynevezett "gig workinget" terjesztette ki egy sokkal szélesebb körre, így akár vízvezetékszerelőt, akár magántanárt keresünk, vagy csak szükségünk lenne valakire, aki leviszi sétálni a kutyánkat, a Qjob.hu-n bármilyen feladatra könnyen és gyorsan találhatunk segítséget.

Természetesen az interneten eddig is találhattunk szakembereket bizonyos munkákra (bevásárlásra mondjuk nehezen), ám a Qjob.hu jóval egyszerűbbé teszi a dolgot azáltal, hogy egy helyen találunk meg mindenkit, így nem kell a különböző weboldalakon az elérhetőségeket böngésznünk, és mindenkit külön-külön hívogatnunk. Ami ennél is fontosabb, hogy az online piactér megoldást nyújt a szakemberhiányra is, hiszen a munkavállalók is proaktív részesei lesznek az ökoszisztémának azáltal, hogy önállóan jelentkezhetnek a feladatok elvégzésére ahelyett, hogy a telefon mellett ülve várnák, hogy a munkaadó keresse őket.

Hogyan adhatunk fel hirdetést a Qjob.hu-n?

1. A hirdetés feladásának kétféleképpen vághatsz neki: vagy beírod a "Mi a feladat?" részhez a feladatot (ide szó szerint bármit írhatsz), vagy pedig a "Feladat létrehozása" menüpontban válogathatsz kategóriák szerint a különböző feladatok között. Ha az első módszerrel indultál neki, akkor a következő oldalon meg kell adnod, hogy milyen kategóriába tartozik az elvégzendő feladat (ezzel segítve, hogy a munkavállalók könnyen rátaláljanak a hirdetésedre), majd meg kell nevezned a szolgáltatást is, amivel pontosítod a munka jellegét.

2. Ezután néhány mondatban jellemezheted, hogy mi lenne az elvégzendő munka, akár képet vagy kiegészítő információkat is csatolhatsz hozzá, mint például a kapucsengő száma és egyebek.

3. A dátum és időnél megadhatod a munka kezdetét vagy a befejezés időpontját, esetleg egy időintervallumot, amin belül szükséged lenne a munkára.

4. Ezután már csak a címet kell megadnod, az adataidat, valamint a költségkeretet, amit a munkára szánnál. Beállíthatod azt is, hogy a hirdetésed mindenkinek, vagy pedig csak a szakembereknek jelenjen meg, és kiválaszthatod, hogy ki fizesse az oldalt illető szolgáltatási díjat. 

5. Miután a vállalkozók felvették veled a kapcsolatot, és alaposan áttanulmányoztad a profiljukat, az értékeléseiket, esetleg beszéltél is velük chaten, a "Kiválasztás" gombbal tudod eldönteni, hogy kit szeretnél megbízni a feladat elvégzésével.

Kaszó Róbert, a Qjob.hu projektmenedzsere elmondta, hogy bár csak három hónapja indultak, de máris több mint ötezer regisztrált szakemberük van, többségében olyanok, akik távmunkában végzik a feladataikat. A szövegírók, fordítók, oktatók, programozók mellett egyre nagyobb számban képviseltetik magukat a "kétkezi" munkások is, így ha hirtelen szükségünk van egy megbízható vízvezetékszerelőre, többé már nem kell Facebookon könyörögnünk az ismerősöknek, hogy ajánljanak valakit. Ezek persze csak a leghétköznapibb példák, hiszen

a Qjob.hu-n bármilyen munkára kereshetünk embert, legyen az akár szülinapi lufi dekoráció készítése, klíma beszerelése, bevásárlás, vagy "keksz fotózás".

Ez a jelenlegi helyzetben különösen sok embernek kapóra jöhet, hiszen a járványhelyzet miatt sokan kényszerültek arra, hogy otthon maradjanak. A Qjob.hu statisztikái szerint a #maradjotthon kampány hatására érezhetően meg is ugrott a kereslet, különösen a pszichológusok, takarítók iránt érdeklődnek, de sokan keresnek magántanárokat, üzleti tanácsadókat, népszerű az orvosi távdiagnosztika, és olyanok is sokan vannak, akik nem hagyományos munkához keresnek segítséget, hanem például főzéshez vagy bevásárláshoz.

Utóbbi feladatot a Qjob.hu szerint a krízishelyzetben sokan most ingyen is vállalják, amihez az oldal azzal járul hozzá, hogy nem számítanak fel hirdetési díjat. Megrendelőként eldönthetjük, hogy az oldal szolgáltatási díját mi fizetjük, áthárítjuk a szakemberre vagy elfelezzük azt vele. A szakemberek másfelől az első húsz alkalommal egyébként is ingyen tehetnek ajánlatot a kiszemelt feladatokra, ezután eldönthetik, hogy előfizetnek 30, 60 vagy 90 napra, vagy pedig továbbra is egyenként fizetik az ajánlattételt. Utóbbi esetben csupán abban az esetben kell fizetni, ha létrejött a megrendelés, minden más esetben visszautalásra kerül az ajánlattételi díj. Fontos megjegyezni, hogy ugyanazzal a profillal lehetünk egyszerre megrendelők is és szakemberek is – ebben az esetben a díjak és előfizetések mindkét profilunkra kiterjednek.

Miután közzétettük a hirdetésünket az oldalon, nincs más dolgunk, mint hogy hátradőljünk, és várjuk a jelentkezőket. A Qjob.hu szerint egy meghirdetett munkára átlagosan 3-5 ajánlat érkezik, akikkel chaten beszélhetjük meg a részleteket, a döntésben pedig a többi felhasználó által írt értékelések is segítenek. Az Uberhez vagy az Airbnbhez hasonlóan tehát itt is működik egy természetes szelekció, hosszú távon azok maradnak talpon, akik megbízható munkát végeznek, így a minőségi munka garantált. Természetesen a szakembereket a Qjob.hu is folyamatosan ellenőrzi, és akinél felmerül, hogy hamis információkat adnak meg vagy elégtelen szolgáltatást nyújtanak, azokat letiltják. Az oldal emellett egy hitelesítő rendszerrel is rendelkezik, azok a szakemberek, akik az okmányaikkal igazolták magukat, egy “Hitelesített szakember” jelvényt kapnak.

Bár ahogy említettük, a járványhelyzet komoly lendületet adott a távmunkának és az online munkakeresésnek, a Qjob.hu szerint az ilyen jellegű, eseti munkavégzésre a járvány elmúltával is egyre nagyobb igény fog mutatkozni. Ebben igazuk is lehet, hiszen a folyamat globálisan is megfigyelhető: a feladatok megoldása egyre nagyobb arányban helyeződik át az online térbe, ezt a folyamatot pedig a járvány nem előidézte, csupán felgyorsította. Azok viszont, akik most szembesülnek vele, hogy mennyi mindent lehet otthonról, az interneten keresztül is elintézni, később már vélhetőleg nem fognak visszatérni a régi módszerekhez. A Qjob.hu által idézett statisztika szerint az effajta, atipikus foglalkoztatás lefedettsége mindössze 5-7%-os, tehát még bőven van a piacban növekedési potenciál.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a QJob.hu.

(Fotó: Getty, Pixabay)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.