Rászabadították a teljes internetet a ChatGPT-re

2023 / 10 / 23 / Pőcze Balázs
Rászabadították a teljes internetet a ChatGPT-re
Körülbelül egy hónappal ezelőtt jelentette be a világ legismertebb mesterséges intelligenciáját kifejlesztő OpenAI, hogy a ChatGPT tudása már nem ér véget 2021 szeptemberével, a rendszer hozzáfér az aktuális internetes oldalakhoz is. Ez a fejlesztés pedig mostantól nincs béta verzióban, igaz, csak az előfizetők próbálhatják ki.

Amikor a ChatGPT megjelent, és felhasználók tízmilliói kezdték el próbálgatni a rendkívül emberien kommunikáló chatbotot, egy valami hamar szemet szúrt mindenkinek: aktuális kérdésekre nem tudott válaszolni a rendszer. Egy mesterséges intelligencia ugyanis csak annyira lehet okos, amennyire a tudásanyag, amin trenírozták - és ezt a szoftver esetében 2021 őszén lezárták. Így például nem tudott II. Erzsébet haláláról, ahogyan az időjárásról és sportversenyekről sem volt érdemes kérdezgetni.

Ám sejteni lehetett, hogy ez csak átmeneti állapot

A The Verge szeptember végén írt arról, hogy a mesterséges intelligencia "újra" képes meglátogatni weboldalakat, hogy pontosabban tudjon válaszolni a kérdéseinkre. Júniusban ugyanis már egyszer bejelentették ugyanezt a képességét, akkor csak az iPhone-alkalmazásban, "Böngéssz a Binggel" néven, hiszen az OpenAI a Microsofttal és a cég keresőjével kötött stratégiai együttműködést. Az OpenAI azonban nagyjából egy hét után már ki is kapcsolta a megoldást, arra hivatkozva, hogy a program úgy jelenít meg tartalmakat, "ahogyan azt nem szeretnék". Ez feltehetőleg azt, vagy azt is jelentette, hogy a szoftver be tudott nézni fizetős oldalakra is, vagyis ha megkérték rá, olyan cikkekből, bejegyzésekből idézett, amelyekhez csak előfizetők kellene, hogy hozzáférjenek. Ugyanekkor egyébként az OpenAI azt is lehetővé tette a weboldalak tulajdonosai számára, hogy jelezzék a ChatGPT-nek, ha nem szeretnék, hogy a program idézzen tőlük - hasonlóan ahhoz, ahogyan a Google-t is "ki lehet tiltani" egy oldalról.

Mostanra azonban úgy tűnik, hogy sikerült rendezni az aggályos kérdéseket, és valószínűleg újak sem kerültek felszínre, ugyanis a "Böngéssz a Binggel" már nincs béta verzióban, minden Plus és Enterprise, azaz vállalati előfizető hozzáfér ahhoz - számolt be a Gizmodo. Ez pedig csak a kezdet, az OpenAI ugyanis korábban azt ígérte, hogy idővel minden felhasználójuk igénybe veheti majd a technológiát.

Ezzel együtt egyébként már a DALL-E 3 nevű képgenerátort is közvetlenül elérjük a ChatGPT-n keresztül, vagyis a fejlesztések változatlanul hatalmas iramban haladnak. GPT 5-re viszont egyelőre nem kell készülnünk, Sam Altman vezérigazgató legalábbis a nyáron azt nyilatkozta, hogy még a trenírozását sem kezdték el.

(Borítókép: Levart_Photographer/Unsplash)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Az AR 3664 napfoltcsoport már több mint 200 000 kilométer széles és rendkívül intenzív koronakidobódásokat produkál, amelyek a Föld felé irányulnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.