Rászabadították a teljes internetet a ChatGPT-re

2023 / 10 / 23 / Pőcze Balázs
Rászabadították a teljes internetet a ChatGPT-re
Körülbelül egy hónappal ezelőtt jelentette be a világ legismertebb mesterséges intelligenciáját kifejlesztő OpenAI, hogy a ChatGPT tudása már nem ér véget 2021 szeptemberével, a rendszer hozzáfér az aktuális internetes oldalakhoz is. Ez a fejlesztés pedig mostantól nincs béta verzióban, igaz, csak az előfizetők próbálhatják ki.

Amikor a ChatGPT megjelent, és felhasználók tízmilliói kezdték el próbálgatni a rendkívül emberien kommunikáló chatbotot, egy valami hamar szemet szúrt mindenkinek: aktuális kérdésekre nem tudott válaszolni a rendszer. Egy mesterséges intelligencia ugyanis csak annyira lehet okos, amennyire a tudásanyag, amin trenírozták - és ezt a szoftver esetében 2021 őszén lezárták. Így például nem tudott II. Erzsébet haláláról, ahogyan az időjárásról és sportversenyekről sem volt érdemes kérdezgetni.

Ám sejteni lehetett, hogy ez csak átmeneti állapot

A The Verge szeptember végén írt arról, hogy a mesterséges intelligencia "újra" képes meglátogatni weboldalakat, hogy pontosabban tudjon válaszolni a kérdéseinkre. Júniusban ugyanis már egyszer bejelentették ugyanezt a képességét, akkor csak az iPhone-alkalmazásban, "Böngéssz a Binggel" néven, hiszen az OpenAI a Microsofttal és a cég keresőjével kötött stratégiai együttműködést. Az OpenAI azonban nagyjából egy hét után már ki is kapcsolta a megoldást, arra hivatkozva, hogy a program úgy jelenít meg tartalmakat, "ahogyan azt nem szeretnék". Ez feltehetőleg azt, vagy azt is jelentette, hogy a szoftver be tudott nézni fizetős oldalakra is, vagyis ha megkérték rá, olyan cikkekből, bejegyzésekből idézett, amelyekhez csak előfizetők kellene, hogy hozzáférjenek. Ugyanekkor egyébként az OpenAI azt is lehetővé tette a weboldalak tulajdonosai számára, hogy jelezzék a ChatGPT-nek, ha nem szeretnék, hogy a program idézzen tőlük - hasonlóan ahhoz, ahogyan a Google-t is "ki lehet tiltani" egy oldalról.

Mostanra azonban úgy tűnik, hogy sikerült rendezni az aggályos kérdéseket, és valószínűleg újak sem kerültek felszínre, ugyanis a "Böngéssz a Binggel" már nincs béta verzióban, minden Plus és Enterprise, azaz vállalati előfizető hozzáfér ahhoz - számolt be a Gizmodo. Ez pedig csak a kezdet, az OpenAI ugyanis korábban azt ígérte, hogy idővel minden felhasználójuk igénybe veheti majd a technológiát.

Ezzel együtt egyébként már a DALL-E 3 nevű képgenerátort is közvetlenül elérjük a ChatGPT-n keresztül, vagyis a fejlesztések változatlanul hatalmas iramban haladnak. GPT 5-re viszont egyelőre nem kell készülnünk, Sam Altman vezérigazgató legalábbis a nyáron azt nyilatkozta, hogy még a trenírozását sem kezdték el.

(Borítókép: Levart_Photographer/Unsplash)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Kérdés, hogy igaz-e, hogy az egyiptomiaknál is ősibb piramisokra akadtak? A rendkívüli kijelentésekkel kapcsolatban ugyanis rendkívüli bizonyítékokra lenne szükség. A cikkből kiderül, hogy mi okoz vihart jelenleg a régészeti tudományos közösségben, ami miatt vizsgálat is indult.
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.