Régen várt változást hozott a Meta újítása a metaverzum területén

2023 / 09 / 04 / Bobák Zsófia
Régen várt változást hozott a Meta újítása a metaverzum területén
A Meta virtuális világaiban furcsán lebegő figurák emberibb formát kaptak.

A Meta (korábbi Facebook) Horizon nevű virtuális világaiban VR-sisakkal csatlakozhatunk a metaverzum eseményeihez és avatár formájában jelenhetünk meg mások előtt. A cég virtuális platformja hasonló egy online videojátékhoz, de itt a cél inkább a közösségi élet kialakítása és a szocializáció: a Horizon Worlds sokféle tevékenységnek enged teret, amelyek során a koncertektől kezdve a sporteseményeken át a közös mozizásig számos programban vehetünk részt, vagy egyszerűen ismerkedhetünk új emberekkel, pontosabban virtuális kivetüléseikkel.

A Meta avatárjai többé-kevésbé személyre szabható külalakkal rendelkeznek, azonban egészen idáig volt egy nagy hiányosságuk, amit a cég vezérigazgatója, Mark Zuckerberg a VR-sisak használatával indokolt: a digitális emberek a levegőben lebegve közlekedtek, ahelyett, hogy a lábaikon jártak volna. Az alsó végtagok hiányát a metaverzumban való megjelenéshez szükséges Quest 2 és Quest Pro virtuális valóság szemüveg magyarázza Zuckerberg elmondása szerint, az eszközzel ugyanis nehezen követhető a kamerák számára gyakran kevésbé látható helyen lévő, asztal alá rejtett lábak mozgása és pozíciója. A problémát mesterséges intelligencia algoritmusokkal igyekeztek megoldani, amelyekkel a teljes test helyzetét mérték fel és becsülték meg, de a tavaly őszre ígért fejlesztések végül sokat csúsztak és a lábak csak most kezdenek elérhető opcióvá válni a Horizon világokban.

Ahogy arról az UploadVR is beszámolt, a teljes testtel rendelkező avatárok egyelőre a Horizon Home-ban jelentek meg, de néhány héten belül a Horizon Worlds-ben is találkozhatnak az új funkcióval a felhasználók. A végtagok egyfajta kompromisszumos megoldásként csak másokon és a tükörben, tehát harmadik személyű megfigyelés során látszanak, ha valaki lefelé tekint a saját virtuális testére, nem láthatja őket. A funkció másik hiányossága, hogy a testhelyzetek közti váltást nem támogatja, vagyis nem tesz különbséget az álló és guggoló pozíció között, ami a beszélgetések alatt zavaró hatású lehet.

Zuckerberg tavalyi Connect konferencián tartott előadásában elmondta: az emberi érzékeléssel kapcsolatos kutatásaik szerint az agyunk sokkal könnyebben elfogad egy nem valódi, például animált testrészt a sajátjaként, ha az megfelelően pozícionált, de a rossz helyen lévő testrész látványa negatív hatással jár és megszakítja az immerzív élményt, ami a metaverzum alapvető fontosságú eleme. Ezért a lábak és más végtagok korrekt megjelenítése lényeges szempont, ami azonban nem megy zökkenőmentesen, a Meta avatárjai például eleinte a karokat és kezeket is nélkülözték.

Az, hogy a teljes testet kapó virtuális emberek mennyiben növelik a Horizon Worlds népszerűségét, még kérdéses, de a Meta más újításokkal is készül - egyre szélesítik az avatárok külalakjának spektrumát, ezáltal többek között a teltebb alakú vagy mozgáskorlátozott megjelenési formák is választhatóak, illetve pár napja indult a platform okostelefonokra írt alkalmazásának béta-verziója is, amivel több felhasználót igyekeznek bevonni az eddig VR-verzióban elérhető világokba.

(Fotó: Meta)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kína ezzel a humanoid robottal kívánja megoldani az elöregedő társadalom problémáját
Kína ezzel a humanoid robottal kívánja megoldani az elöregedő társadalom problémáját
A GR-1 a ChatGPT-hez hasonló kommunikációs rendszerrel rendelkezik majd, hogy hatékonyan tudja ellátni feladatait az idősgondozás, katasztrófavédelem, vagy akár a háztartásvezetés területén.
Robotkutyák és drónok csapatai szolgálhatnak a jövő háborúiban
Robotkutyák és drónok csapatai szolgálhatnak a jövő háborúiban
A Ghost Robotics négylábú gépeit tesztelik katonai célú alkalmazásokra - a drónokkal együttműködő gépeket városi környezetben vetnék be.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.