Rejtélyes vérrögöket okozhat a koronavírus akár fiatalabb betegeknél is

2020 / 04 / 24 / Felkai Ádám
Rejtélyes vérrögöket okozhat a koronavírus akár fiatalabb betegeknél is
A koronavírus a 30-as és 40-es éveikben járó betegeknél, akik egyébként nincsenek kritikus állapotban, akár stroke-ot is okozhat.

Mindezt egy amerikai kutatás állapította meg. A tanulmányban leírják azt is, hogy ráadásul ezek a betegek ódzkodnak hívni a mentőket, mivel tudnak arról, hogy a kórházak tömve vannak koronavírus-fertőzöttekkel. A stroke oka az lehet az egyre gyűlő adatok szerint, hogy a koronavírus szokatlan módon okoz rögösödést, ami végső soron ehhez a betegséghez vezet.

Dr. Thomas Oxley New York-i idegsebész a kollégáival együtt öt beteget tanulmányozott. Mind az öt páciens fiatalabb volt ötvenévesnél, és a COVID-fertőzés következtében vagy enyhe szimptómákat produkáltak vagy teljesen tünetmentesek maradtak.

A vírus, úgy tűnik, kiterjedt rögösödést okoz a nagy artériákban, ami súlyos stroke bekövetkezéséhez vezet – nyilatkozta dr. Oxley a CNN-nek.

Az orvos hozzátette, hogy az említett betegek nagy részének nem volt semmiféle előzetes betegsége, és a koronavírus is csak enyhe tüneteket okozott náluk. Ha okozott egyáltalán tünetet. A páciensek állapotát rontotta, hogy vonakodtak mentőt hívni, mivel a kórház koronavírus fertőzöttekkel van tele. Egyébként arról más amerikai orvosok is beszámoltak, hogy a betegek a járvány miatt kerülik a sürgősségi ellátást.

A stroke egyébként előfordul a fiatalabbak között is, körükben különösen a nagyobb agyi erek lehetnek érintettek. A betegség azért veszélyes, mert ha az agyi erek elzáródnak, az agysejtek vérellátás nélkül elpusztulnak. Minél tovább fennáll a vérellátási zavar, annál kiterjedtebb lehet a károsodás.

A betegek közül egy meghalt, a többiek intenzív osztályra, rehabilitációs intézetbe vagy stroke osztályra kerültek.

A Washington Post pedig arról ír, hogy furcsa vérrögöket találtak a koronavírus-fertőzöttek ereiben. Emiatt több orvos is fontolóra vette, hogy a COVID-fertőzötteknek vérhígítót is adjanak. Még azoknak is, akiknek nincsenek olyan súlyos tüneteik, hogy kórházi ellátásra szoruljanak.

A boncolások során az derült ki, hogy a betegek tüdeje tele van kisebb vérrögök százaival.

Lewis Kaplan, a Pennsylvaniai Egyetem orvosa szerint az immár nem titok, hogy a COVID-fertőzés miatt vérrögök alakulhatnak ki. Azt viszont egyelőre senki sem tudja, hogy mi ennek az oka. És ez ijesztő.

Az egyik elmélet szerint a szervezetet annyira igénybe veszi a koronavírus elleni harc, hogy elkezdi felemészteni a saját véralvadási faktorait, ami vérrögök képződéséhez vagy belsővérzéshez vezethet.

A pontos okot a jelenségre azonban még most is keresik.

(Kép: Flickr/nyfrp)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.