Rejtélyes vérrögöket okozhat a koronavírus akár fiatalabb betegeknél is

2020 / 04 / 24 / Felkai Ádám
Rejtélyes vérrögöket okozhat a koronavírus akár fiatalabb betegeknél is
A koronavírus a 30-as és 40-es éveikben járó betegeknél, akik egyébként nincsenek kritikus állapotban, akár stroke-ot is okozhat.

Mindezt egy amerikai kutatás állapította meg. A tanulmányban leírják azt is, hogy ráadásul ezek a betegek ódzkodnak hívni a mentőket, mivel tudnak arról, hogy a kórházak tömve vannak koronavírus-fertőzöttekkel. A stroke oka az lehet az egyre gyűlő adatok szerint, hogy a koronavírus szokatlan módon okoz rögösödést, ami végső soron ehhez a betegséghez vezet.

Dr. Thomas Oxley New York-i idegsebész a kollégáival együtt öt beteget tanulmányozott. Mind az öt páciens fiatalabb volt ötvenévesnél, és a COVID-fertőzés következtében vagy enyhe szimptómákat produkáltak vagy teljesen tünetmentesek maradtak.

A vírus, úgy tűnik, kiterjedt rögösödést okoz a nagy artériákban, ami súlyos stroke bekövetkezéséhez vezet – nyilatkozta dr. Oxley a CNN-nek.

Az orvos hozzátette, hogy az említett betegek nagy részének nem volt semmiféle előzetes betegsége, és a koronavírus is csak enyhe tüneteket okozott náluk. Ha okozott egyáltalán tünetet. A páciensek állapotát rontotta, hogy vonakodtak mentőt hívni, mivel a kórház koronavírus fertőzöttekkel van tele. Egyébként arról más amerikai orvosok is beszámoltak, hogy a betegek a járvány miatt kerülik a sürgősségi ellátást.

A stroke egyébként előfordul a fiatalabbak között is, körükben különösen a nagyobb agyi erek lehetnek érintettek. A betegség azért veszélyes, mert ha az agyi erek elzáródnak, az agysejtek vérellátás nélkül elpusztulnak. Minél tovább fennáll a vérellátási zavar, annál kiterjedtebb lehet a károsodás.

A betegek közül egy meghalt, a többiek intenzív osztályra, rehabilitációs intézetbe vagy stroke osztályra kerültek.

A Washington Post pedig arról ír, hogy furcsa vérrögöket találtak a koronavírus-fertőzöttek ereiben. Emiatt több orvos is fontolóra vette, hogy a COVID-fertőzötteknek vérhígítót is adjanak. Még azoknak is, akiknek nincsenek olyan súlyos tüneteik, hogy kórházi ellátásra szoruljanak.

A boncolások során az derült ki, hogy a betegek tüdeje tele van kisebb vérrögök százaival.

Lewis Kaplan, a Pennsylvaniai Egyetem orvosa szerint az immár nem titok, hogy a COVID-fertőzés miatt vérrögök alakulhatnak ki. Azt viszont egyelőre senki sem tudja, hogy mi ennek az oka. És ez ijesztő.

Az egyik elmélet szerint a szervezetet annyira igénybe veszi a koronavírus elleni harc, hogy elkezdi felemészteni a saját véralvadási faktorait, ami vérrögök képződéséhez vagy belsővérzéshez vezethet.

A pontos okot a jelenségre azonban még most is keresik.

(Kép: Flickr/nyfrp)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.