Rejtett üvegházak a Holdon - így élhetnek az űrhajósok távoli égitesteken 2023 / 02 / 12 / Bobák Zsófia

A PneumoCell cég 2021-ben kezdte meg az Európai Űrügynökség támogatásával megvalósuló tanulmányát, amelynek keretében egy felfújható űrbázis kivitelezésének lehetőségeit vizsgálták, amiben a jövőben akár a Holdon, akár a Marson, hosszabb távon és fenntartható módon élhetnek az űrhajósok. A Holdra épített PneumoPlanetben üvegházakban termesztenék az élelmiszereket az asztronauták, a növények fotoszintéziséhez szükséges fényt pedig a bázison kívül elhelyezett, a Nap irányát követő, forgó tükrökkel gyűjtenék be és irányítanák az üvegházba. A módszerrel körülbelül 65 kilowatt energiát biztosítanának, ami a számítások szerint elegendő a 16 tervezett üvegház növényeinek ellátásához. Az embereknek szállást adó helyiségek szintén egy mesterséges domb alatt helyezkednének el, ahol az előgyártott, felfújható struktúrákat 4-5 méter regolittal (holdporral) borítanák, ez nyújtana védelmet a sugárzás és a mikrometeoritok ellen. Az oxigén újrahasznosításával és a helyben termelt élelmiszerekkel a bázis önfenntartó módon működhetne, így kényelmesebb és megvalósítható megoldást jelentene a hosszabb távú holdmissziók során.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.