Rejtett üvegházak a Holdon - így élhetnek az űrhajósok távoli égitesteken 2023 / 02 / 12 / Bobák Zsófia

A PneumoCell cég 2021-ben kezdte meg az Európai Űrügynökség támogatásával megvalósuló tanulmányát, amelynek keretében egy felfújható űrbázis kivitelezésének lehetőségeit vizsgálták, amiben a jövőben akár a Holdon, akár a Marson, hosszabb távon és fenntartható módon élhetnek az űrhajósok. A Holdra épített PneumoPlanetben üvegházakban termesztenék az élelmiszereket az asztronauták, a növények fotoszintéziséhez szükséges fényt pedig a bázison kívül elhelyezett, a Nap irányát követő, forgó tükrökkel gyűjtenék be és irányítanák az üvegházba. A módszerrel körülbelül 65 kilowatt energiát biztosítanának, ami a számítások szerint elegendő a 16 tervezett üvegház növényeinek ellátásához. Az embereknek szállást adó helyiségek szintén egy mesterséges domb alatt helyezkednének el, ahol az előgyártott, felfújható struktúrákat 4-5 méter regolittal (holdporral) borítanák, ez nyújtana védelmet a sugárzás és a mikrometeoritok ellen. Az oxigén újrahasznosításával és a helyben termelt élelmiszerekkel a bázis önfenntartó módon működhetne, így kényelmesebb és megvalósítható megoldást jelentene a hosszabb távú holdmissziók során.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Az aerospike hajtóművek segítségével űrrepülőt üzemeltetne egy német gyártó, de az első éles teszt rögtön balesettel indult.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.