Rekordot döntött egy női asztronauta

2019 / 12 / 30 / Felkai Ádám
Rekordot döntött egy női asztronauta
Christina Koch a NASA 40 éves asztronautája, aki a végzettségét tekintve repülőmérnök, töltötte eddig a női asztronauták közül a leghosszabb időt az űrben egyhuzamban. Az előző csúcsot Peggy Whitson állította be 2017-ben. Whitson akkor 289 napot, 5 órát és 1 percet töltött a világűrben. Az új rekord december 28-án, szombaton, magyar idő szerint 13:16-kor született.

Koch a Nemzetközi Űrállomáson teljesít szolgálatot, ahová március 14-én érkezett. A küldetése eredetileg a tipikus féléves időtartamra szólt volna, ám ezt aztán a NASA meghosszabbította. A hosszabbítás oka (részben legalábbis) éppen az volt, hogy a hosszútávú űrutazás emberi szervezetre gyakorolt hatásait tanulmányozzák. Koch visszatérésének tervezett ideje jelenleg 2020. február 6-a.

Amennyiben ez a február 6. marad a dátum, úgy ez 328 űrben töltött napot jelent, amellyel Koch csak 12 nappal marad el a NASA eddigi rekordjától. Ez utóbbit Scott Kelly tartja 340 nappal (2015 és 2016 közti űrmisszió).

Koch maga is fontosnak tartja az efféle kilométerkövek elérését, mert szerinte ezek jutnak el a szélesebb tömegekhez is, és inspirálhatnak másokat. Egyébként ez már a második rekord, ami hozzá köthető, hiszen októberben Koch és Jessica Meir voltak az első asztronautanők, akik közösen, férfiak nélkül indultak űrsétára.

Peggy Whitson, akit Koch a mentoraként emleget, azért továbbra is büszkélkedhet egy rekorddal. Ő ugyanis eddig összesen (az eddigi küldetéseit összeadva) 665 napot töltött az űrben, amely egyedülálló az amerikaiak közt, a női űrhajósokat tekintve pedig világszinten is az.

Az abszolút rekordokat egyébként orosz kozmonauták tartják. Valerij Vlagyimirovics Poljakov 438 napot töltött egyhuzamban Oroszország korábbi űrállomásán, a MIR-en 1994 és 1995 között. A kumulatív (űrmissziók összeadott ideje) rekord pedig Gennagyij Ivanovics Padalka űrhajósé, aki összesen 878 napot töltött a nagy semmiben.

(Kép: NASA, forrás: space.com)


Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
"Ki nem állhatom az esőt" - többek között ez volt az üzenet tartalma, amelyet az űrügynökség Deep Space Network hálózatán küldtek a Vénuszra.
Már készítik a Super Heavy rakétát a Starship közelgő tesztjére
Már készítik a Super Heavy rakétát a Starship közelgő tesztjére
A leendő marsrakétát hamarosan ötödik alkalommal is tesztelik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.