Remény az idősebb kori gyermekvállalásban: sikerült kitolni a reprodukciós ciklust nőstény egerekben

2020 / 02 / 25 / Justin Viktor
Remény az idősebb kori gyermekvállalásban: sikerült kitolni a reprodukciós ciklust nőstény egerekben
Sikerült a reproduktív óra tökéletes megfordítása nőstény egerekben, ami reményt adhat az idősebb korban gyermeket vállaló, de már a terméketlenséggel küzdő nőknek.

A nőstény emlősökben a reproduktív öregedés visszafordíthatatlan folyamat, amit a petesejtek minőségének romlása jelez, ami pedig a termékenységet korlátozó tényező. Egy új kutatás során a tudósok megemelték az idős nőstény egerek termékenységi rátáit, kis mennyiségben adagolt, olyan anyagcsere-vegyülettel, amely megfordítja a tojások öregedési folyamatát, reményt nyújtva ezzel azoknak a nőknek is, akik a fogantatással küzdenek. 

Ez a petesejtek minőségének fenntartására vagy helyreállítására szolgáló, non-invazív, gyógyszeres kezelés az öregedés folyamatának során eltávolíthatja az életkorral a terhességet korlátozó és egyre növekvő mértékben gátló akadályokat, melyek az olyan támogatott reprodukciós technológiák (ART) fő ösztönzői, például az in vitro megtermékenyítés (IVF).

Ezenkívül az új kezelés fenntarthatja vagy akár helyre is állíthatja a tojások minőségét és számát, és enyhítheti az idősebb nők terhességének nehézségeit.

A University of Queensland kutatócsoportját vezető Hayden Homer professzor, elmondta:  „A minőségi tojások elengedhetetlenek a terhesség sikeréhez, mivel gyakorlatilag az embriók által megkövetelt összes építőelemet biztosítják. Megvizsgáltuk, hogy a reproduktív öregedési folyamat megfordítható-e egy orális dózisú „prekurzor” vegyülettel, amelyet a sejtek használnak fel a molekula létrehozására. A szóban forgó molekula NAD (nikotinamid adenine dinukleotid) néven ismert, a "prekurzor" pedig a NMN (nikotinamid mononukleotid)."

A tudósok kis dózisú NMN-et adagoltak a kezelt egerek ivóvízbe négy héten keresztül. Ez teljesen helyreállította a tojásminőséget és növelte az élve születéseket a tenyésztési kísérlet során. Homer professzor elmondta:  

„A rossz tojásminőség lett az egyetlen legnagyobb kihívás az emberi termékenység számára a fejlett országokban. Ez egyre növekvő kérdés, mivel egyre több nő kezdi a terhességet az élet későbbi szakaszában, és minden negyedik ausztrál nő, aki IVF-kezelést kap, 40 éves vagy idősebb."

"Mivel a ma használatos IVF nem javíthatja a tojásminőséget, így az idősebb nők számára jelenleg az egyetlen alternatíva a fiatalabb nők által adományozott tojás használata." 

Eredményeink arra utalnak, hogy lehetőség van a tojásminőség és a nők szaporodási funkciójának helyreállítására NAD-serkentő szerek orális alkalmazásával - ami sokkal kevésbé lenne invazív, mint az IVF. Fontos hangsúlyozni, hogy bár rendkívül ígéretesek, ezen ágensek potenciális előnyeit még klinikai vizsgálatok során kell megvizsgálni.”

A tanulmány a Cell Reports folyóiratban jelent meg.

(Forrás: TechExoplorist Képek: Pikrepo)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.