Ennyi energiát spórol meg a hibridtechnika egy Clióban háromezer kilométeren

2024 / 05 / 11 / Rácz Tamás
Ennyi energiát spórol meg a hibridtechnika egy Clióban háromezer kilométeren
A Renault Clio az egyik a kevés kisautó közül, amely fullhibrid változatban is kapható. Egy könnyen értelmezhető táblázatban maga az autó mutatta meg nekünk egy hosszú út után, hogy ez pontosan mit is jelent.

Vannak a hagyományos benzines és dízelmotoros autók, vannak az elektromos autók, és vannak a hibridek, amelyek próbálják egyesíteni a két technológia előnyeit. A (full)hibrid technológia legnagyobb mágusa kétségkívül a saját rendszerével olykor más márkákat is kiszolgáló Toyota, de három éve a Renault is bejelentkezett erre a címre egy új fejlesztéssel, amit E-Tech néven kaphatunk meg több modellhez.

A Renault fullhibrid technikája a Clióban is elérhető, ami logikus is, hiszen az elindulásoknál, rövid gurulásoknál a benzinmotort be sem indító, csak a korábbi lassításokkal visszatöltött elektromos energiát hasznosító rendszer előnyei leginkább a városi forgalomban, praktikusan tehát egy elsősorban városi utakra tervezett kisautóban érvényesülnek leginkább.


Renault Clio E-Tech FullHybrid 145 a holland tulipánmezőn: egy 1,6 literes, 94 lóerős szívó benzinmotor és egy 49 lóerős villanymotor dolgozik benne, hol külön-külön, hol együtt

Ez a kis E-Tech plakett jelzi, hogy hibrid a Clio

A látványos kék kiegészítők és az A betű a sportos Esprit Alpine felszereltséget jelzik

Miután viszont úgy alakult, hogy pont egy ilyen Clio E-Tech tesztautóval látogattuk meg az Intertraffic forgalomtechnikai kiállítást Amszterdamban, lehetőségünk nyílt arra, hogy egy különlegesen hosszú, oda-vissza háromezer kilométeres tesztút után számolhassunk be arról, mit is nyújthat az autóvásárlónak egy ilyen hibridcucc hosszabb túrákon. Akkor is érdemes fullhibrid Cliót venni, ha sokat megyünk messzire?

Mikrohibrid, mildhibrid, fullhibrid, plug-in hibrid - hogy is van ez?

A "hibrid" szó az autóiparban alapvetően az elektromos és a benzines hajtás valamilyen arányú keverékét jelenti egy-egy modell hajtásláncában. A "mikrohibrid" valójában nem is hibrid: villanymotor itt nem segíti a hajtást, csak a stop-start rendszert nevezte el ilyen divatosan némely gyártó. A "mild hibrid" önállóan gyakorlatilag még mindig nem képes elektromosan megmozdulni, de ezekben a kocsikban emelt feszültségű elektromos rendszer, nagyobb indítómotor és akku dolgozik, így a technika képes egy kevés mozgási energia elraktározására és főleg elindulásnál a hajtásba való besegítésbe. A "fullhibrid" az a szint, amelynél már elektromosan is elindul és legfeljebb 1-2 kilométert akár megy is az autó tisztán villannyal, de az elektromos hajtás teljesítménye rendszerint jóval alacsonyabb a belsőégésű motorénál. A "plug-in hibrid" autók pedig már kellően nagy akkuval és elég erős villanymotorral rendelkeznek ahhoz, hogy pár tucat kilométert lehessen velük egy gramm CO2-kibocsátás nélkül is leautózni a konnektorról is tölthető, nagy kapacitású akku és a belsőégésű motorral összemérhető erejű villanymotor segítségével.

A Renault a bonyolultság kedvéért megalkotott egy almárkát, és ezt az E-Tech megjelölést minden, részében vagy egészében villamosított hajtáslánccal felszerelt modelljénél használja is. Az előző keretes után viszont mi már tudjuk, hogy kék Cliónkban egy E-Tech Full Hybrid rendszer dolgozik - se több, se kevesebb. Az autóval hosszú időre tervező, az alacsony üzemanyag-költséget az extrém magas teljesítmény elé helyező autóvásárlók örömére ez a Clióban alkalmazott hibridrendszer a klasszikus Toyota-hibridekéhez hasonlóan a tartósságra és a takarékosságra koncentrál. Az 1,6 literes benzinmotor egyszerű szerkezetű, turbófeltöltés nélküli, hosszú várható élettartamú darab. Csúszó-súrlódó, kopó-fogyó kuplung egyáltalán nincs a Renault hibridjében sem (szemben például a VW-csoportos plug-in hibridek duplakuplungos robotváltós megoldásával), de a franciák nem bolygóműbe "összevezetett" benzines és elektromos motortengelyekkel váltották ki ezt a kopó-fogyó alkatrészt, mint a Toyota, hanem egyszerűen mindig az elektromos hajtásra bízzák az autó megmoccantását. Az álló helyzetből is finoman és nagy nyomatékkal induló villanymotor és a kerék közé  így ebben a hibridben sem kellett tengelykapcsoló.


A hibrid Clio motorterét teljesen kitölti a hibridtechnika, de a csomagtér méretét nem változtatta meg a padló alá épített kis akkumulátor a belsőégésű motoros verziókhoz képest

Komfortos automatikus sebességváltás és látványos grafikák, animációk is társulnak a hibridrendszerhez

Fura ellentmondások: a legerősebb és legjobban gyorsuló Clio az E-Tech, de a dízel végsebessége nagyobb; sportpedálok kerültek az Esprit Alpine csúcskivitelbe, de csak kettő

Persze a hajtás azért mégsem direktben megy, hanem egy mechanikus, de elektronikusan vezérelt, robotizált kapcsolású, négyfokozatú váltón keresztül. Sőt: van még egy másik villanymotor is a rendszerben, ami a váltóhoz igazítja a benzinmotor főtengelyének fordulatszámát a finom kapcsolások érdekében (így váltja ki a szinkrongyűrűket a technika: még kevesebb kopó alkatrész). Ez a második elektromos motor indítgatja be a benzinmotort is, sőt: bár a legtöbb energiát a nagy akku tölti az 1,2 kWh kapacitású hajtóakkumulátorba, a kisebb villanymotor is képes rátölteni kiguruláskor, vagy szükség esetén a benzinmotor energiájából lopkodva. A benzinmotor a hajtásba csak 15 km/h-s sebesség felett kapcsolódhat be - ha mégis beindulna korábban, azt csak azért teszi, hogy rátöltsön az esetleg időközben lemerült akkura. 135 km/h felett viszont a villanymotor kiszáll a hajtásból, bár gyorsításkor ilyenkor is be tud segíteni némi nyomatékkal a benzinmotornak.

Műszaki videó:

Felhasználói videó:

Milyen előnyeit érezhetjük az E-Tech hibridhajtásnak hosszú úton?

A legörömtelibb dolog, ha egy nap alatt akar hazajönni az ember egy ilyen kocsival (1300 kilométer), az automata erőátvitel komfortja. Nincs kuplungolás, nincs váltás. A tankolásoknál pedig annak lehet örülni, hogy nem kell túlfogyasztással megfizetni a kényelmesebb vezetést. Ahogy a Toyota-féle hibridekben, a Renault E-Techjében sincs csúszással-súrlódással működő kuplung vagy hidrodinamikus nyomatékváltó; az elektromos hajtás segítségével ki lehet iktatni ezeket az energiazabáló hajtási elemeket a rendszerből. 5,6 literes fogyasztás szinte végig autópályán, benne tempósabb, időnként a végsebességet is próbálgató német szakaszokkal: ezt egy automata, benzines kocsival még a a kisautók kategóriájában sem lehetne összehozni hibridtechnika nélkül. Azt pedig, hogy miből is keletkezik a spórolás, maga a Clio mutatja meg a műszerfalon:


Az a 46,6 kWh visszanyert energia kétszer is hasznosul anyagi értelemben. Egyrészt közvetlenül a fogyasztásban, másrészt hosszú távon a fékek kímélésében

Autópályán persze nem lehet kimaxolni a hibridrendszer spórolási képességeit: muszáj néha intenzíven gyorsítani, ha az ember haza akar érni egy nap alatt Amszterdamból

Csaknem 90 km/h-s átlagsebességet hat liter alatti fogyasztással elérni Európa úthálózatán - ehhez tényleg kell az elektromos segítség egy benzinmotornak

A visszanyert, majd indulásoknál, gyorsításoknál, lassú gurulásoknál újrahasznosított, háromezer kilométer alatt összegyűjtött 46,6 kWh-nyi elektromos energia egy benzines vagy dízel Clióban a féktárcsákon vagy a motorban termelődő hőenergiaként veszendőbe ment volna. Ez az energia egy ekkora autóban nagyjából 2-300 kilométernyi haladáshoz elég, vagyis elméletileg 7-10 százalékot spóroltunk a túrán ahhoz képest, mintha nem hibrid, hanem benzines autóval mentünk volna.

De hiába a takarékos üzem, a "hibrid vagy benzines, esetleg dízel?" kérdés a Clio esetében sem válaszolható meg egyszerűen.

A benzines változatok mintegy másfél mázsával könnyebbek a hibridnél, de sokkal gyengébbek is nála. A dízel súlya majdnem eléri a hibridét, de ahhoz a motorhoz (sem) rendelhető automata váltó, ez a komfort csak a hibridhez jár, ahhoz viszont értelemszerűen felár nélkül. És ha már felár: a jelenlegi hazai árlistában az E-Tech hibrid Clio azonos felszereltség mellett 1,25 millióval drágább a 100 lóerős dízelnél, 2,3 millióval az egyliteres, turbós benzinesnél. Viszont jóval erősebb is náluk, fogyasztása autópályán a benzinesnél biztosan jobb, a dízelével nagyjából azonos, hosszú távon pedig a hibridtechnika szervizköltsége szinte biztosan sokkal alacsonyabb lesz, az egyszerű benzinmotor, a minimális fékkopás, a nem létező kuplung, turbó miatt.

És ott van még a többi komforttényező is. Nagy sebességnél is nagyon csendes az autó, a mechanikus váltó miatt a gyorsításoknál is kellemesebb az akusztikus élmény, mint a Toyota-rendszerű hibrideknél És ott a kvázi önvezetés, az önálló elindulás-megállás képessége dugóban araszolva (és dugó bizony akadt egyszer-kétszer, amikor Németországot szeltük át keresztben).

Ha valaki gyakran szeretne messzire menni, éves szinten sokat autózni egy kisautóval, akkor a fullhibrid Clio magasabb árával együtt is okos választásnak tűnik. Azt eddig is tudtuk. hogy a hibridhajtás előnyei legjobban városi üzemben jönnek ki, de rendhagyóan hosszú és gyors autótesztünk tapasztalatai azt mutatják, hogy az E-Tech rendszer képességei autópályamenetben is képesek érvényesülni.

(Fotó: Rácz Tamás/Rakéta.hu)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.