Rengés nélküli földrengés: megtalálták a rejtélyes, szeizmikus hang eredetét
Rengés nélküli földrengés: megtalálták a rejtélyes, szeizmikus hang eredetét
2020 / 01 / 13 / Felkai Ádám
Tavaly novemberben rejtélyes szeizmikus jelenség zajlott Mayotte-sziget környékén, amely egyáltalán nem hasonlított egy tipikus földrengésre, a sziget mégis arrébb mozdult. Most már tudják, mi történhetett.

Tavaly november 11-én a Mayotte-szigeten (Mozambik és Madagaszkár között) különös szeizmikus esemény zajlott. Az eseményt kísérő hang több szempontból sem hasonlított arra, ami egy földrengést szokott kísérni, mivel egyetlen extrém alacsony frekvencián szólt, míg egy földrengést több frekvencia kísér. Ráadásul a hullám a szigetről indult ki körkörösen, ám a környéken senki sem érzett rengést és a jellegzetes P- (primer, longitudinális) és S hullámok (szekunder, transzverzális) is annyira gyengék voltak, hogy alig lehetett érzékelni őket. Mindennek ellenére a francia hatóságok november 12-ei jelentése szerint a sziget kelet felé 6 centiméterrel, dél irányába 3 centiméterrel mozdult arrébb.

Most viszont német tudósok megtalálták a jelenség magyarázatát: egy hatalmas, tengeralatti vulkán kezdett Madagaszkár partjainál formálódni. A kutatásvezető Simone Cesca, német szeizmológus szerint ez az első eset, hogy egy tengerfenéki vulkán születésének lehetünk a tanúi.

A vulkán keletkezése azzal vette kezdetét, hogy egy nagyobb magma állomány kezdett fokozatosan felszivárogni az Indiai-óceán fenekére. A kutatók szerint a maga 26-30 kilométeres mélységével ez volt a valaha felfedezett legnagyobb magmakamra. Ahogy a kamra kezdett kiürülni, júniusban a sziklás aljzat megereszkedett felette, ez adta ki a hangot, amit aztán novemberben érzékeltek. A szivárgásból keletkezett a hatalmas vulkán is, amelynek 5 kilométer az átmérője, és 800 méterrel magasodik a tengerfenék fölé.

(Kép: Pixabay)

Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.