Replikátor – a Pentagon nagy terve Kína nyomasztó mennyiségi fölénye ellen

2023 / 08 / 30 / Felkai Ádám
Replikátor – a Pentagon nagy terve Kína nyomasztó mennyiségi fölénye ellen
Kínának az USA-val szemben mindenből több van: több lőszer, több hajó, több katona. Ebből a hátrányból faragna le az amerikai Védelmi Minisztérium által most bejelentett Replikátor program.

A Pentagon bemutatta legújabb stratégiáját Kína gyors katonai fejlődésének ellensúlyozására – ez a Replikátor (Replicator) nevű program, amely több ezer autonóm platform felállítására kíván összpontosítani, amelyek kicsik, olcsók, de intelligensek és sok akad belőlük. A kezdeményezés célja, hogy az Egyesült Államok az innováció erejét használja ki a kínai fegyveres erők tömege elleni küzdelemben, ahol a munka oroszlánrészét személyzet nélküli rendszerek végzik a mesterséges intelligencia segítségével.

A Replikátor programot Kathleen Hicks, az Egyesült Államok védelmi miniszter-helyettese jelentette be a National Defense Industrial Association Emerging Technologies konferencián Washingtonban – számol be róla a The War Zone.

Hicks elmondta, hogy a Kínai Népköztársaság fölénye, hogy mindenből többel rendelkezik, mint az Egyesült Államok: több hajó, több lőszer, több katona. Hicks szerint egyre komolyabb kihívást jelent Kína egyre diverzifikáltabb területvédelmi képessége is. A védelmi miniszter-helyettes szerint azonban a Replikátor programnak akad történelmi előzménye, mint elmondta:

“Még akkor is, ha mozgósítjuk gazdaságunkat és gyártási bázisunkat, Amerika győztes stratégiái ritkán alapultak pusztán az ellenfél, a hajó hajóért vagy a lövés a lövés megfeleltetésén.”

Magyarán a létszámfölény önmagában nem jelent vereséget Hicks szerint, és azt is hangsúlyozta, hogy egyes versengő nagyhatalmakkal szemben az USA sosem használta ágyúgolyó tölteléknek a saját katonáit – amivel a The War Zone cikke szerint jó eséllyel az Ukrajnában is alkalmazott orosz stratégiára utalhatott.

A program célja Kína tömeges katonai képességeinek ellensúlyozása azáltal, hogy a "kicsinek, intelligensnek, olcsónak és rengetegnek" jellemezett, önálló autonóm platformok fejlesztésére és telepítésére összpontosít. A Replikátor kezdeményezés célja, hogy kihasználja az Egyesült Államok innovációját és technológiai képességeit, hogy stratégiai gondolkodással és manőverezéssel felülmúlja az ellenfeleket, nem pedig a puszta számokra, tehát a mennyiségi megfeltetésre koncentrál.

A program a mesterséges intelligencia-algoritmusokat használó autonóm rendszerekre összpontosít, amelyek az etikai megfontolások sérelme nélkül erősítik az Egyesült Államok harci képességeit. A kulcskifejezés a „kiváltható” -- ami olyan platformokra utal, amelyek elég megfizethetőek ahhoz, hogy elfogadják a potenciális elvesztésüket a magas kockázatú küldetések során, miközben azért csapásképesek és katonai szempontból relevánsak is.

A program célja tehát, hogy a következő 18-24 hónapon belül több ezer autonóm rendszert állítson hadrendbe különböző területeken: a levegőben, a tengeren és a szárazföldön. A Replikátornak így több célja is akad: költségcsökkentés, felgyorsult fejlesztési ciklusok, és hogy lehetővé tegye a rendszerek gyártását a frontvonalhoz közelebb. Ezeknek az eszközöknek emellett korlátozott vagy megszakadt kommunikáció esetén is működniük kell.

Míg a Replikátor program alá tartozó konkrét rendszerekről nem szól túl konkrétan a fáma, a program jelentős eltérést jelent az eddigi hagyományos védelmi stratégiáktól, amelyek nagy, drága és korlátozott platformokra támaszkodnak, sőt lényegében ennek az ellentétét jelenti: hiszen kicsi, alkalmazkodóképes és együttműködésre képes rendszerekben jelöli ki a jövőt. A személyzet nélküli rendszerek bevetése pedig forradalmasíthatja a hadviselést azáltal, hogy hálózatba kapcsolt drónrajokat vetne be, lehetővé téve a gyorsabb döntéshozatalt és az ellenfelek “legyőzését” a katonai fellépés mennyisége és gyorsasága révén.

A Replikátor így az USA reményei szerint potenciális elrettentő erővel bír Kína katonai terjeszkedésével szemben, különösen, mivel összhangban van a kínai lehetséges lépésekkel Tajvan ellen a következő néhány évben. A Replikátor másik jelentősége, hogy az USA katonai szempontból tehát inkább az alkalmazkodóképességre és innovációra fogad, nem pedig a puszta mennyiségre.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/LeeRosario)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.