Repülő humanoid üzemeltetheti a kínai űrállomást, akár egyedül is

2023 / 04 / 04 / Bobák Zsófia
Repülő humanoid üzemeltetheti a kínai űrállomást, akár egyedül is
Taikobot, az emberszerű robot segíti a legénység munkáját a Tienkungon hamarosan.

A South China Morning Post hírei szerint a frissen elkészült kínai űrállomáson, a Tienkungon, a taikonauták mellett egy humanoid robot, Taikobot is részt vesz majd a küldésekben, amelyek során segítséget nyújt az űrhajósok számára a kisebb feladatok elvégzéséhez. A robot magasságra körülbelül emberi méretű (171 centiméteres), súlya viszont sokkal kevesebb (25 kilogram), így kevésbé költséges az űrbe való feljutattása, két karjával pedig hatékonyan szállít különféle eszközöket az állomás különböző moduljai között.

A gépet elsősorban a legénység kisegítésére szánják, nem arra, hogy bonyolultabb munkákat végezzen: erre már csak azért sem lenne alkalmas, mivel a teherbírása egyelőre elég alacsony: a karjai egy-két kilónyi teher megemelésére teszik képessé. Az űrbeli körülményekhez viszont jól alkalmazható, mivel mozgását a mikrogravitációban tevékenykedő emberek mozdulatai alapján tervezték meg. A Taikobot emiatt, bár rendelkezik lábakkal, de mégsem sétál, hanem repül. A tervezői által publikált tanulmány szerint a működési elvét az úgynevezett push–flight–park (PFP) stratégia határozza meg: a robot helyváltoztatás során először ellöki magát a faltól horizontális pozícióban, majd végigrepül a kabinon, végül fogódzkodók segítségével dokkol a másik falnál. Emiatt tulajdonképpen ugyanúgy, vagy nagyon hasonlóan mozog majd az űrállomáson, mint maguk a humán űrhajósok.

A tesztek alatt az űrállomást imitáló környezetben a robot sikeresen végrehajtotta a feladatait és megfelelően működött az ember-gép interakciók során, képes volt különféle nagyságú és súlyú eszközök szállítására és kezelésére és hatékonyan követte az űrhajósokat, hogy monitorozza a tevékenységüket. A mérnökök szerint a humanoid asszisztens a későbbiekben

"fontos szerepet játszhat az űr kihasználásának soha véget nem érő folyamatában és hozzájárulhat az űrgazdaság fejlődéshez."

A jövőbeli feladataihoz pedig az eszközkezelés, szállítás és asszisztencia mellett az űrállomás (korlátozott) üzemeltetésének teljes felelőssége is rá hárulhat, mivel a tervezői szerint az űrhajósok távollétében akár ezt a munkát is rá lehet majd bízni.

(Fotó: Weibo, Qi Zhang et al/MDPI)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.