Repülő humanoid üzemeltetheti a kínai űrállomást, akár egyedül is

2023 / 04 / 04 / Bobák Zsófia
Repülő humanoid üzemeltetheti a kínai űrállomást, akár egyedül is
Taikobot, az emberszerű robot segíti a legénység munkáját a Tienkungon hamarosan.

A South China Morning Post hírei szerint a frissen elkészült kínai űrállomáson, a Tienkungon, a taikonauták mellett egy humanoid robot, Taikobot is részt vesz majd a küldésekben, amelyek során segítséget nyújt az űrhajósok számára a kisebb feladatok elvégzéséhez. A robot magasságra körülbelül emberi méretű (171 centiméteres), súlya viszont sokkal kevesebb (25 kilogram), így kevésbé költséges az űrbe való feljutattása, két karjával pedig hatékonyan szállít különféle eszközöket az állomás különböző moduljai között.

A gépet elsősorban a legénység kisegítésére szánják, nem arra, hogy bonyolultabb munkákat végezzen: erre már csak azért sem lenne alkalmas, mivel a teherbírása egyelőre elég alacsony: a karjai egy-két kilónyi teher megemelésére teszik képessé. Az űrbeli körülményekhez viszont jól alkalmazható, mivel mozgását a mikrogravitációban tevékenykedő emberek mozdulatai alapján tervezték meg. A Taikobot emiatt, bár rendelkezik lábakkal, de mégsem sétál, hanem repül. A tervezői által publikált tanulmány szerint a működési elvét az úgynevezett push–flight–park (PFP) stratégia határozza meg: a robot helyváltoztatás során először ellöki magát a faltól horizontális pozícióban, majd végigrepül a kabinon, végül fogódzkodók segítségével dokkol a másik falnál. Emiatt tulajdonképpen ugyanúgy, vagy nagyon hasonlóan mozog majd az űrállomáson, mint maguk a humán űrhajósok.

A tesztek alatt az űrállomást imitáló környezetben a robot sikeresen végrehajtotta a feladatait és megfelelően működött az ember-gép interakciók során, képes volt különféle nagyságú és súlyú eszközök szállítására és kezelésére és hatékonyan követte az űrhajósokat, hogy monitorozza a tevékenységüket. A mérnökök szerint a humanoid asszisztens a későbbiekben

"fontos szerepet játszhat az űr kihasználásának soha véget nem érő folyamatában és hozzájárulhat az űrgazdaság fejlődéshez."

A jövőbeli feladataihoz pedig az eszközkezelés, szállítás és asszisztencia mellett az űrállomás (korlátozott) üzemeltetésének teljes felelőssége is rá hárulhat, mivel a tervezői szerint az űrhajósok távollétében akár ezt a munkát is rá lehet majd bízni.

(Fotó: Weibo, Qi Zhang et al/MDPI)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Az Alibaba ígéretei szerint a formabontó megoldással akár egy autót is ki tudnak szállítani egy napon belül a világ bármely pontjára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.