Részben feltámasztják a mamutot, de csak hogy egyből meg is együk

2023 / 03 / 31 / Felkai Ádám
Részben feltámasztják a mamutot, de csak hogy egyből meg is együk
Ha más nem, az kiderül, miként fest a mamutfasírt, amit egyelőre azonban nem tanácsos elfogyasztani a projektben résztvevő kutató szerint.

Ritka látványban lehetett része annak, aki kedden betette a lábát az amszterdami NEMO tudományos múzeumba: az illető tanúja lehetett ugyanis a gyapjas mamut visszatérésének a történelem színpadára – legalábbis egy húsgombóc formájában. Az egyébként egészen ínycsiklandónak tűnő fasítot a kihalt állat DNS-e alapján szintetizált fehérjéből állította elő az ausztráliai székhelyű Vow húsipari cég – számol be róla a Science Alert. Mint azt Tim Noakesmith, a Vow társalapítója nyilatkozta:

"A gyapjas mamuthúst választottuk, mert az a veszteség szimbóluma, mert (ezt az állatot) az éghajlatváltozás pusztította ki."

A húst több hét alatt “állították elő”, amely folyamat a mamut mioglobin DNS-szekvenciájának az azonosításával kezdődött – ez a kulcsfontosságú fehérje adja ugyanis a hús ízét. A mamut mioglobin szekvenciájában az afrikai elefántból, a mamut legközelebbi élő rokonából származó génekkel pótolták a hiányzó részeket, majd ezt birkasejtekbe ültették. A tudósok ezt követően egy kemencében lassan megsütötték az óriási golyót, majd gázlángszóróval barnították a külsejét. Még aki nem is rajong az efféle laborhúsokért, az is elismerheti, hogy a fasírt egész jól néz ki.

Ernst Wolvetang, a Queenslandi Egyetem Ausztrál Biomérnöki Intézetének munkatársa, aki Vow-val dolgozott ezen a projekten, viszont azon a véleményen van, hogy a fasírtot megkóstolni nem túl jó ötlet jelenleg, mivel ilyen fehérjével emberi szervezet 4000 éve nem találkozott. A biztonsági tesztek elvégzése után azonban már más lesz a helyzet. (Egyébként ez az egyik érv, amit a laborhúsok kapcsán elővesznek a fenntarthatóság mellett, hogy ezeket “húsokat” sokkal jobban ellenőrzik, mint a természetes, tehát állatokból származó megfelelőiket.)

A kutatók szerint egyébként főzés közben olyan illata volt, mint amikor valaki krokodilhúst főz – amely analógiával a többségünk valószínűleg nem sokkal van előbbre.

Noakesmith, aki sajátmagát “bukott vegánként” azonosítja, az elmondása alapján nem azt akarja, hogy az emberek ne egyenek húst, hanem valami jobbat kínál nekik, és megpróbál közben kicsit jobb renomét is kanyarítani a laborban előállított fehérjéknek. Az SA hozzáteszi, hogy élelmiszerkutatók szerint a Vow, amely néhány hónapon belül Szingapúrban tervezi piacra dobni az első tényleges termékét, a laboratóriumban termesztett japán fürjet, "kísérlet arra, hogy újradefiniálja a tenyésztett hús fogalmát".

Mint Neil Stephens, a közép-angliai Birminghami Egyetem technológiai és társadalomtudományi vezető oktatója elmondta:

"A tenyésztett hús normalizálása helyett a mamutfasírt megpróbálja hangsúlyozni, mennyire más a technológia. Ez egy olyan jövőt vetít előre, amelyben teljesen más húst fogyasztunk, mint ma, olyan húsokat, amelyek olyan fajokból készülnek, amelyekkel soha nem kerültünk kapcsolatba."

Tulajdonképpen az elképzelés nem tűnik rossznak, hiszen a mániákusan az élő állatokat utánzó mesterséges húsok helyett az ember szívesebben fogyaszt egyértelműen laborban készült (és ezért már eleve a hozzáállás tekintetében őszintébb) érdekes egzotikumokat. Egy mű wagyu steak azért sokaknak túlmutat a tolerancia szintjén, azonban egy kiadós T-Rex burgert már talán szívesebben megkóstolnak az emberek. Azt persze Michael Crichton sem láthatta előre, hogy ezek szerint az őslények előbb jutnak el a tányérjainkra, mint hogy parkot építsünk nekik.

(Kép: www.studioaico.nl/Aico Lind)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.