Ritka irodalomtörténeti forrásanyagok váltak online elérhetővé az OSZK-ban

2021 / 08 / 07 / Justin Viktor
Ritka irodalomtörténeti forrásanyagok váltak online elérhetővé az OSZK-ban
Az irodalmi és történeti forrásanyagok digitalizálása és online szabadon hozzáférhetővé tétele egyben a tudás demokratizálása is, olyan folyamat, ami globálisan sok helyütt zajlik, és tavaly nagy léptékben jellemezte a koronavírus járvány miatt kényszerleállt magyarországi intézményeket is, sok helyütt sajnos csak időlegesen. Szerencsére azért a magyar nyelvű művek terén idén sem maradunk jó hírek nélkül.

Demokratizált hozzáférés

Az Országos Széchényi Könyvtár most izgalmas lépéssel a magyar irodalom XIX. és XX. századi legnagyobb alkotóitól tett elérhetővé történeti forrásanyagokat a kézirattárból a digitális tartalomszolgáltatás részeként. Nem ez az első ilyen projektjük, a Fotótér, a Földabrosz, a Plakáttár, a Régi Ritka és a Hangtár már mind ezen az úton megtett fontos és értékes lépések.

Első lépésként Babits Mihály és felesége, Török Sophie hagyatékának levélanyaga kerül be az online elérhető anyagok közé. A publikálás egyben gesztus is a költő 1941. augusztus 4-ei halálának nyolcvanadik évfordulója alkalmából.

Copia néven elindult a nemzeti könyvtár kézirattári gyűjtőoldala is, ahol a Babits-projekt első ütemében a 6700 darabos levélhagyaték teljes körű feldolgozása és a közkincskörbe tartozó csaknem 2500 dokumentum is elérhető lesz. Ez a gyűjtőoldal IDE kattintva érhető el.

Az épülő adatbázisban hosszabb távon leveleket, levelezéseket, kora újkori és újkori kötetes kéziratokat, önálló vers-, tanulmány- és regénykéziratokat, valamint analektákat (egyedi, nem levéltípusú dokumentumokat) lehet majd böngészni.

Köszönet Török Sophie

Babits Mihály személyi irathagyatéka a 20. századi magyar irodalom legnagyobb alkotói, irodalomtörténeti forrásanyaga. Nemcsak a költő, esszé- és regényíró műveinek alkotási folyamatáról őriz kéziratokat, de a Nyugat folyóirat és a Baumgarten Alapítvány történetéről is. Babits felesége 1921-es házasságkötésüktől fogva gyűjtött mindent, ami férje életét, irodalmi pályáját dokumentálta. Megőrizte a vers-, esszé- és regénykéziratok egy részét, kiterjedt levelezését, több ezer fényképet készített az életükről, barátaikról. 

A nemzeti bibliotéka most induló digitális szolgáltatása a levélanyag digitális felvételeinek és a levelekkel kapcsolatos legfontosabb adatoknak a folyamatos megjelenítésével folytatja a hagyaték gondozását, egyben folyamatosan hozzáférhetővé teszi a kéziratokat. A harmincezer oldalnyi kéziratanyag jól strukturált, sokrétű, a legkülönfélébb keresési szempontokat érvényesítő adatbázisként válik hozzáférhetővé, hozzájárulva a további tudományos igényű levélkiadások megalapozásához. A levélanyagot követően a fényképek jönnek, és a versek kritikai kiadásának alapját képező verskéziratok.

(Forrás: MTI, OSZK Kép: Unsplash, OSZK)

Ez is érdekelhet:

Rekordot döntött a hazai könyvkiadás 2020-ban A magyarok 31 százaléka több időt szánt olvasásra 2020-ban, mint a pandémiát megelőző évben, részletes könyvpiaci adatok a tavalyi évről.

Az ősi könyvtárak elhagyott városában Chinguetti ősi afrikai városa egykor a Szahara karavánjainak és zarándokainak kedvelt megállója volt. Mivel az itt áthaladó emberek közül sokan gazdagok és jól képzettek voltak, könyvtárak nyíltak az útvonal mentén, hogy a látogatók olvashassanak és írhassanak.

Sosem kutatott és olvasott egykorú történelmi krónika került elő a törökkori Magyarországról Az elképesztő, egykorú forrásból származó, kézzel írt felfedezés 2000 oldalon keresztül taglalja a XVI. századi Magyarország történelmét, és valószínűleg számos meglepetést tartogat majd a történészek és a nagyközönség számára is. Magyar kutatók találták meg, és nemsokára haza is hozzák Olaszországból.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.