Ritka irodalomtörténeti forrásanyagok váltak online elérhetővé az OSZK-ban

2021 / 08 / 07 / Justin Viktor
Ritka irodalomtörténeti forrásanyagok váltak online elérhetővé az OSZK-ban
Az irodalmi és történeti forrásanyagok digitalizálása és online szabadon hozzáférhetővé tétele egyben a tudás demokratizálása is, olyan folyamat, ami globálisan sok helyütt zajlik, és tavaly nagy léptékben jellemezte a koronavírus járvány miatt kényszerleállt magyarországi intézményeket is, sok helyütt sajnos csak időlegesen. Szerencsére azért a magyar nyelvű művek terén idén sem maradunk jó hírek nélkül.

Demokratizált hozzáférés

Az Országos Széchényi Könyvtár most izgalmas lépéssel a magyar irodalom XIX. és XX. századi legnagyobb alkotóitól tett elérhetővé történeti forrásanyagokat a kézirattárból a digitális tartalomszolgáltatás részeként. Nem ez az első ilyen projektjük, a Fotótér, a Földabrosz, a Plakáttár, a Régi Ritka és a Hangtár már mind ezen az úton megtett fontos és értékes lépések.

Első lépésként Babits Mihály és felesége, Török Sophie hagyatékának levélanyaga kerül be az online elérhető anyagok közé. A publikálás egyben gesztus is a költő 1941. augusztus 4-ei halálának nyolcvanadik évfordulója alkalmából.

Copia néven elindult a nemzeti könyvtár kézirattári gyűjtőoldala is, ahol a Babits-projekt első ütemében a 6700 darabos levélhagyaték teljes körű feldolgozása és a közkincskörbe tartozó csaknem 2500 dokumentum is elérhető lesz. Ez a gyűjtőoldal IDE kattintva érhető el.

Az épülő adatbázisban hosszabb távon leveleket, levelezéseket, kora újkori és újkori kötetes kéziratokat, önálló vers-, tanulmány- és regénykéziratokat, valamint analektákat (egyedi, nem levéltípusú dokumentumokat) lehet majd böngészni.

Köszönet Török Sophie

Babits Mihály személyi irathagyatéka a 20. századi magyar irodalom legnagyobb alkotói, irodalomtörténeti forrásanyaga. Nemcsak a költő, esszé- és regényíró műveinek alkotási folyamatáról őriz kéziratokat, de a Nyugat folyóirat és a Baumgarten Alapítvány történetéről is. Babits felesége 1921-es házasságkötésüktől fogva gyűjtött mindent, ami férje életét, irodalmi pályáját dokumentálta. Megőrizte a vers-, esszé- és regénykéziratok egy részét, kiterjedt levelezését, több ezer fényképet készített az életükről, barátaikról. 

A nemzeti bibliotéka most induló digitális szolgáltatása a levélanyag digitális felvételeinek és a levelekkel kapcsolatos legfontosabb adatoknak a folyamatos megjelenítésével folytatja a hagyaték gondozását, egyben folyamatosan hozzáférhetővé teszi a kéziratokat. A harmincezer oldalnyi kéziratanyag jól strukturált, sokrétű, a legkülönfélébb keresési szempontokat érvényesítő adatbázisként válik hozzáférhetővé, hozzájárulva a további tudományos igényű levélkiadások megalapozásához. A levélanyagot követően a fényképek jönnek, és a versek kritikai kiadásának alapját képező verskéziratok.

(Forrás: MTI, OSZK Kép: Unsplash, OSZK)

Ez is érdekelhet:

Rekordot döntött a hazai könyvkiadás 2020-ban A magyarok 31 százaléka több időt szánt olvasásra 2020-ban, mint a pandémiát megelőző évben, részletes könyvpiaci adatok a tavalyi évről.

Az ősi könyvtárak elhagyott városában Chinguetti ősi afrikai városa egykor a Szahara karavánjainak és zarándokainak kedvelt megállója volt. Mivel az itt áthaladó emberek közül sokan gazdagok és jól képzettek voltak, könyvtárak nyíltak az útvonal mentén, hogy a látogatók olvashassanak és írhassanak.

Sosem kutatott és olvasott egykorú történelmi krónika került elő a törökkori Magyarországról Az elképesztő, egykorú forrásból származó, kézzel írt felfedezés 2000 oldalon keresztül taglalja a XVI. századi Magyarország történelmét, és valószínűleg számos meglepetést tartogat majd a történészek és a nagyközönség számára is. Magyar kutatók találták meg, és nemsokára haza is hozzák Olaszországból.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
A molibdénből készült molibdenén a kétdimenziós anyagok táborát erősíti és már meg is találták az egyik tökéletes felhasználási területet számára.
Tömeggyártásra is alkalmas egy kétdimenziós csodaanyag
Tömeggyártásra is alkalmas egy kétdimenziós csodaanyag
A 2011-ben felfedezett MXene-t a kutatók álomanyagnak tartják és akár nagy mennyiségben is gyárthatják a jövőben.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.