Robot-barista a koronavírus terjedésének megfékezéséért Dél-Koreában

2020 / 05 / 29 / Justin Viktor
Robot-barista a koronavírus terjedésének megfékezéséért Dél-Koreában
Dél-Koreában a koronavírus járvány több mint 11,000 embert fertőzött meg és 267-en bele is haltak. Az országban most a kormány: “mindennapi életben történő távolságtartás” kampánya zajlik, és persze a társas érintkezés ott is merőben átalakul. Mint olyan sok szerepben manapság, színre lépnek a robotok.

Robot-barista

Ahogy Dél-Korea egyre kijjebb kerül a koronavírus-járvány halálos szorításából, a vállalkozások kreatív megoldásokkal rukkolnak elő, hogy ügyfeleik biztonságát biztosítsák. Jó példát láthatunk erre egy Daejonban található kávézóban, ahol bérmunkaerőként foglalkoztatott (vagy egyszerűen kikölcsönzött, nem lehet tudni) robot-barista állítja elő, és szolgálja fel az italokat, és, persze fizetni is nála lehet értük.

A robot munkájának köszönhetően a kávézóban csak egyetlen embert kell foglalkoztatni, aki gondoskodik a sütemények elkészítéséről, valamint a robot-kolléga működtetéséről és újratöltéséről. A robot 60 különböző kávé elkészítésére képes, melyeket ki is visz az asztalokhoz. Képes kommunikálni és adatokat cserélni más eszközökkel is, és önvezető technológiát (AV) is tartalmaz, a kávézóban megkeresendő legjobb útvonalak kiszámításához.

Közeledő távolodás

A barista-robotot a Vision Semicon vállalat, egy intelligens-gyár-megoldás szolgáltató fejlesztette ki, egy államilag működtetett tudományos intézettel együtt, azt remélve, hogy gépi-munkaerő flottájukkal segítséget nyújthatnak a dél-koreai társadalom mindennapi életben gyakorlandó közösségi távolságtartáshoz történő alkalmazkodásához. Ez áll jelenleg az országnak a társadalmi-távolságtartás szabályainak enyhítésére tett erőfeszítései középpontjában.

"Rendszerünknek nincs szüksége emberi beavatkozásra a megrendeléstől a kiszállításig, ha az asztalok megfelelően ritkán vannak elrendezve a robotok zökkenőmentes mozgásának biztosítása érdekében, amely megfelel a jelenlegi távolságtartási kampánynak"

- mondta Lee Dong-bae, a Vision Semicon kutatási igazgatója.

A rendszer hátránya, hogy így persze a koronavírus miatt még több munkahely veszhet el. Dél-Korea munkanélküliségi rátáját sem kíméli meg a világjárvány, amely áprilisban 1999 óta a legnagyobb csökkenést mutatta.

A gyártó és a tudományos intézet célja, hogy idén legalább 30 kávézót szállítson robotokkal.

(Forrás: Futurism Képek: Youtube)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.