Robotcsápokkal végzett agyműtétet terveznek brit kutatók

2023 / 08 / 03 / Bobák Zsófia
Robotcsápokkal végzett agyműtétet terveznek brit kutatók
A robotok egészen mélyre nyúlnak az erekben és forradalmasíthatják a rák kezelésére szolgáló módszereket.

A Leeds Egyetem STORM Lab részlegének kutatói egészen apró robotcsápokat fejlesztettek, amelyeket legalább kétféle módon lehet alkalmazni: a tüdő ereibe vezetve a tüdőrák kezelésére, vagy az agyba helyezve az orrüregen át történő agyműtét kivitelezésére. A mechanikus karok mindössze 2 mm átmérőjűek és mágnessel irányíthatóak, emiatt olyan szűk helyekre is bejutnak az emberi testben, amire eddig nem volt lehetőség, például a legkisebb hörgőkbe a tüdőben.

A holttesteken végzett kísérletek szerint 37%-kal mélyebbre tudott nyúlni a robot, mint a hagyományos eszközökkel megvalósított procedúra során az orvosok,

méghozzá úgy, hogy jóval kevesebb szöveti károsodást okozott.

A robotcsápok a tüdőrák kezelése mellett egy másik terület, az agyműtétek sikerének esélyét is növelhetik, a tesztek szerint ugyanis az orron át végzett műtét a robot segítségével egészen pontosan kivitelezhető. A puha és hajlékony anyagból lévő eszközök egyike a kamerát mozgatja, a másik a lézert, ami a tumort célozza. A kutatók leírása szerint a hasonló beavatkozások során a felmerülő problémák egy részét a túl merev eszközök alkalmazása okozza, ezért a mágneses részecskékkel vegyített szilícium jobb megoldást nyújt az anyaghasználat során. Az ígéretes tesztek után a vizsgálatok következő lépéseként a robotcsápok embereken való tesztelését tervezik a kutatók.

(Fotó: STORM Lab)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
A negyedévente megjelenő utazási és életmódmagazin, a Roadster, a Samsunggal együttműködve izgalmas kalandra vállalkozott. A kiadó Player Media Group csapata meginvitálta a dél-koreai gyártóóriást egy technológiai kihívásra, melyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy napjaink mobiltelefonjai vajon professzionális fényképezőgépekként is megállják-e a helyüket.
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Önállóan mozgó és tájékozódó, alakváltó robotokat készítettek a kutatók a nyilvános helyek zajszűrésére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.