Új időszámítás kezdődhet az agysebészetben, most először végeztek robotizált agyműtétet Kanadában

2019 / 11 / 15 / Bobák Zsófia
Új időszámítás kezdődhet az agysebészetben, most először végeztek robotizált agyműtétet Kanadában
Bár robot-asszisztenciát, a Westinghouse Electrics PUMA200-át már 1985-ben alkalmazták egy biopszia során, de a mostani műtét mérföldkőnek számít, első lépés lehet a távolsági műtétek bevezetésénél olyan sürgős eseteknél, mint a stroke kezelése.

Kanadában sikeresen zárult az első robot által végzett agyműtét. Az operációt egy 64 éves aneurizmás betegen hajtotta végre Dr. Vitor Mendes Pereira a Torontói Nyugati Kórház és Kremblin Agysebészeti Központban november 1-jén egy robotkar segítségével. A robotot, melyet a Corindus cég fejlesztett ki, már korábban is használták műtétekre, de ez volt az első eset, hogy agysebészetben is alkalmazták.

Az agy ugyan csak testünk 2%-át teszi ki, de vérellátásunk 15%-ában, energiafelhasználásunk 20%-ában részesedik, oxigén- és tápanyagtároló kapacitása azonban minimális, így a vérellátás bármilyen zavara azonnal megbonthatja az érzékeny neurovaszkuláris egységet és perceken belül visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodást idézhet elő. Ezért különösen nagy szükség van az agyvérzéses betegek minél korábbi operálását lehetővé tevő eszközökre, ebben rejlik a mostani műtét nagy jelentősége. Dr. Pereira egyelőre még a helyszínről irányította a robotkart, de a jövőben távolsági műtétekre is használhatják, így akár orvoshiánnyal küszködő helyeken is tudnak segíteni a pácienseken.

Mark Towland, a Corindus vezérigazgatója elmondta:

„Az ellátáshoz való hozzáférés olyan vészhelyzetekben, mint például a stroke, egyike a mai egészségügyi rendszer legfontosabb megoldatlan problémáinak, még az Egyesült Államokban is. A robotizált eljárás helyi szintű bevezetése lehet az első lépés a megoldás felé.”

A dallamos CorPath GRX névre keresztelt kar első látásra egy nagy morzsaporszívóhoz hasonlít, de a beteg úgysem látja, az ijesztő külső pedig értékes belsőt takar. A pontatlan emberi látásra és remegő kézmozdulatokra épülő számításoknál nagyságrendekkel precízebben tudja meghatározni a beavatkozás pontos helyét, nem vét hibákat, nem felejti benne az eszközöket a betegben és még az orvost is védi a műtét alatt készített röntgenfelvételek miatti sugárzástól, mely ellen eddig ólomköpennyel védekeztek, de az nem bizonyult tökéletes megoldásnak (legalábbis Magyarországon).

A jövőben az orvosok otthonról is dolgozhatnak

A távolsági műtétek nagy szenzációja volt, mikor 2018-ban az Apex Szív Központban, Indiában sikerült 5 szívbeteget megműteni a tőlük 32 km távolságban tartózkodó Dr. Tejas Patel-nek. A demonstráció során szintén a Corindus CorPath-át vetették be, az öt szívkoszorúér műtét mindegyike sikeres volt, a betegek egy nap után távozhattak is a kórházból. Az operáló orvos egy joystickhez hasonló eszközzel irányította a robotkart, miközben monitorokon figyelte a helyszíni kisegítő személyzet munkáját, akikkel valós idejű, folyamatos, kétirányú video és kommunikációs kapcsolatban állt.

Egyelőre tehát a teljes automatizálás kora még nem jött el, a robot-ember kapcsolat kiépítése és finomítása viszont hatalmas lehetőségeket nyithat meg az orvostudomány előtt, a páciensek is sokkal jobban járhatnak az új rendszer bevezetésével. Csak egyre kell vigyázni, nehogy műtét közben megszakadjon az internetkapcsolat, de hamarosan Elon Musk ezt is megoldja nekünk.

(Forrás: digitaltrends, Fotó: sextant)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A “pucér kamerában” mindenki meztelennek fog látszani – ha akarja valaki, ha nem
A “pucér kamerában” mindenki meztelennek fog látszani – ha akarja valaki, ha nem
A kamera jó gyorsan – körülbelül 10 másodperc alatt “levetkőztet” bárkit. Természetesen mesterséges intelligencia hajtja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.