A személyszállítás új formája közelít - a jövőben robotlovon róhatják az utat a gyerekek

2021 / 09 / 10 / Bobák Zsófia
A személyszállítás új formája közelít - a jövőben robotlovon róhatják az utat a gyerekek
Bár egyszarvúra csak távolról hasonlít, de az Xpeng cég szerint mégis unikornisról mintázták a legújabb robotot, amit személyes szállítóeszköznek szánnak és mesterséges intelligenciával ismeri majd fel a tulajdonosa érzéseit.

Az Xpeng cégről eleinte leginkább a Tesla kapcsán lehetett hallani, mivel a cég alapítója, Ho Hsziaopeng az amerikai vállalat által inspirálva hozta létre az elektromos járműveket gyártó startupját, később pedig egyik legnagyobb kínai riválisává lépett elő, és az a cél hajtja, hogy lekörözze a Teslát, ehhez pedig gyakran azokat a technológiákat is felhasználja, amelyet Elon Musk cége nem alkalmaz az autóiban.

Ilyen például a lidar is, amelyet igaz, hogy idén májusban felfedeztek egy Model Y tetején, de, ahogy a Bloomberg is írja, valószínűtlen, hogy sok Tesla modellen megjelenne, mivel a cég hagyományosan a drága lidar technológia nélkül képzeli el az önvezető járművek jövőjét. Az Xpeng viszont nagyon is szimpatizál az eszközökkel, a kutató-fejlesztő részlegük vezetője, Hszincsou Vu szerint a lidar segíthet megbirkózni a kisebb és gyorsan mozgó élőlények (gyerekek, kutyák), gyalogosok és egyéb akadályok által okozott, kihívást jelentő helyzetekkel.

Az autók gyártására szakosodott cég azonban más típusú közlekedési formák tervezésének irányába is elmozdult, a már tesztelés alatt álló repülő autója, a Voyager X2 mellé pedig hamarosan felsorakozik egy egészen egyedi szállítóeszköz, a robotegyszarvú is, amely a gyerekek közlekedését segíti majd a cég szerint. A gépet nem csak okos navigációs rendszerrel, hanem érzelemfelismerő technológiával is felszerelik, így a mesterséges intelligencia használatával alakít majd ki érzelmi kapcsolatot a tulajdonosával. A robotpóni lehet az első személyszállításra alkalmas "háziállat" robot, mivel, ellentétben mondjuk Spottal vagy más robotkutyákkal, őt kifejezetten erre a célra tervezték, nem pedig terepszemle kivitelezésére és felmérési munkákra, olyan feladatok elvégzésére, amire ezeket a négylábúakat általában használják.

A robotló már nevet is kapott, a South China Morning Post elmondása szerint Little White Dragonnak, vagyis kis fehér sárkánynak hívják, de valószínűleg sokat kell még arra várni, hogy az utcán az újfajta szállítóeszközzel közlekedő, az iskola előtt a robotlovaikat megkötő gyerekek tömegeivel találkozzunk, mivel az Xpeng egyelőre csak egy kevéssé realisztikus videón fedte fel a járművet, a prototípus egyelőre nem került élőben bemutatásra. Az Xpeng Motors egy keddi rendezvényen számolt be a cég fejlesztéseiről és nyújtott betekintést a járművekkel kapcsolatosan tervezett újításaiba és a robotika irányába tett lépéseibe, amelynek csak első fejezetét képezi az egyszarvú.

A cég alapítója szerint az elkövetkező 10-30 év nagy változásokat hozhat az autóipar területén, néhány évtized múlva már minden autógyártó egyben robotgyártó is lesz, az Xpeng pedig kifejezetten az alacsony sebességű szállítóeszközök szerepében látja a robotok jövőjét.

További cikkek a témában:

Ezek a villanyautó-gyártók Kína Teslái Nio, Li Autó, Xpeng. Hallottál már róluk? Na ugye. Pedig mind a Teslához hasonlóan fényes, új csillagok.
Empátiára tanítja és önbizalmat ad a gyerekeknek a rajzfilmfigurára hasonlító robot Moxie barátságos külseje miatt kiérdemelhetné a világ legcukibb robotja címet, ő azonban nem pusztán gyerekjáték: első és legfontosabb küldetése, hogy segítse a kiskorúak érzelmi és kognitív fejlődését.
A Tesla alig hét éve alapított kínai követője már a harmadik autógyárát építi A Xpeng új vuhani üzemében évi százezer elektromos autó készül majd.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Fegyveres robotkutyák és deepfake-eket kreáló programok helyett a mesterséges intelligencia pozitív oldalát láthattuk egy nemzetközi rendezvényen.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.