Robottraktorok és agrárdrónok kezelhetik a mezőgazdaság problémáit

2022 / 05 / 26 / Támogatott Tartalom
Robottraktorok és agrárdrónok kezelhetik a mezőgazdaság problémáit
Egyre szélsőségesebb időjárási körülmények között kell egyre több ember számára élelmiszert termelni, miközben az Európa éléskamrájaként is emlegetett országot háború sújtja. A termőterületek állapotát felmérő, stratégiát alkotó, majd a munkát emberi beavatkozás nélkül elvégző gépek óriási segítséget jelenthetnek.

A mezőgazdaság gépesítése több ezer éve zajlik, a sarlónál némileg bonyolultabb gépek – gőzekék, cséplők, vetőgépek stb. – pedig nagyjából a kiegyezés után kezdtek széles körben elterjedni az Osztrák–Magyar Monarchiában, illetve Magyarországon. Az első világháború kezdetén a cséplés túlnyomó részét már gépek végezték, és bár a további gépesítést a világgazdasági válság és az újabb világháború is nehezítette, a 20. század második felében a nyolcvanas évekre már több ágazatban megvalósult a teljes gépesítés, a nagyüzemi gabona-, a cukorrépa- és a burgonyatermesztésnél például a nyolcvanas évekre. A gépek egyre jobb hatásfokkal dolgoznak, a traktorista már nem egy nyeregben pattog a tűző napon, hanem egy klimatizált fülke légrugós üléséből vezérli a folyamatokat, de ennél érdekesebb és jelentősebb változások is zajlanak.

A precíziós mezőgazdaság (precision agriculture – PA) fogalma általában a szántóföldi növénytermelésre vonatkoztatható, hivatalos definíciója szerint „olyan menedzsment stratégia, amely időbeli, térbeli és egyedi adatokat gyűjt, dolgoz fel és elemez, valamint azokat egyéb információkkal egészíti ki, annak érdekében, hogy támogassa a táblán belüli változatosságot kezelő döntéstámogatási folyamatokat, növelve ezzel az erőforrások felhasználásának hatékonyságát, a produktivitást, a minőséget, a jövedelmezőséget és a fenntarthatóságot a mezőgazdasági termelés során”. Jelenleg már az újonnan értékesített gépek nagyjából 80%-a rendelkezik valamilyen PA-képességgel.

Az ilyen gépek nemcsak képesek felmérni a helyzetet, meghatározni és elvégezni a szükséges munkafolyamatokat, hanem a gépek közötti kommunikációval tovább optimalizálják a folyamatokat, végül pedig eljuthatunk odáig, hogy a különböző mezőgazdasági eszközök önállóan dolgoznak, a szakemberek dolga pedig annyi lesz, hogy egy távoli központból felügyeljék a működésüket.

Jönnek a robottraktorok

Ha visszaolvassuk az előző évtized közepén megjelent cikkeket az önvezető autókról, elszomorodhatunk, mert bár az akkori jóslatok szerint már évek óta autonóm autóknak (is) kellene közlekedniük az utainkon, nemhogy a forradalom maradt el, de mutatóba sincsenek robotkocsik a forgalomban. Leginkább annyi változott, hogy a tényleg önvezető – tehát nem az önvezetőnek hívott Teslák, hanem a valóban, bármilyen helyzetben önvezetésre képes – szériaautókat nagyjából 2020-ra ígérő gyártók már dátumot sem mondanak, legfeljebb annyit, hogy néhány éven belül biztosan nem lesznek még kész.

Egy tábla búza vagy egy parcellányi fejes saláta viszont jóval egyszerűbb terep a kiszámíthatatlan döntéseket hozó emberek által vezetett autókkal teli autópályához, vagy főleg egy gyalogosokkal, biciklisekkel, összegraffitizett jelzőtáblákkal teli városhoz képest, ezért a mezőgazdasági gépek vezetéstámogatása vagy akár teljes automatizálása is jobban halad.

Például a szektor egyik legnevesebb szereplője, az 1837-es alapítású John Deere hagyományos, ember által irányított traktorjaira és önjáró permetezőire utólag is installálható rendszert kínál, amely nagyfelbontású kamerák és GPS segítségével navigálja a gépet a sorok között. A gépkezelő kényelme mellett fontos – vagy legyünk őszinték: fontosabb – szempont, hogy a precíziós irányításnak hála minimalizálható a növényekben esett kár, vagyis növelhető a terméshozam, és akár a munkaidő végén, fáradt kezelővel, vagy akár éjjel is tartható az elvárt sebesség és teljesítmény.

Azokra a helyzetekre is van a drukkolásnál hatékonyabb megoldás, amikor a kezelő a fülkéből nem láthatja elég jól a munkafolyamatot, amit végeznie kell, a gyümölcsrázás vagy metszés is ilyen. Ilyenkor a távirányítás a megoldás: a japán Kubota traktorja akár távirányítóval, a gép mellől is vezérelhető, így a gépész pontosabban irányíthatja a munkát.

Ez még nem robottraktor – de fejlesztik azokat is. A teljesen automata mezőgazdasági gépek a súlyos szakember- és idénymunkás-hiányt is enyhíthetnék, nem csoda, hogy óriási az érdeklődés irántuk, ebből következik, hogy neves gyártók és startupok is dolgoznak a megoldáson. Az imént említett Kubota Tractor X nevű gépe még csak koncepció, de amikor valóság lesz, akkor időjárási és más adatok alapján, mesterséges intelligencia segítségével maga határozza majd meg, milyen feladatokat kell elvégeznie, és a napelemes-lítium-ion akkus rendszer által biztosított energiával környezetbarát módon, akár egyenetlen talajon vagy elárasztott talajon is képes lesz dolgozni.

Ez még jövő idő, a 2015-ben alapított dán Agrointelli első terméke viszont már a jelen. A gép neve és a felépítése is árulkodó: a Robotti nem is emlékeztet egy ember által közvetlenül vezérelt szerkezetre.


A Robotti dolgozik, ember a közelben sincs (Fotó: Agrointelli)

A világ egyik legfejlettebb mezőgazdasági robotját dízelmotor hajtja, és szabványos, hárompontos felfüggesztéssel rendelkezik, így kapcsolhatók rá a hagyományos eszközök, ezektől függően képes vetni, gyomlálni és permetezni is, de az egyesült királyságbeli RoboVeg brokkolibetakarításra is alkalmassá tette.

A drónok már a földek fölött szállnak

Nem új jelenség a mezőgazdaságban a légi eszközök használata, gondoljunk csak az évtizedek óta alkalmazott permetező repülőgépekre, vagy a hetvenes évektől Magyarországon is elterjedt, permetezésre és műtrágyaszórásra is gyakran bevetett, jellegzetes alakú Kamov könnyű helikopterre. A drónok megjelenésével viszont jóval könnyebbé és olcsóbbá váltak a hasonló, levegőből végzett műveletek.

Kezdjük ott, hogy egy jó minőségű kamerával felszerelt drón képes letapogatni a teljes mezőgazdasági területet, és akár centiméterpontosságú felmérést készíthet a növénykultúra állapotáról. Ezekből a képekből 3D-s térkép készíthető, amely alapján a mesterséges intelligencia repülési tervet készít, a gazda az igénye szerint módosíthat rajta, a végleges útvonal szerint pedig a drón önállóan elvégzi például a permetezést vagy akár szemcsés anyagok, műtrágya kiszórását. Nincs rá szükség, de ha a gazda akarja, élőkép segítségével, kilométerekről felügyelheti a folyamatot.

Kevésbé jó hangulatú, de nem kevésbé fontos feladat, hogy egy természeti csapás után a drónok segítségével felmérhető a keletkezett kár: a legmodernebb gépek már nemcsak a vihar, aszály, vadállatok stb. által károsított terület nagyságát tudja meghatározni, hanem akár nagy pontossággal megbecsülik a károsodott-elpusztult növények darabszámát is.


(Fotó: DJI)

Azonban szántás felett repkedésnél és munkavégzésnél sokkal bonyolultabbnak és nehezebben automatizálhatónak tűnik például a gyümölcsszedés. Az is, ám erre is létezik gép, méghozzá drón, ha nem is olyan, amilyen drónokra gondolunk a szó hallatán.

A 2017-es alapítású izraeli Tevel Aerobotics Technologies gépe gyakorlatilag egy drónflotta: a kvadrokoptereknek a kis távolság és alacsony repülési magasság miatt nem kell önálló áramforrás, kábelen kapják az energiát, hogy kamerák és szenzoraik segítségével megállapíthassák, megfelelően érett-e a gyümölcs a szüreteléshez. Ha igen, akkor a drón egy egyméteres robotkar segítségével leszedi, és a méretét, illetve tömegét meghatározva eldönti, hogy az áramot is biztosító központi gép melyik rekeszébe pakolja azt.

Az egyik legfontosabb szektor

Súlyosan hangzik, de nehezen vitatható: jórészt a mezőgazdaság biztosítja a folyamatosan növekvő népesség számára az életben maradáshoz szükséges élelmiszert. Az időjárás közben egyre kiszámíthatatlanabb és szélsőségesebb, a több mint negyvenmillió hektár mezőgazdasági területével Európa, sőt a világ számára is meghatározó agrárnagyhatalom, Ukrajna jövője teljesen bizonytalan.

Agrár Széchenyi Kártya!

Agrár Széchenyi Kártya!

A mezőgazdasági szektorban dolgozó vállalkozások részére kialakított, kedvezményes feltételrendszerű, állami kamat- és kezességi díjtámogatásban részesített szabad felhasználású folyószámlahitel.

Kamat: 1 havi BUBOR / év
Igényelhető összeg: 500.000 - 200.000.000 HUF

A hamarosan igényelhető zöld, fenntartható és technológiaváltást szolgáló hitelcélokra irányuló hitelkérelmek esetén a kamat CSAK FIX 0,5%/év!

Hol lehet igényelni? Itt vannak a részletek!

Ezeket a problémákat nem a modern mezőgazdasági gépek fogják megoldani, a súlyos munkaerőhiányon viszont segíthetnek, a terméshozam növelésével pedig jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy legyen mit ennünk. A fenti néhány példából is láthattuk, hogy a cégek aktívan dolgoznak a minél hatékonyabb és autonómabb mezőgazdasági gépek tervein és elterjesztésén – kevésbé látványos és lényegesen kevesebb embert érdeklő szektor ez, mint az önvezető autóké, de mindannyiunk számára fontosabb. Érdemes és érdekes figyelni a fejlesztéseket.

A cikk elkészítésében partnerünk volt a Széchenyi Kártya Program.

(Nyitókép: DJI)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.