Robotzsaru jött, látott, de végül nem a rendbontót tessékelte odébb

2019 / 11 / 26 / Perei Dóra
Robotzsaru jött, látott, de végül nem a rendbontót tessékelte odébb
A tojás alakú robotrendőrök június óta járőröznek Kaliforniában, első rajtaütésük mégsem egészen úgy sült el, ahogy kellett volna.

Egy POLICE felirattal a nyakában díszelgő, nagyjából száznyolcvanegy kilogrammos, másfél méter magas, tojásdad alakú robot járja Los Angeles utcáit bűnözők után kutatva. Bár robotrendőrünk egyelőre nem áll közvetlen összeköttetésben a rendőrséggel, ha valaki megnyomja vészjelző gombját, távozásra szólítja az illetőt, miközben az őt megalkotó és bérbeadó Knightscope társaság fogadja a segélykérő hívását. Legalábbis elméletileg.

A rend különleges őre idén júniusban kezdte meg szolgálatát, bár ahogy említettük, jelenleg nem célja hús-vér 'kollégák' helyettesítése. HP RoboCop mindössze egy előre beprogramozott útvonalon halad, miközben egyfajta intergalaktikus dallamot hallat. Mindenesetre komolyan veszi a munkáját, ahogy az alábbi videóból is kiderül:

A biztonsági eszköz egyike a vállalat által kifejlesztett több mint hetven biztonsági robotnak, az NBC News stábja pedig már több alkalommal ellátogatott a parkba, hogy megfigyelje működését és az emberekkel való interakcióját. Tapasztalataik szerint ugyanakkor hiába kelt nagy feltűnést, sokan egyszerűen nem tudnak mit kezdeni vele.

HP RoboCop szolgálatba állításán felbuzdulva a Knightscope bejelentette, hogy a „bűnüldözésre alkalmas autonóm adatgépek" elkészítése érdekében egyesítették az önjáró technológiát, a robotikát és a mesterséges intelligenciát, fejlesztéseik pedig a tervek szerint a repterektől kezdve a benzinkutakig mindenhol megtalálhatók majd az USA-ban. Cosme Lozano, a Huntington Park rendőrfőnöke továbbá kiemelte, hogy hamarosan a hívásokat is közvetlenül a rendőrség diszpécsere fogadja.

Mit tud pontosan a robotzsaru?

RoboCopot kültéri használatra fejlesztették; képes a háromszázhatvan fokos, nagy felbontású, (élő) videómegosztásra, beépített rendszámtábla-leolvasója pedig percenként ezerkétszáz rendszámot képes lekérdezni. Kétirányú telefont is kapott, emellett nyomon követi a közelében lévő mobiltelefonokat. Öt kamerája révén huszonnégy órás figyelést biztosít, a felvételeket pedig közvetlenül továbbítja a hatósági készülékekre, melyekhez egyelőre csak a gyártónak van hozzáférése. Ehhez képest éves lízingdíja már most is az egekben, jelenleg ugyanis hatvan-hetvenezer dollár között mozog.

Működése persze még korántsem tökéletes, egy incidens alkalmával ugyanis verekedés tört ki a parkban, mire egy bizonyos Coco Guebara odarohant a robothoz és megnyomta vészhívó gombját. RoboCop viszont nem érzékelte a problémát, helyette megkérte a nőt, hogy távozzon, majd 'fütyörészve' továbbgurult. Mivel az akció kudarcba fulladt, végül egy másik arra járó értesítette a 911-et. Egyébként a Knightscope robotjai korábban már kerültek reflektorfénybe, akkor egy K5-ös biztonsági robot elkövette az első robot-öngyilkosságot, amikor belehajtott egy szökőkútba.

(Fotó: Associated Press)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.