Robotzsaru jött, látott, de végül nem a rendbontót tessékelte odébb

2019 / 11 / 26 / Perei Dóra
Robotzsaru jött, látott, de végül nem a rendbontót tessékelte odébb
A tojás alakú robotrendőrök június óta járőröznek Kaliforniában, első rajtaütésük mégsem egészen úgy sült el, ahogy kellett volna.

Egy POLICE felirattal a nyakában díszelgő, nagyjából száznyolcvanegy kilogrammos, másfél méter magas, tojásdad alakú robot járja Los Angeles utcáit bűnözők után kutatva. Bár robotrendőrünk egyelőre nem áll közvetlen összeköttetésben a rendőrséggel, ha valaki megnyomja vészjelző gombját, távozásra szólítja az illetőt, miközben az őt megalkotó és bérbeadó Knightscope társaság fogadja a segélykérő hívását. Legalábbis elméletileg.

A rend különleges őre idén júniusban kezdte meg szolgálatát, bár ahogy említettük, jelenleg nem célja hús-vér 'kollégák' helyettesítése. HP RoboCop mindössze egy előre beprogramozott útvonalon halad, miközben egyfajta intergalaktikus dallamot hallat. Mindenesetre komolyan veszi a munkáját, ahogy az alábbi videóból is kiderül:

A biztonsági eszköz egyike a vállalat által kifejlesztett több mint hetven biztonsági robotnak, az NBC News stábja pedig már több alkalommal ellátogatott a parkba, hogy megfigyelje működését és az emberekkel való interakcióját. Tapasztalataik szerint ugyanakkor hiába kelt nagy feltűnést, sokan egyszerűen nem tudnak mit kezdeni vele.

HP RoboCop szolgálatba állításán felbuzdulva a Knightscope bejelentette, hogy a „bűnüldözésre alkalmas autonóm adatgépek" elkészítése érdekében egyesítették az önjáró technológiát, a robotikát és a mesterséges intelligenciát, fejlesztéseik pedig a tervek szerint a repterektől kezdve a benzinkutakig mindenhol megtalálhatók majd az USA-ban. Cosme Lozano, a Huntington Park rendőrfőnöke továbbá kiemelte, hogy hamarosan a hívásokat is közvetlenül a rendőrség diszpécsere fogadja.

Mit tud pontosan a robotzsaru?

RoboCopot kültéri használatra fejlesztették; képes a háromszázhatvan fokos, nagy felbontású, (élő) videómegosztásra, beépített rendszámtábla-leolvasója pedig percenként ezerkétszáz rendszámot képes lekérdezni. Kétirányú telefont is kapott, emellett nyomon követi a közelében lévő mobiltelefonokat. Öt kamerája révén huszonnégy órás figyelést biztosít, a felvételeket pedig közvetlenül továbbítja a hatósági készülékekre, melyekhez egyelőre csak a gyártónak van hozzáférése. Ehhez képest éves lízingdíja már most is az egekben, jelenleg ugyanis hatvan-hetvenezer dollár között mozog.

Működése persze még korántsem tökéletes, egy incidens alkalmával ugyanis verekedés tört ki a parkban, mire egy bizonyos Coco Guebara odarohant a robothoz és megnyomta vészhívó gombját. RoboCop viszont nem érzékelte a problémát, helyette megkérte a nőt, hogy távozzon, majd 'fütyörészve' továbbgurult. Mivel az akció kudarcba fulladt, végül egy másik arra járó értesítette a 911-et. Egyébként a Knightscope robotjai korábban már kerültek reflektorfénybe, akkor egy K5-ös biztonsági robot elkövette az első robot-öngyilkosságot, amikor belehajtott egy szökőkútba.

(Fotó: Associated Press)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.