Roller-Quadrotor - a katonai célokra is alkalmas kínai repülő egykerekű

2023 / 03 / 29 / Bobák Zsófia
Roller-Quadrotor - a katonai célokra is alkalmas kínai repülő egykerekű
Kínai mérnökök fejlesztik azt a monociklit, ami szükség esetén a levegőbe emelkedhet és négy rotorral halad tovább.

A Roller-Quadrotornak elkeresztelt hibrid járművet a Csecsiang Egyetem mérnökeinek vezetésével zajló kísérletek során fejlesztették ki, amelyek célja egy olyan hibrid jármű létrehozása volt, amely képes az utakon és a levegőben is közlekedni és a két haladási mód közötti váltás nem okoz gondot számára. Az ideális megoldást a szakértők egy hibridben találták meg, ami egy egykerekű és egy quadrotor kombinációjából áll.

A Roller-Quadrotor a földön való utazás során stabilan gurul egyetlen kerekén, miközben a rotorjai oldalirányba néznek, de kis méretük miatt nem akadályozzák a haladást, sőt, a manőverezésben segítik, majd valamilyen akadályhoz érve a jármű átfordul, a kerék kerül alulra és a négy rotorral meghajtva repül tovább. Ezzel az egyszerű módszerrel kikerülhetővé válnak a felszíni robotok és a drónok hiányosságai is: előbbi esetében a nehéz terepeken való elakadás esélye, a drónoknál pedig a behatárolt üzemidő.

A hibrid járműről szóló tanulmány leírása szerint az egykerekű quadrotor a földön jobban teljesít, mint a levegőben: a tesztek alapján körülbelül 3,8-szor nagyobb távot tud bejárni és 42,2-szer hosszabb ideig működőképes monocikli üzemmódban. A repülési képességeinek elsősorban akkor veszi hasznát, mikor olyan hátráltató tényezővel találkozik, ami a hagyományosabb felépítésű földi járművek útját megszakítaná: ekkor egyszerűen átrepüli a torlaszt, szakadékot vagy bármilyen más akadályt. A járművet katonai célú felderítési feladatok kivitelezésére vagy expedíciók, esetleg mentőakciók segítésére szánják, amelyek során egy multifunkcionális UAV (Unmanned Aerial Vehicle, pilóta nélküli légi jármű) nagy segítséget nyújthat.

(Interesting Engineering Fotó: Zheng et al, Getty Images/ovbelov)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Kiderült, mennyibe kerül majd a kínai Ehang pilóta nélküli légitaxija
Kiderült, mennyibe kerül majd a kínai Ehang pilóta nélküli légitaxija
A gyártó tavaly decemberben szállított először utasokat két nagyváros között és áprilistól Kínán kívül is értékesítik a légitaxijaikat, meglepően olcsón.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.