Rövidesen átadják az első, önvezető autóknak tervezett parkolóházat

2022 / 12 / 08 / Pőcze Balázs
Rövidesen átadják az első, önvezető autóknak tervezett parkolóházat
A világon először engedélyeztek kereskedelmi használatra egy vezető nélküli parkolási rendszert egy nyilvános parkolóházban. A stuttgarti repülőtér egyik épületében csak otthagyjuk az autónkat, és mehetünk a dolgunkra - persze, ha megfelelő kocsink van mindehhez.

A fejlesztésért felelős Bosch és Mercedes-Benz a német Szövetségi Közlekedési Hivataltól kaptak engedélyt arra, hogy a stuttgarti P6 épületben beüzemeljék a teljesen automatizált parkolási rendszerüket. A két cég közleménye szerint ez az első négyes szintű, vagyis bizonyos körülmények között teljesen autonóm parkolási funkció, amelyet kereskedelmi használatra engedélyeztek. A Teslákból ismert "summon", azaz megidézés üzemmóddal szemben itt nem az autók képességeié a főszerep.

"A Bosch a kezdetektől fogva arra törekedett, hogy a parkolóházak infrastruktúráját intelligenssé tegye. Ennek megfelelően szabványokat állítottunk fel ezen a területen. A jövőben az a célunk, hogy egyre több parkolóházat szereljünk fel a szükséges infrastruktúra-technikával – terveink szerint a következő néhány évben világszerte több száz parkolóházban fogjuk ezt megvalósítani" - nyilatkozta dr. Markus Heyn, a Bosch igazgatótanácsának tagja és a mobilitási megoldások üzleti szektor elnöke.

Parkolóinas, inas nélkül

A sajtóközlemény szerint a reptérre sietőknek csak annyi lesz a dolguk, hogy behajtanak a parkolóházba, mindannyian kiszállnak az autóból, majd egy mobilapp segítségével elindítják a járművet a parkolóhelye felé. Onnantól a parkolóház érzékelői kommunikálnak az autóval, hogy átadják a pályájával és a környezetével kapcsolatos információkat, hogy szabadon közlekedhessen az épület szintje között, míg megtalálja a helyét.

Mindezt a városban lévő Mercedes-Benz múzeum parkolóházában már egy ideje teszteli a két cég, de ott csak fejlesztői tesztautókat alkalmazhattak erre a célra. Mostantól a nyár óta gyártott, hagyományos S-osztály tagjai és ez elektromos EQS-ek is képesek lesznek erre, ha rendelkeznek az Intelligent Park Pilot funkcióval. Ezeknek az autóknak az alapára negyven-, illetve ötvenmillió forint körül mozog; arra, hogy olcsóbb Mercedes-modellekben mikor lesz elérhető ez a szolgáltatás, illetve a Bosch más gyártóknak is lehetővé teszi-e a technológia használatát, nem tért ki a közlemény.

(Borítókép: Bosch)

Érkezik a Mercedes válasza a Tesla Model S-re, és néhányan már bele is ülhettek Bár hivatalosan csak csütörtökön mutatják be, néhány újságíró már beülhetett a Mercedes új elektromos luxusautójába, ami az S-osztály eleganciáját hozza el a villanyautók közé.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
A Honda az új robogóval egy nyolcvanas évekbeli járművét, az Motocompót éleszti újra.
Ez a magyar cég megoldotta, hogy 1080 autó elférjen 173 parkolóhelyen
Ez a magyar cég megoldotta, hogy 1080 autó elférjen 173 parkolóhelyen
Bemutatjuk a Parklt, a hazai mobilitási forradalom egyik fontos szereplőjét.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.