Saját rekordját döntötte meg a James Webb – a most felfedezett galaxis még a múlt hetinél is jóval idősebb

2022 / 07 / 28 / Felkai Ádám
Saját rekordját döntötte meg a James Webb – a most felfedezett galaxis még a múlt hetinél is jóval idősebb
A múlt héten olyan galaxist fedeztek fel, amely az ősrobbanás után kevesebb mint 400 millió évvel később jött létre, a most felfedezett galaxis viszont ennél jóval idősebb – az univerzum mindössze 233 millió éves volt, amikor ez a galaxis már létezett.

233 millió év kozmikus szempontból semmi – az univerzum egy csitri volt, amikor elindult fény abból a galaxisból, ami lelökte alig egy héttel később az addigi rekorder GL-z13-at a trónszékről – számol be róla az Arstechnica. Mint a lap írja, a mostani felfedezés egy szerencsés mellékterméke annak a munkának, amelyet egy általánosabb kérdés megválaszolására terveztek: Hány galaxist láthatunk különböző időpontokban az ősrobbanás után?

A James Webb megörökíthette az eddig látott legöregebb galaxist A GL-Z13 galaxis már akkor létezett, amikor az univerzum mindössze 330 millió éves volt – ezért lehet, hogy magán a felvételen – ironikus mód – az eddigi legfiatalabb galaxis látható.

Ez igazán örömteli fejlemény, de honnan ismerjük egy-egy galaxis korát? Röviden szólva a belőle érkező fény által megtett távolságból. Kicsit bonyolultabban, mint azt az Arstechnica cikke összefoglalja: a korai univerzum minden olyan hullámhosszon áthatolhatatlan volt a fény számára, amely több energiát hordoz, mint amennyi a hidrogén ionizálásához szükséges. Ez az energia a spektrum UV-részében (ultraibolya) van, de a táguló univerzum 13 milliárd éves vöröseltolódása ezt a határpontot a spektrum infravörös részébe tolta át. Az ebből az időből származó galaxisok megtalálásához olyan objektumokat kell keresnünk, amelyek nem láthatók rövidebb infravörös hullámhosszon (ami azt jelenti, hogy a fény egykor a hidrogén határértéke felett volt), de megjelennek alacsonyabb energiájú hullámhosszon.

Minél mélyebben helyezkedik el az infravörösben a határ a láthatatlan és a látható között, annál erősebb a vöröseltolódás, és annál távolabb van az objektum. És minél távolabb van tőlünk az objektum, időben annál közelebb van az ősrobbanáshoz.

Mint arról tehát szó esett fentebb, a mostani munka során a kutatók kifejezetten az ősrobbanás után nem sokkal kialakult galaxisok katalógusát próbálták összeállítani, és nem csak a James Webb-ből (JWST) érkező adatokat használták fel, de sokat elárul ennek az űrtávcsőnek a képességeiről, hogy eddig 44 olyan távoli galaxist sikerült azonosítani, amit eddig még senki sem fedezett fel – és ezekből 39 a James Webb-nek köszönhetően vált immár azonosíthatóvá. Az adatokból pedig gyorsan előtűnt egy rendkívül nagy vöröseltolódású galaxis (z = 16,7 – ha valakinek ez mond valamit), ami azt jelenti, hogy a fény ebből a galaxisból kevesebb mint 250 millió évvel az ősrobbanást követően indult el. A kutatók becslése szerint ráadásul ebben a galaxisban már az ősrobbanást követően 120 millió évvel később elkezdődhetett a csillagképződés.

A kutatók ezekben az eredményekben elég biztosak, tehát roppant valószínű, hogy az emberiség felfedezte az eddig ismert legidősebb galaxist.


Sikeres teszten van túl a SpaceX űrsétákhoz kifejlesztett szkafandere
Sikeres teszten van túl a SpaceX űrsétákhoz kifejlesztett szkafandere
A várhatóan július végén induló Polaris Down misszió nem csak azért lesz különleges, mert ez lesz az első alkalom, hogy kereskedelmi küldetés ketetében asztronauták űrsétát tesznek, hanem azért is, mert itt vetik be először élesben a SpaceX erre a célra kifejlesztett űrruháját.
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.