Sajnos tényleg túl lehet adagolni a D-vitamint, és ennek csúnya következményei lehetnek

2022 / 07 / 07 / Felkai Ádám
Sajnos tényleg túl lehet adagolni a D-vitamint, és ennek csúnya következményei lehetnek
Ritka hasznos anyag a D-vitamin, de mint mindent, ezt is túl lehet tolni. Valakinek most sikerült is, elmondjuk, mi történt vele.

A D-vitamin túladagolása nem csak lehetséges, de súlyos következményekkel is jár – figyelmeztetnek az orvosok a BMJ Case Reports-ban közzétett cikkben. A túladagolás következtében kialakuló állapot, a „Hypervitaminosis D” ráadásul egyre gyakrabban fordul elő, és több komoly szövődményt is okozhat. A most közzétett esetben egy középkorú, brit férfit mutatnak be, akit a háziorvosa utalt be kórházba, miután a páciens visszatérő hányásról, hányingerről, hasi fájdalomról, lábgörcsökről, fülzúgásról, szájszárazságról, fokozott szomjúságról, hasmenésről és jelentős súlyvesztésről (12,7 kg) panaszkodott. Ezek a tünetek közel 3 hónapja fennálltak, és körülbelül 1 hónappal azután jelentkeztek, hogy egy táplálkozási terapeuta (ez egyébként nem feltétlen olyan személy, aki rendelkezik bármilyen egészségügyi végzettséggel) tanácsára intenzív vitamin-kiegészítő kezelésbe kezdett.

A férfinek egyébként már korábban is voltak különféle egészségügyi problémái, beleértve a tuberkulózist, a belsőfüldaganatot (bal vestibularis schwannoma), ami az egyik fülre süketségét, az agyban felgyülemlett folyadékot (hidrocephalus), bakteriális agyhártyagyulladást és krónikus arcüreggyulladást eredményezett. A tanácsadó erre javasolt több mint 20 vény nélkül kapható táplálékkiegészítőt (mindegyiket igen komoly mennyiségben), köztük pedig tehát D-vitamint is, amiből a beteg naponta 50 ezer mg-ot szedett be. Egy átlagos ember számára a javasolt napi adag egyébként 600 mg vagy 400 NE.

Amint a tünetek megjelentek, a páciens abbahagyta a táplálékkiegészítők szedését, de a tünetek ezzel sajnos nem múltak el. A háziorvos által rendelt vérvizsgálatok eredményeiből kiderült, hogy a betegnek nagyon magas a kalciumszintje és kissé megemelkedett a magnéziumszintje is. A D-vitamin szintje pedig 7-szer haladta meg az elegendő mennyiségnek tekintett értéket. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a páciens veséi nem működtek megfelelően. A férfi ezt követően 8 napig volt kórházban, ezalatt intravénás folyadékot adtak neki, hogy átöblítsék a szervezetét, és biszfoszfonátokkal kezelték – olyan gyógyszerekkel, amelyeket általában a csontok erősítésére vagy a vér túlzott kalciumszintjének csökkentésére használnak. Két hónappal a kórházból való elbocsátás után a beteg kalciumszintje normalizálódott, de a D-vitamin szintje továbbra is abnormálisan magas volt. Ennek oka a D-vitamin hosszú, körülbelül 2 hónapos felezési ideje, és emiatt tarthatnak el egy ilyen mérgezés tünetei akár több héten át is.

Melyik a leggyilkosabb méreg a világon? Mi a mérgezőbb, a C-vitamin vagy a hangyaméreg, a kokain vagy a D-vitamin? És mi a legmérgezőbb anyag a Földön? – a látványos összehasonlításból kiderül.

A szerzők hangsúlyozzák azt is, hogy világszerte egyre növekszik a D-vitamin túladagolása elsősorban a nők, a gyerekek és a műtéti betegek körében, ugyanakkor hozzáteszik azt is, hogy ezek a mérgezések így is relatíve ritkák. Az esettel a szerzők egyébként inkább arra akarták felhívni a figyelmet, hogy túlzott mennyiségben (vagy rossz kombinációban) az ártalmatlannak tartott táplálékkiegészítők is veszélyt jelenthetnek. Más kérdés, hogy őrült mennyiségben bármi veszélyes lehet – a fentebbi cikkünkben írtuk, hogy például az egy ültő helyben megivott 6 kg-nyi víz is végezhet velünk.

(Kép: Pixabay/panchenko_karyna)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.