Sajnos tényleg túl lehet adagolni a D-vitamint, és ennek csúnya következményei lehetnek

2022 / 07 / 07 / Felkai Ádám
Sajnos tényleg túl lehet adagolni a D-vitamint, és ennek csúnya következményei lehetnek
Ritka hasznos anyag a D-vitamin, de mint mindent, ezt is túl lehet tolni. Valakinek most sikerült is, elmondjuk, mi történt vele.

A D-vitamin túladagolása nem csak lehetséges, de súlyos következményekkel is jár – figyelmeztetnek az orvosok a BMJ Case Reports-ban közzétett cikkben. A túladagolás következtében kialakuló állapot, a „Hypervitaminosis D” ráadásul egyre gyakrabban fordul elő, és több komoly szövődményt is okozhat. A most közzétett esetben egy középkorú, brit férfit mutatnak be, akit a háziorvosa utalt be kórházba, miután a páciens visszatérő hányásról, hányingerről, hasi fájdalomról, lábgörcsökről, fülzúgásról, szájszárazságról, fokozott szomjúságról, hasmenésről és jelentős súlyvesztésről (12,7 kg) panaszkodott. Ezek a tünetek közel 3 hónapja fennálltak, és körülbelül 1 hónappal azután jelentkeztek, hogy egy táplálkozási terapeuta (ez egyébként nem feltétlen olyan személy, aki rendelkezik bármilyen egészségügyi végzettséggel) tanácsára intenzív vitamin-kiegészítő kezelésbe kezdett.

A férfinek egyébként már korábban is voltak különféle egészségügyi problémái, beleértve a tuberkulózist, a belsőfüldaganatot (bal vestibularis schwannoma), ami az egyik fülre süketségét, az agyban felgyülemlett folyadékot (hidrocephalus), bakteriális agyhártyagyulladást és krónikus arcüreggyulladást eredményezett. A tanácsadó erre javasolt több mint 20 vény nélkül kapható táplálékkiegészítőt (mindegyiket igen komoly mennyiségben), köztük pedig tehát D-vitamint is, amiből a beteg naponta 50 ezer mg-ot szedett be. Egy átlagos ember számára a javasolt napi adag egyébként 600 mg vagy 400 NE.

Amint a tünetek megjelentek, a páciens abbahagyta a táplálékkiegészítők szedését, de a tünetek ezzel sajnos nem múltak el. A háziorvos által rendelt vérvizsgálatok eredményeiből kiderült, hogy a betegnek nagyon magas a kalciumszintje és kissé megemelkedett a magnéziumszintje is. A D-vitamin szintje pedig 7-szer haladta meg az elegendő mennyiségnek tekintett értéket. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a páciens veséi nem működtek megfelelően. A férfi ezt követően 8 napig volt kórházban, ezalatt intravénás folyadékot adtak neki, hogy átöblítsék a szervezetét, és biszfoszfonátokkal kezelték – olyan gyógyszerekkel, amelyeket általában a csontok erősítésére vagy a vér túlzott kalciumszintjének csökkentésére használnak. Két hónappal a kórházból való elbocsátás után a beteg kalciumszintje normalizálódott, de a D-vitamin szintje továbbra is abnormálisan magas volt. Ennek oka a D-vitamin hosszú, körülbelül 2 hónapos felezési ideje, és emiatt tarthatnak el egy ilyen mérgezés tünetei akár több héten át is.

Melyik a leggyilkosabb méreg a világon? Mi a mérgezőbb, a C-vitamin vagy a hangyaméreg, a kokain vagy a D-vitamin? És mi a legmérgezőbb anyag a Földön? – a látványos összehasonlításból kiderül.

A szerzők hangsúlyozzák azt is, hogy világszerte egyre növekszik a D-vitamin túladagolása elsősorban a nők, a gyerekek és a műtéti betegek körében, ugyanakkor hozzáteszik azt is, hogy ezek a mérgezések így is relatíve ritkák. Az esettel a szerzők egyébként inkább arra akarták felhívni a figyelmet, hogy túlzott mennyiségben (vagy rossz kombinációban) az ártalmatlannak tartott táplálékkiegészítők is veszélyt jelenthetnek. Más kérdés, hogy őrült mennyiségben bármi veszélyes lehet – a fentebbi cikkünkben írtuk, hogy például az egy ültő helyben megivott 6 kg-nyi víz is végezhet velünk.

(Kép: Pixabay/panchenko_karyna)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Elég gyakran ki is operálták.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.