San Franciscóban benyújtottak egy törvénytervezetet, amit a rasszista fehér nő gúnynevéről neveztek el

2020 / 07 / 08 / Felkai Ádám
San Franciscóban benyújtottak egy törvénytervezetet, amit a rasszista fehér nő gúnynevéről neveztek el
A CAREN Act lényege, hogy törvényen kívül helyezze a rasszista indíttatású segélyhívásokat.

A Karen az Urban Dictionary meghatározása szerint a sztereotipikus (gúny)neve azoknak a középkorú, fehér nőknek, akik különösen gorombák és elviselhetetlenek. A szótár szerint a Karen a Soccer Mom egyik leszármazása (ez a böhöm nagy SUV-okkal közlekedő, nagyképű anyukák gúnyneve az Egyesült Államokban), ám mára akadnak tipikus „karenizmusok”.

Ezek közé tartozik a kereskedelemben dolgozók nyaggatása, a „beszélni akarok a főnökével” attitűd, az oltásellenesség, illetve az utóbbi időkben a rasszista indíttatású betelefonálások a 911-es segélyhívószámra.

Mit értünk rasszista ok alatt? Lényegében azt, hogy valakiről a származása, bőrszíne alapján feltételezik, hogy rosszban sántikál, vagy az adott helyen nincs semmi keresnivalója. Ez pedig a Black Lives Matter mozgalmak idején, illetve az ezt útjára indító, rendőri intézkedés közben meggyilkolt George Floyd esetét követően különösen nem találkozik a szélesebb társadalmi rétegek helyeslésével.

Olyannyira nem, hogy mára a Karen egyik legfőbb vonása épp az lett, hogy megijed a színes bőrű emberektől pusztán azért, mert színes a bőrük.

Sőt az egésznek már van egy tipikus forgatókönyve is: Karen hívja a rendőröket, Karent nem érdekli, hogy közben filmezik, majd miután abszolút nem váratlanul az egész Budapestig hallhatót robban a különböző közösségi platformokon, Karen mea culpázik.

El lehet, és mostanában el is szokás vitatkozni azon, hogy maga a Karen elnevezés mennyire sztereotip, vagy éppen szexista – és kétségkívül lehet ilyen éllel is használni, de mostanra annyira elterjedt a szociális médiában, hogy egyhamar valószínűleg nem fog eltűnni.

Sőt a Karent már hivatalos környezetben is használják, miután kedden benyújtották San Fransiscóban a CAREN Act elnevezésű törvénytervezetet, amely pont az említett, rasszista indíttatású segélyhívásokat helyezné törvényen kívül. A CAREN ebben az esetben amúgy betűszó, a Caution Against Racially Exploitative Non-Emergencies Act rövidítése.

A tervezetet benyújtó Shamann Walton úgy írt a Twitteren, hogy a hasonló, rasszista okból elkövetett hívások elfogadhatatlanok, és ezért nyújtja be a tervezetet.

Hozzáteszi: ez az a CAREN, akire szükségünk van.

Mindez egy nagyobb, össznemzeti mozgalom része, amely épp a faji alapú megkülönböztetések, és a rendőrség, illetve az egyéb fegyveres szolgálatok rosszhiszemű kihasználása ellen lépne fel. A CAREN Act-hez hasonlót terveznek benyújtani még a kaliforniai Oaklandben, New Yorkban, Oregonban, valamint Washingtonban is.

(Kép: Flickr/Paul Lurrie)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.