Sci-fiből valóság lehet a térhajtómű

2024 / 04 / 19 / Felkai Ádám
Sci-fiből valóság lehet a térhajtómű
A térhajtómű átrángatása a fikcióból a valóságba 2021-ben kapott egy komolyabb löketet. Egy fontos lépés lehet most viszont a frissen bemutatott, ingyenesen használható tudományos szoftver, amellyel ilyen hajtóműveket lehet fejleszteni és modellezni, valamint az ehhez kapcsolódó igen komoly értékű ösztöndíj.

Az Applied Physics, egy nemzetközi tudósokból és mérnökökből álló multidiszciplináris csoport bejelentette a Warp Factory-t – egy szoftveres eszközkészletet, amelyet a valósághű térhajtóművek (warp drive) technológiák elméleti tesztelésére és fejlesztésére terveztek. A Journal of Classical and Quantum Gravity című folyóiratban megjelent “Analyzing Warp Drive Spacetimes with Warp Factory” című kutatási cikkük megjelenésével egy időben a Warp Factory nyílt forráskódú szoftverként szolgál minden fizikus vagy kutató számára, aki egy ilyen hajtóművel kapcsolatos ötleteit kívánja tesztelni. Mint azt Gianni Martire, az Applied Physics vezérigazgatója elmondta:

“A Warp Factory virtuális szélcsatornaként szolgál, lehetővé téve számunkra, hogy teszteljünk és értékeljünk különböző térhajtómű-terveket. A sci-fi most egyre közelebb kerül a tudományos valósághoz.

A fizikusok immár néhány kattintással számos térhajtómű-tervet generálhatnak és finomíthatnak, lehetővé téve számunkra, hogy a tudományt egy térhajtómű sebességével vigyük előre”

A térhajtóművek elképzelése 2021-ben kapott egy komolyabb löketet, amely idővel remélhetőleg akár át is repítheti ezt az eszközt a valóságba.

Lehetséges működő térhajtóművet építeni egy új tanulmány szerint A fénysebességnél gyorsabb utazás negatív energia felhasználása nélkül is megvalósítható lehet az einsteini fizikai törvények keretei között.

Ekkor egy sor publikáció született a témában, köztük például az Applied Physics “Introducing Physical Warp Drives” című publikációja, amely alapján a fizika törvényei szerint is lehetséges térhajtóművet építeni. A Warp Factory lehetőséget biztosít a térhajtóművekkel kapcsolatos eredmények szigorú értékelésére, ami közelebb viheti a területet a végső célhoz – vagyis egy ilyen hajtómű tényleges kifejlesztéséhez.

A szóban forgó Warp Factory szoftver ezen a weboldalon érhető el.

Mint közhasznú társaság, az Applied Physics arra ösztönzi a nemzetközi tudományos közösséget, hogy vegyenek részt ebben a kiemelkedő kezdeményezésben. A szervezet a hivatalos közlemény szerint pedig ezen cél érdekében a Warp Factory-hez történő hozzáférést kiterjeszti világszerte a “kutatókra, álmodozókra és problémamegoldókra”.

Ez azonban még nem minden: ugyanis az Advanced Propulsion Laboratory (APL), amely az Applied Physics részeként működik, és az űrhajtómű-kutatás élvonalába tartozik, aktívan keres azonos gondolkodású személyeket, hogy csatlakozzanak a forradalmi kutatási programjukhoz a Warp Grant ösztöndíj-programon keresztül. Az Advanced Propulsion Laboratory (APL) által létrehozott Warp Grant célja így szintén a térhajtómű-mechanika előmozdítása. Az APL az első fázisban 500 ezer amerikai dollárt kínál ösztöndíjak formájában a tudományos közösség számára. A pályázóknak új ötleteket kell bemutatniuk a térhajtóművek kifejlesztésére.

Az APL azonban a fentieknek megfelelően kifejezetten olyan fizikai térhajtóművek fejlesztését részesíti előnyben, amelyek a klasszikus relativitáselmélet keretein belül működnek, vagyis a hajtóművek működési metrikái (matematikai modelljei) nem tartalmazhatnak negatív energiát vagy fénysebességnél gyorsabb anyagot. Vagyis a metrikák nem sérthetik meg az úgynevezett Nulla, Gyenge vagy Uralkodó Energiafeltételeket, amelyek bizonyos alapvető fizikai korlátokat jelentenek a relativitáselméletben.

Emellett prioritást élveznek azok a munkák, amelyek PhD-val rendelkező szakemberektől származnak kapcsolódó tudományos területekről.

(Kép: Pixabay/JCK5D)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.